BBC zakládá tým pro boj proti fake news

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


BBC vytvoří tým, který bude ověřovat fakta úmyslně zavádějících a lživých informací, které předstírají, že jsou autentickým zpravodajstvím.

BBC očekává, že její seriál "Reality Check" se stane trvalou součástí vysílání. Tým odborníků se bude zaměřovat na falešné zpravodajství, které se široce sdílí na sociálních sítích.

"BBC nemůže redigovat internet, ale stranou také nezůstaneme," řekl nový šéf zpravodajství BBC James Harding. "Budeme kontrolovat věcnou pravdivost nejpopulárnějších tvrzení na Facebooku, na Instagramu a na dalších sociálních sítích. Zejména spolupracujeme s Facebookem na tom, jak bychom mohli být co nejefektivnější. Tam, kde nalezneme záměrně manipulativní informace, které předstírá, že je to zpravodajství, zveřejníme Reality Check, že to není pravda. A chceme být, aby Reality Check byl něčím daleko více než jen veřejnou službou, chceme, aby byl obrovským způsobem populární. Budeme používat styly a formáty - na internetu, v televizi a v rozhlase, které lidem ukáží, že fakta jsou víc fascinující a napínavá než lži."

Kritikové poukazují na to, že největší množství lží se šíří na Facebooku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6854

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2017