Schmalbart: Vznikající platforma proti dezinformacím

13. 1. 2017

čas čtení 3 minuty


Vznikající německá online platforma si klade za úkol bojovat s dezinformacemi, které rozšiřují populisté. Nese název "Schmalbart" a vzniká potají: Má jít o idealistický pokus podpořit demokracii.


Americký konzervativní web Breitbart News se dostal do titulků s novoroční zprávou davu migrantů útočících na policii v západoněmeckém Dortmundu zábavní pyrotechnikou, přičemž mělo dojít k zapálení kostela. Prvky původní zprávy lokálního deníku byly překrouceny a přehnány, což Breitbart dělá běžně. Je považován za hlásnou troubu "alternativní pravice", tj. ultrapravice a zastánců bílé nadvlády, kteří se rebrandovali.

Christopha Kappese nenechávají podvodné zprávy v klidu. "Breitbart News překrucují složité věci způsobem, který shledávám naprosto šokujícím," vysvětluje.

Čtyřiapadesátiletý konzultant v oboru informačních technologií nabízí ze své agentury se sídlem v Hamburku online strategie pro podnikání. Když Donald Trump vyhrál americké prezidentské volby a Breitbart oznámil plány otevřít německou pobočku, věděl, že je čas jednat. Kappes se obával, že dojde k "politickému zemětřesení", pokud se Breitbart v Německu uchytí. Pokud by se opakoval vzorec z USA, během pěti let by mohl mít šest milionů uživatelů. Na jeho výzvu čelit plánům Breitbartu reagovalo skoro 200 videoproducentů, programátorů, PR konzultantů, optimalizátorů obsahu a právníků.

"Je nás hodně, takže toho plánujeme dost udělat," říká Kappes. Pracuje se na kanálu ve službě YouTube, Twitteru a faktografické databázi, která by pomáhala s hledáním argumentů pro debaty na sociálních médiích. Schmalbart plánuje přímo vstupovat do konverzací na Facebooku, kde chce zůstat objektivní a férový. Kappes volá po "zákazu arogance". Plánovaný monitorovací blog by měl sledovat celý sektor konzervativních populistů a falešného zpravodajství.

Kappes tvrdí, že demokracie je podle něj v sázce.

Není sám, kdo si přeje zlepšit kulturu online diskusí. Juliane Krause-Akelbein, digitální developerka, pozorně sledovala americké volby a tvrdí, že v Německu existuje podobný trend, "už neexistuje diskuse, lidé jen řvou". Jednatřicetiletá žena má zájem spolupracovat se Schmalbartem jako "protiváhou takzvané alternativní pravice".

Schmalbart je dosud provozován jako undergroundové hnutí, jehož účastníci komunikují přes chatovací skupiny a sdílejí informace se seznamy odkazů a Wiki. Existuje také bezpečnostní plán. Místo soupeření s podobnými skupinami se plánuje vytvoření sítě zastánců otevřené společnosti.

Carsten Rossi, manažer marketingové agentury v Kolíně nad Rýnem, plánoval vlastní iniciativu. "Pokud nedokážeme být hlasitější než populisté, pak jsme všichni na špatné cestě," napsal na Facebooku, kde to mohou vidět všechny jeho kontakty, vesměs mediální profesionálové. Krátce nato narazil na Kappesovo oznámení a přidal se.

Konzervativně populistická média už vystupují coby alternativa k "mainstreamu" a tvrdí, že zveřejňují pravdu tajenou establishmentovými médii. Tím obsadila levici platformu, kterou si dosud nárokovala právě ona.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6766

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2017