Donald Trump se sejde s Vladimírem Putinem "během pár týdnů po inauguraci"

15. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

První Trumpova cesta do zahraničí bude za Putinem. Bude mu děkovat, anebo ho žádat o radu, jak potlačit tisk?

První zahraniční cestou Donalda Trumpa bude vrcholná schůzka s Vladimírem Putinem na Islandu. Podobně jako se tam r. 1986 setkal Ronald Reagan s Michailem Gorbačovem, Trump a jeho tým sdělili britské straně, že schůzka s Putinem se bude konat během pár týdnů po Trumpově inauguraci. Cílem schůzky bude zlepšit vztahy Západu vůči Rusku a dohodnout omezení jaderných zbraní. Trump je stále terčem obvinění, že Rusko vlastní materiál, jímž ho může vydírat.

V sobotu se Trump vyjádřil, že bude uvažovat o zrušení sankcí proti Rusku, pokud bude Rusko s USA spolupracovat na klíčových cílech, i když "zatím sankce necháme v platnosti".

"Bylo mi řečeno, že se Rusové se mnou chtějí setkat, a to je, co se mne týče, absolutně v pořádku," řekl Trump. Jeden Trumpův poradce se vyjádřil, že Putinova touha, aby byl považován za "hlavního hráče ve světěL, dává Spojeným státům "obrovský vliv".

Britské výzvědné služby požádaly o ujištění od CIA, že britští agenti v Rusku budou při sdílení výzvědných informací s USA ochráněni. "Dokud se neujistíme, že lze Trumpovi a jeho hlavním lidem důvěřovat, nebudeme s USA sdílet výzvědné informcae," řekl pracovník britských výzvědných služeb listu Timnes. "Řečeno otevřeně, nemůžeme riskovat, že bychom prozradili své zdroje a metody Rusům."

Rusko vyvolalo znepokojení tím, že oznámilo plány přesunout tisíce tanků a desetitisíce vojáků k hranicím NATO. Je to vývoj, který vyvolal velké znepokojení v pobaltských státech.

Trumpovo tvrzení "nemám s Ruskem nic společného" je zpochybněno výrokem jeho syna Donalda Junior, který řekl v projevu roku 2008, "upřímně řečeno, náš kapitál (tj. kapitál Trumpových podniků) tvoří do velké míry Rusové".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6374

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017