Channel Four News: Uprchlíci umírají ve vážných mrazech v Evropě

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Hrůzy, jimž čelí uprchlíci, zejména děti jsou stále děsivější

Moderátor: V zemích, jako je Řecko, Itálie, Srbsko a Turecko vyvolávají nynější mrazy největší míru utrpení. Nejméně pět lidí už umrzlo při snaze překročit evropské hranice a tisíce lidí, které se dostaly do uprchlických táborů, přespávají bez topení ve sněhem pokrytých stanech. Celé rodiny nechávají evropské vlády venky v mrazu, varují humanitární organizace. Zde je naše mezinárodní editorka Lindsay Hilsum:

Lindsay Hilsum: Slunce svítí děravou střechou, ale častěji skrze ní sněží. Staré skladiště není místem, kde by rodiny měly přezimovat. Avšak někteří uprchlíci a migranti v Bělehradě nemají kam jít. Bez ohně tu umrznou. Avšak pálit železniční pražce přináší také nebezpečí.

Uprchlík: "Dva lidé odsud skončili v nemocnici, měli plicní problémy v důsledku kouře."

Není lehké v této zimě spát. Není lehké v této zimě dělat cokoliv. Čekají ve frontách na jídlo. Jsou to Afghánci a Pákistánci, muži a chlapci, a je velmi nepravděpodobné, že by dostali v Evropě azyl. Nemají budoucnost a zpátky by to byla dlouhá, mrazivá, velmi nebezpečná cesta. I kdyby byli ochotni ji podstoupit.

Andrea Contena, Lékaři bez hranic: Hlavním problémem je, že nejsou k dispozici žádná řešení. Tito lidé nemají pro zimní období vůbec žádné přístřeší. Je to důsledkem politiky Evropské unie, která si myslí, že balkánská cesta už nefunguje."

Jižněji na této cestě, v řeckém přístavu Soluni, spí asi třicet mužů ve stanech, navzdory tomu, že sněží.

Migrant: "Je tady strašná zima. Mínus 10, mínus 12."

Pákistánci se obávají, že pokud by přijali dočasné ubytování, byl by to začátek jejich deportace.

Hlavní problémy jsou v Řecku, kde v mrazy táboří 15 500 migrantů na ostrovech Lesbos, Chios a Samos. V Srbsku uvízlo 7500 lidí. Asi 1500 z nich spí venku na ulicích jen v Bělehradě. 300 z nich jsou děti bez doprovodu rodičů. A přicházejí zprávy o nedostatečném ubytování v mrazivých táborech pro 6000 migrantů v Turecku.

Na ostrově Lesbos uprchlíci a migranti stáli frontu na loď, kterou přistavily řecké úřady. Aspoň je tam teplo, a tam budou spát.

Včera zachránily italské pobřežní hlídky 800 migrantů z Libye, druhé cesty do Evropy. UNICEF, dětský fond OSN, oznámil, že loni touto cestou přišlo více než 25 000 dětí bez doprovodu rodičů. Děs na moři. Strach z umrznutí. Hrůzy, jimž čelí uprchlíci, zejména děti jsou stále děsivější.

Videoreportáž britské televize Channel Four je ZDE

0
Vytisknout
7439

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017