Trump není normální politik. Nemá stud

14. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Nikdo netuší, co se stane po Trumpově inauguraci příští pátek. Za normální situace by jen pár stránek z tento týden zveřejněné dokumentace o vazbách Donalda Trumpa na Rusko a o údajných špinavých sexuálních scénách v Moskvě a v Petrohradě bylo pro nového amerického prezidenta naprosto likvidační. Předpokládejme, že tvrzení o špinavých sexuálních scénách jsou nepravdivé. Soustřeďme se na skutečnost, že americké ministerstvo spravedlnosti požádalo a dostalo tajné soudní oprávnění pro vyšetřování dvou ruských bank a jejich vazeb na celou řadu Trumpových lidí, píše Jonathan Freedland.

Dověděli jsme se také, že se Trumpovi poradci údajně tajně scházeli s ruskými činiteli. Izraelský tisk informoval, že izraelské výzvědné služby byly varovány americkými výzvědnými pracovníky, aby nesdílely výzvědné informace s Trumpovou vládou, protože se tyto informace od Trumpových lidí dostanou do Moskvy a odtamtud pak do Teheránu. Američtí výzvědní pracovníci varovali Izrael, že novému americkému prezidentu nelze svěřovat tajemství, protože na něho má Vladimír Putin "páky".

Za normálních okolností by jen fakt, že tato vyšetřování probíhají, nového prezidenta naprosto ochromil. Avšak toto nejsou normální okolnosti. Vůbec není zaručeno, že v konfliktu mezi americkými výzvědnými institucemi a médii na jedné straně a Putinem na straně druhé se Trumpovi stoupenci nepostaví na Putinovu stranu. Z průzkumu provedeného minulý měsíc vyplývá, že 37 procent amerických Republikánů se na Putina dívá se sympatiemi - na Obamu jen 17 procent.

Pokud Trump bude dál útočit na americké výzvědné služby. bude to znamenat, že jim americká veřejnost nebude důvěřovat, ani když budou varovat před skutečným vážným nebezpečím americké bezpečnosti. Trumpovi ovšem nevadí likvidace klíčových institucí amerického veřejného života, pokud to bude v jeho prospěch.

Chybou je považovat Trumpa za normálního politika. Při senátním slyšení jeho nominantů tento týden nabízeli jeho lidi sladká ujišťující slova: Budoucí generální prokurátor tvrdil, že není rasista, budoucí ministr zahraničí tvrdil, že není Putinovým lokajem. Ale co když jsou tato prohlášení jen pokryteckým předstíráním? Skutečná moc bude zřejmě soustředěna v rukou Donalda Trumpa, jeho zetě Jareda Kushnera, zakladatele ultrapravicového serveru Breitbart Steva Bannona a šíleného poradce pro národní bezpečnost Mikea Flynna. To by odpovídalo Trumpovu stylu, který požaduje, aby moc byla soustředěna co nejblíže generálnímu řediteli.

Trump zastává názor, že důslednost a pravda je pro zoufalce. Daleko jednodušší je lhát, pokud to přináší výsledky. Takže jeho nový minsitr zahraničí se nemusel zaplést do dlouhé debaty ohledně americké zahraniční politiky vůči Rusku: prostě řekl, že o tom s Trumpem nikdy nehovořili, ať je to jakkoliv nepravděpodobné.

S Trumpem se nedá zacházet jako s normálním politikem. Nemá stud. Nelze ho ztrapnit. Kdykoliv někdo poukáže na to, že císař je nahý, Trump na něho zaútočí, že je to "svině" nebo "hnusák". Bude nutno si vypracovat úplně nové způsoby jak reagovat na tento druh jednání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9292

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017