Rychlost automatizace bude záviset na tom, jak lehké bude nahradit lidské pracovníky

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Zatímco Donald Trump Američanům slibuje, že bude "největším tvůrcem nových pracovních příležitostí, jakého kdy stvořil Bůh", odcházející prezident Barack Obama varoval, že "nezastavitelná automatizace zlikviduje velké množství dnešních pracovních příležitostí".

Rychlost zavádění automatizace určí, jak lehce si společnost poradí s likvidací pracovních sil a zda to vyvolá velkou politickou nestabilitu. Nová zpráva McKinseyho z tohoto týdne odhaduje, že polovinu všech úkolů, které dnes lidé provádějí v zaměstnání, mohou provádět roboti prostřednictvím technologií, které už existují. Avšak ani tento odhad nenaznačuje, jak dlouho bude trvat, než ty technologie budou zavedeny. Konzultanti odhadují, že by to mohlo trvat 20 až 60 let.

Automatizovaná osobní i nákladní auta už existují a potenciální trhy pro ně jsou obrovské. Nikdo však neví, zda to bude trvat 5, 10 nebo 30 let, než vznikne velký trh s automatizovanými automobily. Ve zprávě o dopadu automatizace na ekonomiku varoval tento týden Bílý dům, že většina z 1,7 milionu dnešních řidičů kamionů v USA bude nahrazena automaty. Může to ale "trvat roky nebo i desetiletí". Bylo by totiž nesmírně nákladné nahradit dnešní 2 miliony kamionů, které mají životnost 20 let, automatickými vozidly. Stálo by to 320 miliard dolarů.

Zřejmě bude automatizace do kamionové dopravy pronikat postupně. Automatizované kamiony zřejmě budou postupně zaváděny nejprve na nejdelších a nejnepříjemnějších trasách. Jinou možností jsou konvoje, kdy první vozidlo řídí člověk a za ním pojede konvoj automatizovaných vozidel. Není vyloučeno, že zavádění automatizace bude postupné, ale zaručit to nikdo nemůže, varují Financial Times.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6388

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2017