Donald Trump zahájil týden Martina Luthera Kinga útokem na hrdinu občanských práv Johna Lewise

15. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V sobotu vyvolal Donald Trump znovu vlnu zuřivosti tím, že zaútočil na váženého aktivistu za občanská práva, který zpochybnil legitimitu jeho volebního vítězství.

John Lewis vyjádřil svou kritiku vůči Donaldu Trumpovi v den občanské demonstrace za lidská práva, která se konala ve Washingtonu na protest proti prezidentství Donalda Trumpa, dva dny před tím, než Amerika slaví výroční Den Martina Luthera Kinga Juniora.

Lewis, kterého během historického pochodu přes most Edmunda Pettuse v městě Selma v Alabamě v roce 1965 zmlátili povolaní vojáci, je prvním čelným americkým Demokratem, který veřejně zpochybnil Trumpovo právo vládnout.

"Nevidím tohoto prezidenta jako legitimního prezidenta," řekl Lewis v televizi NBC. Tento šestasedmdesátiletý kongresman z Georgie, kterého mnozí považují za morální svědomí amerického národa, konstatoval, že bude Trumpovu inauguraci bojkotovat.

"Myslím, že se na volbě tohoto prezidenta podíleli Rusové a pomohli zničit kandidaturu Hillary Clintonové.

Trump na kritiku reaguje zuřivými útoky, i proti cílům, kde nemůže vyhrát, jako například když zaútočil na rodiče mrtvého amerického armádního důstojníka Khizra a Ghazaly Khanové, na Alicii Machado, vítězku soutěže Miss Universe a na herečku Meryl Streepovou.

Trump napsal:

Kongresman John Lewis by měl strávit více času nápravou svého volebního okrsku a pomocí tam. Je v děsném stavu a rozkládá se (nemluvě o tom, že je prolezlý zločinností). Neměl by si falešně stěžovat na volební výsledky. Všechno řeči, řeči, řeči - žádné činy nebo výsledky. Smutné.

Trumpovy výroky vyvolaly sžíravé reakce, dokonce i od členů jeho vlastní strany. Ben Sasse, republikánský senátor za Nebrasku a častý Trumpův kritik, napsal na Twitteru: "John Lewis a jeho 'řeči' změnily svět." Konzervativní komentátor Bill Kristol napsal: "Je to výmluvné, obávám se, že Donald Trump zachází s Vladimírem Putinem s větším respektem než s Johnem Lewisem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6917

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017