Dokumentace o Trumpovi: Výzvědné zdroje se zaručují za důvěryhodnost jeho autora

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Bývalý důstojník MI6 Christopher Steele, autor dokumentace o údajném ruském kompromateriálu na Donalda Trumpa, je "vysoce respektovaný profesionál"

Donald Trump ve středu přirovnal dokumentaci, kterou vypracoval bývalý britský špion Christopher Steele, ohledně odporného kompromateriálu, který údajně na Trumpa mají Rusové, k "nacistické propagandě".

Jenže jejího autora považují mezinárodní výzvědné organizace za vysoce důvěryhodného, píše list Guardian. Ve čtvrtek večer byl bývalý špion v úkrytu, uprchl zesvého domova v jižní Anglii, protože se obává o svůj život.

Jeden bývalý činitel britského ministerstva zahraničí, který zná Steelea už 25 let, konstatoval: "Představa, že toto je jakási fake oparace, je naprosto nepravdivá. Chris je zkušeným a vysoce respektovaným profesionálem. Není to člověk, který by jen dál předával drby. Pokud něco včlenil do dokumentace, znamená to, že je to dostatečně důvěryhodné na to, aby to bylo prošetřeno. Chris je velmi přímý člověk. Ve své funkci důstojníka MI6 by býval nepřežil, kdyby šířil nějaké drby."

FBI a CIA považují Steelea také za vynikajícího výzvědného odborníka. Činitel z britského ministerstva zahraničí přiznal, že Steeleova dokumentace "není perfektní". Ale poukázal na to, že výzvědné analýzy vždycky mají "různé stupně pravdivosti". Dodal: "Nejdůležitějším důvodem proč tuto zprávu brát vážně je, že americká výzvědná komunita ji bere velmi vážně.

Z hlediska Moskvy musí být zveřejnění této zprávy selháním. Jako bývalý agent KGB rozumí Putin prvnímu pravidlu výzvědné práce: speciální operace musejí být utajované. "Ve světě, v němž funguje Putin, jestliže lidi vidí nitky, tak jste selhal," konstatoval zmíněný činitel na britském ministerstvu zahraničí. "Rusové se jistě ptají: Jak se tohle sakra dostalo na veřejnost?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6123

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2017