Uprchlíkům v evropských táborech hrozí smrt umrznutím

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Tisícům uprchlíků, kteří stále přebývají v provizorních táborech po celé Evropě, hrozí smrt umrznutím, varují humanitární organizace, rozhněvané nad tím, že státy pro uprchlíky nepřipravily lidské ubytování pro zimní období. K řeckému ostrovu Lesbos byla vyslána kontejnerová loď jako nouzové ubytování pro 500 lidí, kteří tam byli nuceni setrvávat v zasněžených stanech. Po celém evropském kontinentu čelí lidé velmi nízkým teplotám.





Na řeckých ostrovech je stále 63 000 uprchlíků, kteří nemají kam jít. Dalších 8000 je v Srbsku. Včetně nemluvňat a malých dětí.



Andrea Contenta, Lékaři bez hranic, Srbsko: "V Bělehradě jsou dva tisíce lidí bez přístřeší. Žijí v opuštěných budovách za nádražím. Nemají přístup na záchod, ke sprchám ani k tekoucí vodě. Ve zdejší klinice Lékařů bez hranic máme nyní každý den 100 pacientů. Měli jsme už sedm případů omrzlin."

V Evropě už zemřelo 40 lidí v důsledku mrazů. Někteří z nich byli uprchlíci. Humanitární organizace Save the Children varuje, že počty lidí, kteří umrzli, se mohou v nadcházejících dnech dramaticky zvýšit.

Videoreportáž Channel Four News ZDE

0
Vytisknout
6696

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2017