Moje muslimská au-pair z Bangladéše

12. 1. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Mám mnohem víc času na rodinu i na práci, a děkuji za to mojí skvělé muslimské au-pair z Bangladéše. Jmenuje se Amodita, což znamená v bangla “štěstí”. Umí anglicky, vaří zajímavá zdravá jídla, baví ji chodit nakupovat do tržnice a ráda s dětmi jezdí na kole po Stromovce. Je tu jenom na šest měsíců, ale brzy po ní přijede její kamarádka Chumi, což znamená v bangla “řeka”. Až budou děti větší, tak se za nimi přijedeme podívat, jestli tedy z Bangladéše do té doby něco zbude (a myslím tím spíše hrozící občanskou válku než zaplavení, které je naštěstí ještě daleko v porovnání se současnou akutní politickou krizí v zemi). Až uspí děti čtením jednoduchých anglických pohádek, chodí Amodita každý den na dvě hodiny do večerní školy, kde si zlepšuje angličtinu, matematiku a získává i praktické základy češtiny, které se jí hodí při vyzvedávání ze školky a nakupování.

Jsem rád, že Evropská Unie na pobyt Amodity trochu přispívá. My platíme levné ubytování, kde je Amodita s dalšími pěti au-pair z různých zemí, a jídlo a šaty a boty. EU zaplatila letenky a platí Amoditě kapesné ve výši 2 000 Kč měsíčně. Amodita skoro nic neutrácí, protože si chce většinu peněz přivézt zpátky domů.

Za bezpečnostní prověrku Amodity i Chumi osobně ručí syn bývalého předsedy Ústavního soudu Bangladéše, který vystudoval Bard College v New Yorku, Imran Ahmed. Kdybyste ji viděli na vlastní oči, tak byste pochopili, že v sobě nemá nenávist, zejména vůči dětem a vůči lidem, kteří ji nijak neubližují.

Amodita to v životě neměla vůbec jednoduché, nicméně se v podstatě sama zvládla naučit výborně anglicky, což jí teď dost pomáhá. Měla velké štěstí, že byla do tohoto programu vybrána - v zemi, kde je 160 000 000 lidí, z nich polovina mladší než 30 let (http://populationpyramid.net/bangladesh/) není těžké najít kvalitní uchazečky. Bohatých lidí je v Bangladéši sice pouze 1 %, nicméně i to dělá 1 600 000 lidí, kteří zpravidla chtějí pro své děti dobré vzdělání a zahraniční zkušenosti.

Díky Amoditě máme víc času na věci, které nás baví, a bohatě se to vyplatí. Naše děti mají navíc automaticky náskok v angličtině, neboť s češtinou sice vyřídí s Amoditou základní věci, ale často to nestačí a tak se s ní baví anglicky. Amoditina angličtina není perfektní, ale je mnohem lepší než angličtina mých dětí.

Přál bych si, aby se i další přepracované rodiny zbavily předsudků a pochopily, že mít zde na 6 měsíců muslimskou au-pair je výhodné pro ně, ale zároveň to hodně pomůže i jí a její rodině.

Oprava: Amodita přijede až v září 2017, už se na ní moc těšíme, a doufáme, že to nedopadne o moc hůř než si to malujeme.

/p>

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9764

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2017