Čtyři rostoucí rizika ohrožující globální stabilitu

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Není vyhnutí, rok 2017 bude tvrdý. Od teroristů IS přes globální kybernetickou válku až po evropskou uprchlickou krizi budou dobře známá nebezpečí působit i letos. Budeme dál hovořit o sporech v Jihočínském moři, bažině na Blízkém východě, jaderném programu KLDR a válkách v Jemenu a Afghánistánu. Tyto faktory oslabí stabilitu v mezinárodním systému; dohromady představují globální riziko, napsal Maha Hosain Aziz.


Zde je čtveřice nejnaléhavějších letošních globálních rizik:

1) Globální krize mezinárodní legitimity: Skončil americký unipolární moment?

Akademici, analytici, novináři a politici debatují o úpadku USA a vzestupu jiných mocností jako Rusko, Indie a Čína po léta. Rétorika budoucího amerického prezidenta zatím naznačuje, že mezinárodní systém po 25 letech americké hegemonie míří multipolárnějším směrem. Eurasia Group to označila za "geopolitickou recesi". Očekávejte nestabilitu v samotné struktuře mezinárodního systému, v dohodách po skončení studené války a v amerických institucích. A samozřejmě očekávejte, že IS, separatistické skupiny, etničtí militanti a další se pokusí dosáhnout zisků.

2) Globální krize politické legitimity: Demokracie nebo diktatura, záleží na tom?

V roce 2016 jsme viděli bezprecedentní krizi politické legitimity v demokratických i nedemokratických režimech. Politický status quo je zpochybňován rostoucím počtem občanů. Od Brazílie přes Španělsko a Gambii po Thajsko byla agresívně zpochybněna samotná povaha vládnutí, demokratického nebo nedemokratického, prostřednictvím různých protestů. V roce 2017 to bude pokračovat. Povede to k novému typu politického systému, který bude citlivější na rozhněvané občany? Uvidíme. Do té doby očekávejte více protivládních nepokojů, včetně Venezuely, Jihoafrické republiky, Řecka, Turecka a Jižní Korey.

3) Globální krize ekonomické legitimity: Druhá antiglobalizační vzpoura od let 1914-1945?

Antiglobalizační vzpoura velmi připomíná léta vedoucí k I. světové válce. První éra globalizace také vedla k populismu, velkým konfliktům a depresi. USA se stávají izolacionističtějšími, čínská ekonomika zpomaluje a může zkolabovat eurozóna.

4) Globální krize identity: Víte, kam patříte?

Nacionalistická rétorika je na vzestupu a čelíme krizi kolektivní identity. Co znamená vaše občanství, když nejste součástí majoritní identity? Očekávejte, že minoritní skupiny, zejména etnické a náboženské, uprchlíci a migranti, ponesou důsledky tohoto vylučovacího sentimentu.

Po studené válce USA vedly mezinárodní společenství podporou svobody, lidských práv a demokracie. V roce 2017 zřejmě směřujeme ke globální krizi na mnoha úrovních, která pronikne do jednotlivých zemí a regionů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8170

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2017