Historie dokumentů o Trumpovi: tajné zdroje, setkání na letišti a John McCain

12. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Neuvěřitelný dokument o Donaldu Trumpovi a o tom, že Rusové na něho mají ošklivý kompromateriál, vznikl jako analýza, kterou si proti němu zadala opozice. Původně jeden republikánský protikandidát v primárkách, ten však brzo z primárek vypadl a analýzu pak financovala Demokratická strana.

Ve Washingtonu je celá řada investigativních firem, pracují v nich většinou bývalí novináři a bezpečnostní činitelé, kteří umějí nacházet informace o politicích, které politikové chtějí utajovat.

V červenci 2016 shromáždila jedna z těchto investigativních firem podstatné množství materiálu založeného na ruských zdrojích, jimž její výzkumník během let začal důvěřovat. Nebyli to jen lidé v Moskvě, ale i ruští oligarchové žijící na Západě.

Závažnost shromážděných obvinění byla velká. Pokud by se prokázala, dopad by byl katastrofální. Výzkumník materiál předložil bývalým kolegům z FBI. Nic se nedělo a výzkumník se obával, že se věc někdo snaží potlačit. Během cesty do New Yorku v říjnu ho kdosi přesvědčil, aby o věci informoval Davida Corna, washingtonského editora časopisu Mother Jones, který poprvé otiskl zprávu o existenci tohoto materiálu dne 31. října.

Kontrarozvědné oddělení FBI je nesmírně tajnůstkářské. Avšak uprostřed listopadu se dokumenty dostaly jinou cestou do Washingtonu, což nakonec vedlo, že byly zmíněny ve společné zprávě rozvědek předložené prezidentům Obamovi a Trumpovi.

18. listopadu se konalo výroční Mezinárodní bezpečnostní fórum v Halifaxu, účastnili se ho současní i bývalí bezpečnostní a zahraničněpolitičtí činitelé z celého světa.

Přítomen byl i senátor John McCain, jehož představili jednomu vysokému západnímu diplomatu, který znal inkriminované dokumenty, znal jejich zdroj a považoval ho za extremně spolehlivý. McCain se rozhodl, že záležitost je natolik znepokojující, že vyslal důvěrníka, bývalého amerického činitele, na setkání se zdrojem analýzy, aby se dověděl více.

Důvěrník rychle zařídil transatlantický let a setkal se se zdrojem podle dohody na letišti. (Guardian přislíbil, že neuvede, kde to bylo.) Analytik s McCainovým důvěrníkem o věci pak hovořil ve svém domě.

Důvěrník se vrátil za 24 hodin do Ameriky a ukázal McCainovi ty dokumenty. Zdůraznil, že je nemožné je ověřit bez řádného vyšetřování. McCain se vyjádřil, že se na věci nechce podílet, aby to nevypadalo jako odveta za Trumpovy urážky během předvolební kampaně.

Avšak 9. prosince se McCain setkal s ředitelem FBI Comeym, bez poradců, a předal mu celou dokumentaci.

Není jasné, proč se FBI rozhodla včlenit shrnutí tohoto dokumentu do tajné prezentace Obamovi a Trumpovi dříve, než FBI dokončila své vyšetřování. Pak to bylo rychle prozrazeno - nejprve na CNN, což vyvolalo kontroverzní rozhodnutí serveru Buzzfeed vydat zcela necenzurovanou verzi tohoto dokumentu. Je nejasné, odkud pochází tato zcela necenzurovaná verze. Autor zprávy trval na tom, aby byly začerněny v kopiích pro tisk odkazy na jeho ruské zdroje, protože se obává ohrožení jejich bezpečnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6624

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2017