Dánsko chce blokovat teroristickou propagandu na internetu

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Dánské ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo plán, který má znemožnit radikalizaci, ale vyvolává obavy ohledně svobody projevu.


Ministerstvo oznámilo čtyřbodový plán zahrnující blokování přístupu k "webům s propagandou teroristických organizací".

V předloze zákona ministerstvo píše, že rozhodnutí blokovat určité weby by měla být svěřena soudům na základě žádosti policie.

Další prvky návrhu zahrnují označení šíření teroristické propagandy za zločin a přinucení radikalizovaných vězňů projít takzvaným "výstupním programem", který má být podmínkou propuštění.

Radikalizace ve věznicích se stala terčem zájmu od února 2015, kdy došlo k útoku v Kodani, při němž střelec Umar al-Husajn zahájil palbu v kulturním centru, zabil jednoho člověka a později dobrovolníka bezpečnostní agentury v městské synagoze.

Panuje přesvědčení, že pachatel prodělal radikalizaci ve vězení a po útoku výrazně vzrostl počet varování dánské vězeňské služby ohledně dalších vězňů.

Návrh vyzývá také k tomu, aby džihádistům, kteří odjeli bojovat do zahraničí, nebyly přiznávány sociální dávky. Jde o reakci na zprávy, že řada zahraničních bojovníků v Sýrii pobírá dánskou podporu v nezaměstnanosti.

Vnitřní zpravodajská služba PET odhaduje, že do Sýrie odjelo bojovat nejméně 135 lidí. Jde mezi západními zeměmi o druhý největší kontingent v poměru k počtu obyvatel. První je Belgie.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6161

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2017