Způsobí Británie rozklad evropské sociální infrastruktury?

Britský ministr financí: Uděláme z Británie daňový ráj

15. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Pokud Evropská unie odepře po brexitu Británii přístup na jednotný evropský trh, britští konzervativci promění Británii v daňový ráj a zruší tamější sociální infrastrukturu evropského typu a evropský systém zdaňování a regulace, řekl britský konzervativní ministr financí německému listu Welt am Sonntag. Na výzvu, aby to vysvětlil, Hammond řekl: "Mohli bychom být donuceni změnit svůj hospodářský model a budeme muset změnit svůj hospodářský model, abychom získali konkurenceschopnost. A můžete si být jisti, že uděláme všecko, co budeme muset udělat. Britský lid si nelehne na zem  a neřekne, je to škoda, nedá se nic dělat, byli jsme zraněni. Změníme svůj ekonomický model a navrátíme se, staneme se významnou konkurencí."

Hammond také zdůraznil, že pro Británii bude při vyjednávání s EU hlavní prioritou omezení imigrace z Evropské unie. "Jsme si vědomi signálu z referenda, že musíme mít kontrolu nad vlastní imigrační politikou," dodal. "Pokud budete mít německý pas, budete samozřejmě moci do Británie cestovat jako turista či za obchodem. Otázkou je svoboda jezdit do Británie za prací, svoboda v Británii se usadit a svoboda zakládat tam podniky."

Konzervativní premiérka Mayová chce omezit přístup pracovníků z EU do Británie "ve všech sektorech a na všech úrovních kvalifikace".

Rozhovor Britských listů 92:

Všichni jsme Donalda Trumpa podcenili

13. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Obecnější úvaha o tom, co zvolení a inaugurace Donalda Trumpa znamená pro USA a pro svět. Jan Čulík hovoří na toto téma s Kryštofem Kozákem, amerikanistou z Karlovy univerzity. Rozhovor vznikl před středečním zveřejněním britské dokumentace o údajné existenci kompromitujícího materiálu na Trumpa. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 13. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Jak skotský týdeník Sunday Herald inzeruje televizní přenos z Trumpovy inaugurace

15. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Po dlouhé pauze se vrací The Twilight Zone (Zóna šera) s jedním z nejambicioznějších, nejdražších a nejkontroverznějších projektů v historii vysílání. Autoři scifi se často snažili zabývat příběhy z alternativní historie - k nejčastějším patří "Co kdyby nacisté zvítězili v druhé světové válce" - avšak tento obrovský interaktivní projekt virtuální reality, který se bude rozvíjet během nadcházejících čtyř let v televizi, v tisku a na Twitteru, zkonstruuje naživo alternativní současnost. Příběh začíná rokem 2017, proměněným v noční můru, v níž byla jakýmsi podivným způsobem podvedena velká část amerických voličů, aby hlasovali pro Donalda Trumpa jako amerického prezidenta. Zní to naprosto nepravděpodobně a také tomu tak je, avšak jak to pokračuje, stává se to stále více děsivým způsobem pravděpodobnější. Tato první vysílaná část projektu, v délce celovečerního filmu, se soustřeďuje na křiklavou inauguraci prezidenta Trumpa, vznik protestů a zoufalství kolem této ceremonie. Komentátoři budou přitom vážně uvažovat, co nás čeká. Je to nedokonalý projekt, avšak je to zároveň znepokojující pohled na hrůzy, jichž se můžeme stát obětí, pokud si nedáme pozor.

Odcházející šéf CIA varuje Trumpa, aby si dával pozor na jazyk

15. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Dosavadní šéf CIA John Brennan varoval, že Trumpovy "řeči a výroky na Twitteru" ohrožují americký národní zájem. Konstatoval, že Trump "Rusku nerozumí" a označil Trumpovo přirovnání amerických výzvědných služeb k nacistickému Německu za "šokující".

"Spontánnost není něco, co ochraňuje bezpečnostní zájmy státu," řekl Brennan.

Čína: O statutu Tchajwanu jednat nebudeme

15. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Čína varovala Trumpa, že absolutně nebude vyjednávat o statutu Tchajwanu. Čínské ministerstvo zahraničních věcí sdělilo Trumpovi, že dlouholeté americká politika "jediné Číny", kdy Amerika nezpochybňuje nárok Pekingu na Tchajwan, je politickým fundamentem veškerých čínsko-amerických vztahů.

Ve svém sobotním rozhovoru pro Wall Street Journal tvrdil Trump, že americké vztahy s Čínou a Tchajwanem budou záviset na to, zda Čína změní svou hospodářskou politiku vůči USA.

Čínské ministerstvo zahraničí vyslalo zpětný úder a varovalo Trumpa, že žádné takové vyjednávání nebude.

Donald Trump se sejde s Vladimírem Putinem "během pár týdnů po inauguraci"

15. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

První Trumpova cesta do zahraničí bude za Putinem. Bude mu děkovat, anebo ho žádat o radu, jak potlačit tisk?

První zahraniční cestou Donalda Trumpa bude vrcholná schůzka s Vladimírem Putinem na Islandu. Podobně jako se tam r. 1986 setkal Ronald Reagan s Michailem Gorbačovem, Trump a jeho tým sdělili britské straně, že schůzka s Putinem se bude konat během pár týdnů po Trumpově inauguraci. Cílem schůzky bude zlepšit vztahy Západu vůči Rusku a dohodnout omezení jaderných zbraní. Trump je stále terčem obvinění, že Rusko vlastní materiál, jímž ho může vydírat.

Až 2000 lidí uvízlo v Srbsku v teplotách -16 stupňů Celsia bez vody a bez hygienických zařízení, varují Lékaři bez hranic

14. 1. 2017

čas čtení 5 minut

"Nikdo neopouští domov, pokud domov není tlamou žraloka", je jeden nápis na polorozpadlé kůlně u nádraží v Bělehradě. Je tam také napsáno: "Jsme bezmocní." a "Prosíme, nezapomeňte na nás". Vzduch je plný kouře z desítek ohňů, kde se pálí asfaltem pokryté pražce a další jedovaté látky obsahující předměty, které mrznoucí lidé našli. Kouř se line z rozbitých oken. "Spíme tady," říká osmileté dítě, které provází návštěvníka velkým skladištěm.

Mrazivé a špinavé kůlny na nádraží v Bělehradě, kde se skrývá až 2000 lidí před krutou srbskou zimou, se hrozí stát "novým Calais" pro uprchlíky, na něž se evropské úřady vykašlaly, varuje humanitární organizace Lékaři bez hranic.

Osmileté děti se tam snaží přežít v mrazech, které tento týden dosáhly až -16 stupňů Celsia, bez přístupu k tekoucí vodě či k hygienickým zařízením.

Sociální bydlení, čeští politici a list thesalonickým Pavla z Tarsu

15. 1. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Bezdomovectví je asi nejvíce traumatizující jev v naší polistopadové, demokratické společnosti. Víme, že ve vyspělých zemích, k nimž jsme chtěli po pádu komunistického režimu patřit, se k prevenci i léčbě bezdomovectví používá tzv. sociální bydlení. Sociálním bydlením proslula např. Vídeň. Ale i v konzervativním, pravičáckém Utahu se podařilo díky sociálnímu bydlení snížit tento děsivý společenský jev o 90% (http://blisty.cz/art/77309.html).

S koncem mandátu Sobotkovy vlády zjišťujeme, že přes všechny vládní sliby zůstáváme zase bez zákona o sociálním bydlení.

K tomu: Daniel Prokop, Jak nekvalitní bydlení tvrdě postihuje děti v ČR

Donald Trump zahájil týden Martina Luthera Kinga útokem na hrdinu občanských práv Johna Lewise

15. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V sobotu vyvolal Donald Trump znovu vlnu zuřivosti tím, že zaútočil na váženého aktivistu za občanská práva, který zpochybnil legitimitu jeho volebního vítězství.

John Lewis vyjádřil svou kritiku vůči Donaldu Trumpovi v den občanské demonstrace za lidská práva, která se konala ve Washingtonu na protest proti prezidentství Donalda Trumpa, dva dny před tím, než Amerika slaví výroční Den Martina Luthera Kinga Juniora.

Jak reaguje BBC na nejnovější události:

O volbách, referendech a rozhodnutí strčit nám rozžhavený pohrabáč do zadku

14. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Krátká citace ze satirického pořadu rozhlasu BBC The News Quiz z tohoto týdne:

Marku, kdo neudělal zrovna dobrý dojem na tisk?

Mark Steel: Aha. Tohle bude asi zpráva o Donaldu Trumpovi a jeho velmi podivné tiskové konferenci. Ta nejnovější obvinění, jestli to vůbec jsou obvinění, různí liberálové říkají, tohle ho zničí. Ale ono ho to nezničí. Celá ta věc je - podívejte se, já jsem ještě pořád šokován, že vyhrál ty volby. To se teď bude dít každých pár měsíců. Vždycky večer, kdy si pomyslíte, ale dobře, vždyť ono to nakonec dobře dopadne...

Letos se v určitou dobu bude konat referendum, jestli by nám všem měli strčit do zadku rozžhavený pohrabáč. A ze všech průzkumů veřejného mínění vyplyne, že v zemi není jediný volič, který by hlasoval pro to, aby nám strčili do zadku rozžhavený pohrabáč. A během volební noci po hlasování [hlavní moderátor volebního studia BBC David] Dimbleby řekne: No, to je ale překvapení! Kdo by to býval vůbec očekával!! Podívejte se na to! 88 procent voličů hlasuje, aby nám všem strčili rozžhavený pohrabáč do prdele. Co si o tom myslíte, pane Paddy Ashdowne? [bývalý politik a komentátor volebního studia] (Smích)

(...) Zdroj v angličtině (audio), od minuty 2.04 ZDE

Trump: Zruším sankce proti Rusku a odmítnu politiku jediné Číny

14. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

V hodinovém rozhovoru s deníkem Wall Street Journal zdůraznil nový americký prezident Donald Trump, že je ochoten zatím nerušit Obamovy sankce proti Rusku jako trest za hackerské ovlivňování amerických prezidentských voleb, ale pokud se ukáže, že Rusko spolupracuje v boji proti terorismu a při dosažení dalších cílů, důležitých pro USA, sankce zruší. "Pokud spolu budeme vycházet a Rusko nám bude opravdu pomáhat, proč by kdokoliv měl sankce, když někdo dělá opravdu velké věci?" řekl Trump.

Zdůraznil také, že není ochoten dodržovat tzv. "politiku jediné Číny" a neuznat Tchajwan, dokud Čína neustoupí od své nynější měnové a obchodní politiky.

Trump se však setká s určitým odporem v americkém Kongresu, včetně odporu od mnoha Republikánů, kteří požadují, aby americká vláda zaujala vůči Rusku tvrdý postoj poté, co výzvědné organizace dospěly k závěru, že Putinova vláda se pokusila ovlivnit hackerstvím americké prezidentské volby.

Trump není normální politik. Nemá stud

14. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Nikdo netuší, co se stane po Trumpově inauguraci příští pátek. Za normální situace by jen pár stránek z tento týden zveřejněné dokumentace o vazbách Donalda Trumpa na Rusko a o údajných špinavých sexuálních scénách v Moskvě a v Petrohradě bylo pro nového amerického prezidenta naprosto likvidační. Předpokládejme, že tvrzení o špinavých sexuálních scénách jsou nepravdivé. Soustřeďme se na skutečnost, že americké ministerstvo spravedlnosti požádalo a dostalo tajné soudní oprávnění pro vyšetřování dvou ruských bank a jejich vazeb na celou řadu Trumpových lidí, píše Jonathan Freedland.

Dověděli jsme se také, že se Trumpovi poradci údajně tajně scházeli s ruskými činiteli. Izraelský tisk informoval, že izraelské výzvědné služby byly varovány americkými výzvědnými pracovníky, aby nesdílely výzvědné informace s Trumpovou vládou, protože se tyto informace od Trumpových lidí dostanou do Moskvy a odtamtud pak do Teheránu. Američtí výzvědní pracovníci varovali Izrael, že novému americkému prezidentu nelze svěřovat tajemství, protože na něho má Vladimír Putin "páky".

Cílem ruských dezinformačních a hackerských útoků bude nyní Německo

14. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Před rokem zmizela v Berlíně na 30 hodin třináctiletá německo-ruská dívka Lisa F. Když se vrátila k rodičům, tvrdila, že byla unesena a že ji znásilnili "Arabové". Byla to lež - jak později přiznala. Pohádala se s rodiči a celou záležitost si vymyslela. Přesto se ta epizoda stala centrem divoké ruské dezinformační kampaně, zaměřené na destabilizaci Angely Merkelové a německých institucí, píše Natalie Nougayrède.

Německé ultrapravicové organizace uspořádaly demonstrace. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov charakterizoval Lisu, která má německé i ruské občanství jako "naši dívku" a obvinil německé úřady, že věc záměrně utajují z důvodů politické korektnosti. Německý ministr zahraničí obvinil Rusko z šíření "politické propagandy".

Channel Four News: Uprchlíci umírají ve vážných mrazech v Evropě

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Hrůzy, jimž čelí uprchlíci, zejména děti jsou stále děsivější

Moderátor: V zemích, jako je Řecko, Itálie, Srbsko a Turecko vyvolávají nynější mrazy největší míru utrpení. Nejméně pět lidí už umrzlo při snaze překročit evropské hranice a tisíce lidí, které se dostaly do uprchlických táborů, přespávají bez topení ve sněhem pokrytých stanech. Celé rodiny nechávají evropské vlády venky v mrazu, varují humanitární organizace. Zde je naše mezinárodní editorka Lindsay Hilsum:

OSN: Evropské země v mrazivém počasí týrají uprchlíky

14. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Diana Sampsonová, americká dětská lékařka, sdělila tiskové kanceláři Reuters, že ošetřuje zoufalé pacienty z táboru Moira, kteří utrpěli omrzliny, třesou se zimou a jsou promoklí v důsledku sněhu a deště, který proniká jejich tenkými stany. "V takovéto situaci je naší hlavní povinností zacházet s těmito lidmi jako s lidskými bytostmi. Tomuto místu chybí základní lidská důstojnost," uvedla.

UNHCR, Vysoká komise OSN pro uprchlíky, obvinila evropské země, že v mrazivém počasí zatlačují uprchlíky přes hranice, policie je bije a odebírá jim oděvy a telefony

Uprchlíci a migranti, kteří jsou v nynějším mrazivém počasí v Evropě ohroženi smrtí zmrznutím, jsou odsunováni zpět přes hranice a jsou terčem násilí a konfiskací, konstatovala UNHCR. Apeluje na evropské vlády, aby začaly na pomoc uprchlíkům dělat víc.

Uprchlík z Československa: Státy musejí bezodkladně přijmout uprchlické děti z mrazivých táborů na Balkáně

13. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Moderátorka: Lord Dubs přicestoval do Británie z Československa jako uprchlík v jednom z kindertransportů. Jeho ústavní dodatek z Dolní sněmovny umožnil dětským uprchlíkům, aby dostali v Británii bezpečné útočiště. Pane lorde, vy jste právě navštívil některé uprchlické tábory v Řecku. Jaké jsou tam podmínky?

Lord Dubs: Byl jsem tam před týdnem. Je tam strašná zima. Podmínky jsou děsivé. Není tam skoro vůbec žádné vytápění. Někteří uprchlíci spí v Soluni na ulicích. Je to zoufalá situace a co je horší, není žádná naděje. Oni tam uvízli a není úniku.

Moderátorka: A když si pomyslíte na své vlastní dětství a na to, jak jste byl jako dětský uprchlík přijat v Británii? Vás tu bezpečně přijali. Jak reagujete na ten kontrast?

(K tomu: Rozhovor s Evou Zahradníčkovou: Jak Evropa mučí uprchlíky v táborech v Řecku, ovládaných mafií ZDE)

Trump: Jdou po mně hnusáci

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Další pozoruhodné výroky Donalda Trumpa na Twitteru, zveřejněné v pátek ráno:

"Teď se ukazuje, že falešná obvinění proti mě dali dohromady mí političtí oponenti a neúspěšný špion, který se bál, že bude žalován... Absolutně vymyšlená fakta, vymysleli je hnusáci, političtí manipulátoři, jak Demokraté, tak Republikáni - FAKE NEWS! Rusko říká, že nic neexistuje. Pravděpodobně to zveřejnily tzv. výzvědné služby, i když věděly, že neexistuje důkaz a nikdy existovat nebude. Moji lidé vypracují kompletní zprávu o hackerství do 90 dnů! Na co si lidé Hillary Clintonové stěžují o FBI. Na základě informací, která měla, nemělo být Clintonové vůbec dovoleno kandidovat. Je zatraceně vinná! Oni jsou na ni MÓC hodní. Prohrála, protože vedla kampaň ve špatných státech. Bez nadšení."

Washington Post: Seznamte se s proruským, antimuslimským evropským politikem, který byl právě pozván do Trumpova Bílého domu

13. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Motto - Čtenářská reakce na fóru Washington Post: Dnes si je většina Čechů jistá, že všichni muslimové jsou buď teroristé nebo velmi konzervativní islamisté. Já jsem součástí muslimské rodiny už mnoho let a mou zkušeností je, že mnoho z nich je pozápadněných a byli by daleko příjemnějšími sousedy než Češi. Zeman hraje na nevědomost, strach a hysterii Čechů, kteří se nikdy s žádným muslimem nesetkali. Takovýto druh politika je mi odporný. A mimochodem, Hitler byl zvolen 44 procenty německých voličů. Miliony Němců byly donuceny ke spolupráci s nacistickým režimem. Německo nebylo náhle proměněno ve vražedné rasisty. Zeman je vzdělaný člověk a tohle dobře ví.

Ze Zemanových odpovědí z rozhovoru pro deník Washington Post vyjímáme:

Brexit: Hlavní vyjednavač EU požaduje "mimořádný" přístup evropských států do londýnské City

13. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ze záznamu jednání Michela Barniera, hlavního vyjednavače EU pro brexit, vyplynulo, že Barnier požaduje, aby 27 členských zemí mělo i nadále přístup k londýnským finančním institucím. Zdá se tedy, že EU Británii ustupuje, protože si uvědomila, že ztráta přístupu k londýnskému finančnickému centru, které funguje jako investiční banka pro celou Evropskou unii, by vážně poškodila evropskou ekopnomiku.

O tomto problému v minulých dnech hovořil šéf Anglické ústřední banky Mark Carney, když poukázal na to, že "v krátkodobé perspektivě hrozí brexit rizikem finanční destabilizace Evropské unie více, než jak je ohrožena sama Británie."

Zdroj v angličtině ZDE

Trump je zosobněním gigantického amerického egoismu

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump je zosobněním "gigantického egoismu, amerikanismu s hlubokými kořeny," píše v deníku Guardian Polly Toynbee: Trump sice není nábožensky založen, ale říká, že navštěvuje Marble Collegiate Church, domov pravicové teologie Normana Vincenta Peala - pastora, jemuž udělil Ronald Reagan prezidentskou medaili svobody. Trumpovo sebevědomí je založeno na Pealově bestselleru The Power of Positive Thinking. Trump je naprosto stoprocentně motivován Pealeovým magickým myšlením, podle něhož, když věříte jen v sebe, můžete si vzít teď a tady, cokoliv chcete.

Peale kázal kongregaci bohatých i chudých: stačí, abyste něco dostatečně silně chtěli, a tak to dostanete. Pokud selháváte, je to proto, že vám chybí dostatečně silná vůle. Jeho kázání bylo útěchou superbohatým. Pro ostatní bylo obviněním: Jestliže jste něčeho nedosáhli, je to proto, že to prostě nechcete dost silně. To je trumpismus.

An unexpected wave of anti-Jewish hatred has hit a Moravian town

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Almost eighty years since the holocaust, an unprecedented wave of anti-Jewish hatred has risen in  the Moravian town of Prostějov in the Czech Republic. (Paradoxically, primarily as a result of the holocaust, very few Jews now live in the Czech Republic. In 2010, 3,900 Jews lived in this country of 10,6 million inhabitants.)

The wave of hatred is connected with attempts by Jewish activists to restore a former Jewish cemetery in the town of Prostějov. Some 2000 Jews are buried in the cemetery which was destroyed by the Nazis during World War II. During the Nazi occupation, the Prostějov municipal authorities closed down the cemetery and disposed of the Jewish tombstones. Many local inhabitants used them to pave their pathways or their back yards with them. The Jewish cemetery was turned into a municipal park where local inhabitants now walk their dogs.

Maďarsko zneužívá Trumpova zvolení k potlačení disidentských hlasů

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Mluvčí maďarského premiéra se radoval, že Trumpova inaugurace v USA znamená vznik nové éry, kdy budou občanští aktivisté marginalizováni

Ultrapravicová vláda v Maďarsku energicky obhajuje své rozhodnutí zakázat občanské organizace, financované ze zahraničí. Raduje se, že příchod Donalda Trumpa do prezidentského úřadu v USA znamená "vznik nové éry".

Oficiální mluvčí Viktora Orbána potvrdil, že vláda změní předpisy upravující činnot občanských aktivistů. Obvinil je, že se "chovají jako politikové". Zoltán Kovács se vyjádřil: "Vzniká nová éra a i z Washingtonu přijde jiný postoj k těmto otázkám." Obamova kritika postoje maďarské vlády k občanským organizacím "zbytečně zhoršovala naše vztahy".

Orbánovo stále autoritářštější chování vyvolává obavy z likvidace demokracie v Maďarsku. Orbán už omezil svobodu sdělovacích prostředků a nezávislost soudů.

Ruský parlament schválil zákon o dekriminalizaci domácího násilí

13. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Ve středu schválila v prvním čtení Státní duma zákon o dekriminalizaci domácího násilí, 368 hlasy proti jednomu. Zákon nyní bude připraven pro druhé čtení, v jehož rámci bude domácí násilí odstraněno z ruského trestního zákoníku. Zákon navrhuje dekriminalizaci bití příbuzného.

Čtyři rostoucí rizika ohrožující globální stabilitu

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Není vyhnutí, rok 2017 bude tvrdý. Od teroristů IS přes globální kybernetickou válku až po evropskou uprchlickou krizi budou dobře známá nebezpečí působit i letos. Budeme dál hovořit o sporech v Jihočínském moři, bažině na Blízkém východě, jaderném programu KLDR a válkách v Jemenu a Afghánistánu. Tyto faktory oslabí stabilitu v mezinárodním systému; dohromady představují globální riziko, napsal Maha Hosain Aziz.

HRW: Spojené státy jsou nyní jednou z největších hrozeb lidským právům

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch vydala ve čtvrtek svou výroční zprávu o hrozbách lidským právům po celém světě a poprvé za 27 let, co publikuje tyto výroční analýzy patří Spojené státy v důsledku zvolení Donalda Trumpa k největším globálním hrozbám lidským právům, informuje New York Times.

HRW poukazuje na to, že Trumpova předvolební kampaň byla charakterizována "mizogynní, xenofobní a rasistickou rétorikou". To by "mohlo způsobit obrovské škody zranitelným komunitám a vést k porušování základních lidskoprávních povinností Spojených států."

Ředitel organizace HRW Kenneth Roth varoval: "Toto je zásadnější hrozba lidským právům než George W. Bush po 11. září. Trump považuje lidská práva za překážku vůči vůli většiny způsobem, jímž to Bush nikdy nedělal."

Rychlost automatizace bude záviset na tom, jak lehké bude nahradit lidské pracovníky

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Zatímco Donald Trump Američanům slibuje, že bude "největším tvůrcem nových pracovních příležitostí, jakého kdy stvořil Bůh", odcházející prezident Barack Obama varoval, že "nezastavitelná automatizace zlikviduje velké množství dnešních pracovních příležitostí".

Syřan, který se vyfotografoval s Merkelovou, žaluje Facebook za pomluvy

12. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Známý syrský uprchlík žaluje Zuckerbergovu sociální síť za to, že nezasáhla proti zveřejňování výroků, které ho lživě spojily se zločiny

Anas Modamani, syrský uprchlík, známým, že si v září 2015 udělal s Angelou Merkelovou selfie, žaluje Facebook za to, že údajně odmítá zasahovat proti zveřejňování "fake news" na svých stránkách, které zneužívají jeho fotografie.

Zástupci Facebooku byli povoláni k okresnímu soudu ve Würzburgu v jižním Německu. Německá vláda doufá, že to bude klíčový soudní případ, protože chce přimět sociální sítě, aby přijaly větší odpovědnost za to, co se zveřejňuje na jejich platformách.

Anas Modamani, 19, z Daraji, což je předměstí Damašku, se vyfotografoval s Merkelovou během její návštěvy v uprchlické ubytovně v berlínské čtvrti Spandau dne 10. září 2015.

V nadcházejících dnech se stala tato fotografie, i další fotografie agenturního fotografa, symbolickým obrazem německé uprchlické krize.

BBC zakládá tým pro boj proti fake news

13. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

BBC vytvoří tým, který bude ověřovat fakta úmyslně zavádějících a lživých informací, které předstírají, že jsou autentickým zpravodajstvím.

BBC očekává, že její seriál "Reality Check" se stane trvalou součástí vysílání. Tým odborníků se bude zaměřovat na falešné zpravodajství, které se široce sdílí na sociálních sítích.

"BBC nemůže redigovat internet, ale stranou také nezůstaneme," řekl nový šéf zpravodajství BBC James Harding. "Budeme kontrolovat věcnou pravdivost nejpopulárnějších tvrzení na Facebooku, na Instagramu a na dalších sociálních sítích. Zejména spolupracujeme s Facebookem na tom, jak bychom mohli být co nejefektivnější. Tam, kde nalezneme záměrně manipulativní informace, které předstírá, že je to zpravodajství, zveřejníme Reality Check, že to není pravda. A chceme být, aby Reality Check byl něčím daleko více než jen veřejnou službou, chceme, aby byl obrovským způsobem populární. Budeme používat styly a formáty - na internetu, v televizi a v rozhlase, které lidem ukáží, že fakta jsou víc fascinující a napínavá než lži."

Kritikové poukazují na to, že největší množství lží se šíří na Facebooku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dokumentace o Trumpovi: Výzvědné zdroje se zaručují za důvěryhodnost jeho autora

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Bývalý důstojník MI6 Christopher Steele, autor dokumentace o údajném ruském kompromateriálu na Donalda Trumpa, je "vysoce respektovaný profesionál"

Donald Trump ve středu přirovnal dokumentaci, kterou vypracoval bývalý britský špion Christopher Steele, ohledně odporného kompromateriálu, který údajně na Trumpa mají Rusové, k "nacistické propagandě".

Jenže jejího autora považují mezinárodní výzvědné organizace za vysoce důvěryhodného, píše list Guardian. Ve čtvrtek večer byl bývalý špion v úkrytu, uprchl zesvého domova v jižní Anglii, protože se obává o svůj život.

Ať je dokumentace o Trumpovi fikcí nebo ne, je to další vítězství pro Putina

12. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

I jestliže se Moskva na záležitosti nepodílela, Spojené státy jsou nyní oslabeny a jejich šéf zkompromitován ještě před převzetím moci

Rusko tvrdí, že s aférou kolem dokumentace ohledně údajného kompromateriálu na Donalda Trumpa nemá nic společného. Ať už to Vladimír Putin záměrně naplánoval nebo ne, důsledkem je posílení dlouhodobých cílů Ruska: oslabení Spojených států, ochromení jejich procesu politického rozhodování a pomsta za ponížení Ruska na konci studené války, píše Simon Tisdall. Obrovský zmatek a chaos v USA je něco, o čem Vladimír Putin, bývalý agent KGB, dosud mohl jen snít.

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Uprchlíkům v evropských táborech hrozí smrt umrznutím

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Tisícům uprchlíků, kteří stále přebývají v provizorních táborech po celé Evropě, hrozí smrt umrznutím, varují humanitární organizace, rozhněvané nad tím, že státy pro uprchlíky nepřipravily lidské ubytování pro zimní období. K řeckému ostrovu Lesbos byla vyslána kontejnerová loď jako nouzové ubytování pro 500 lidí, kteří tam byli nuceni setrvávat v zasněžených stanech. Po celém evropském kontinentu čelí lidé velmi nízkým teplotám.





Na řeckých ostrovech je stále 63 000 uprchlíků, kteří nemají kam jít. Dalších 8000 je v Srbsku. Včetně nemluvňat a malých dětí.



Andrea Contenta, Lékaři bez hranic, Srbsko: "V Bělehradě jsou dva tisíce lidí bez přístřeší. Žijí v opuštěných budovách za nádražím. Nemají přístup na záchod, ke sprchám ani k tekoucí vodě. Ve zdejší klinice Lékařů bez hranic máme nyní každý den 100 pacientů. Měli jsme už sedm případů omrzlin."

V Evropě už zemřelo 40 lidí v důsledku mrazů. Někteří z nich byli uprchlíci. Humanitární organizace Save the Children varuje, že počty lidí, kteří umrzli, se mohou v nadcházejících dnech dramaticky zvýšit.

Videoreportáž Channel Four News ZDE

Je sprosté dělat si legraci ze starých žen

12. 1. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Jsem smutný z toho, že si někdo dělá legraci ze starých žen, které se koukají někde na sídlišti z okna a přirovnává to ke špehování úředními kamerami.  V tramvaji právě na takovém sídlišti jsem mluvil svou chatrnou ruštinou s jednou babičkou, která plakala nad situací ve své vlasti, Ukrajině. Musela odtamtud utéct před válkou k dceři do Plzně a jeden z těch obrázků, paní v šátku na balkoně mi ji připomněl. Mnoho starších žen žije v panelácích osaměle, těžko se pohybují a tak se rády dívají z okna. Nejsou to drbny a nikoho nešpehují, na rozdíl od těch kamer, kterých je tu taky hodně, nejen v USA a UK.

Já pocházím z plzeňské dělnické čtvrti Petrohrad. Tam patřívalo čumění z okna k životnímu stylu, lidé se zastavovali, klábosili spolu a venku si hrály děti, na které babičky dohlížely. Takhle přirozeně a družně se dokážou chovat už jen naši spoluobčané romské národnosti. Právě přes Petrohrad, kde jich hodně bydlí, vedli svůj průvod v srpnu  2013 čeští neonacisté.

http://www.romea.cz/cz/kalendar-akci/v-plzni-se-lide-v-sobotu-postavi-neonacistum

Náhodou jsem se ocitl v trolejbusu, kam se účastníci pochodu uchýlili poté, když je policie na Slovanech rozehnala a nikomu nepřeju ten pocit bezmoci a strachu z agresivních přiopilých mládenců. Těch bych se bál víc než kamer a starých žen v oknech paneláků.

https://ceskaknihovna.files.wordpress.com/2013/02/halas-stare-zeny.pdf

Uprchlíci a Coudenhove-Calergi

12. 1. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 3 minuty

Rád bych vyjádřil názor k současné humanitární krizi v Čechách vnímané jako „imigrační“, píše Jaroslav Polák

Jak již bylo několikrát řečeno, krize kulminovala v roce 2015 a v roce 2016 přišla jen cca třetina počtu uprchlíků a emigrantů z roku 2016. Dystopická vize sdílená řadou Čechů se tedy evidentně nenaplňuje.

Do Čech imigroval jen marginální zlomek z celkového počtu. Rovněž jsem nezachytil informaci, kdo tento příliv běženců řídil či organizoval, pomíjeje informace ze zmatených hoaxů.

CO SE TO DĚJE V ČECHÁCH?

Karlova univerzita: Výhrůžky smrtí jsou nepřijatelné

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Prohlášení FF UK a Ústavu hospodářských a sociálních dějin FF UK

Rozhovor dr. Matěje Spurného pro časopis Interview (vyšel také v časopise Týden) vyvolal na sociálních sítích vášnivé reakce, které však v některých případech překročily únosné meze svobodné diskuse a vyjadřování názorů. Ačkoliv můžeme různě historicky vykládat válečné přesuny a likvidaci lidí, poválečný odsun Němců, stalinský teror nebo různé vlny emigrace, sotva lze přistoupit na to, že se vedle kultivované polemiky a souhlasných či kritických stanovisek opět stanou „normálními“ výhrůžky fyzickou likvidací, rasistické nadávky nebo zveřejnění fotografií dětí dr. Matěje Spurného.

Bohužel jsme v reakcích na zmíněný rozhovor svědky návratu metod, které v minulosti předjímaly nebo provázely největší lidské tragédie. Je zapotřebí rozhodně odmítnout pokusy zastrašovat názorové oponenty, omezovat svobodu vyjadřování nebo podkopávat toleranci vůči jiným názorům.

Ústav hospodářských a sociálních dějin FF UK, jakož i Filozofická fakulta Univerzity Karlovy jako celek budou všemi dostupnými způsoby bránit své právo být garantem vědecké kvality i prostorem pro svobodu bádání a vyjadřování. Nevybíravé útoky na dr. Matěje Spurného chápeme jako útok na tuto svobodu. S názory dr. Matěje Spurného lze samozřejmě polemizovat, nesouhlasit a proti nim argumentovat, nicméně s plným respektem k jeho osobě, jeho názorům a jeho osobní zkušenosti. Dr. Matěj Spurný má naši plnou podporu.

doc. Michal Pullmann, ředitel ÚHSD FF UK

doc. Mirjam Friedová, děkanka FF UK

Moje muslimská au-pair z Bangladéše

12. 1. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Mám mnohem víc času na rodinu i na práci, a děkuji za to mojí skvělé muslimské au-pair z Bangladéše. Jmenuje se Amodita, což znamená v bangla “štěstí”. Umí anglicky, vaří zajímavá zdravá jídla, baví ji chodit nakupovat do tržnice a ráda s dětmi jezdí na kole po Stromovce. Je tu jenom na šest měsíců, ale brzy po ní přijede její kamarádka Chumi, což znamená v bangla “řeka”. Až budou děti větší, tak se za nimi přijedeme podívat, jestli tedy z Bangladéše do té doby něco zbude (a myslím tím spíše hrozící občanskou válku než zaplavení, které je naštěstí ještě daleko v porovnání se současnou akutní politickou krizí v zemi). Až uspí děti čtením jednoduchých anglických pohádek, chodí Amodita každý den na dvě hodiny do večerní školy, kde si zlepšuje angličtinu, matematiku a získává i praktické základy češtiny, které se jí hodí při vyzvedávání ze školky a nakupování.

Rozhovor Britských listů 91:

Domácí politika v roce 2017 snad nebude tak děsivá

6. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta



Na začátku nového roku se redaktoři Britských listů Daniel Veselý a Jan Čulík zamýšlejí nad českou politickou scénou v kontextu mezinárodního vývoje. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. ledna 2017.Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 6. ledna 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

29527

Jsme my Češi odsouzeni k degeneraci a zániku?

12. 1. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

V souvislosti s uprchlickou a migrační krizí se neustále objevuje celá řada zkreslených či vyloženě lživých zpráv, které nám podstatně ztěžují zachování kritického pohledu na tento fenomén. Třebaže migrační vlna podle relevantních statistik v novém roce pomalu ale jistě ustupuje, stále mezi mnohými Čechy přetrvává paranoidní představa, že uprchlíci a migranti ohrožují naši identitu, naše zvyky, způsob života, ba ve fatálním ohrožení se ocitá celý národ. Pokud se v českém prostředí objevují hlasy zpochybňující tento hysterický narativ, stanou se mnohdy terčem nenávisti, výhrůžek a zatracení. Jedním z těchto osamocených a statečných hlasů je historik Matěj Spurný, který se snaží dekonstruovat tuto zhoubnou mytologii přispívající značnou měrou k lobotomizaci veřejného mínění v České republice.

K úrovni českých médií

Jako nevzdělanec si to mohu dovolit

12. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Když zemřel Fidel Castro, Jean-Claude Juncker kondoloval kubánské vládě. Martin Veselovský kriticky reagoval na Twitteru a poukazoval na to, že se Juncker vyhnul otázce komunismu a obětí Castrova režimu. Přitom srovnal Castra se Stalinem. Když jsem namítal, že jde o nevhodné zjednodušení, kterého by se vzdělaný člověk neměl dopouštět, Veselovský reagoval s tím, že jako nevzdělanec si může taková zjednodušení dovolit. I přes zjevnou nadsázku se zdá, že bezstarostné plácání ve veřejném prostoru, bez odpovědnosti za důsledky, je českými novináři považováno za privilegium.

Janouchová u Veselovského: Rasově biologická fraška

12. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

Půl hodiny seděla Janouchová a vysvětlovala všem, kdo to chtěli slyšet, jak strašná je situace ve Švédsku. Ke konci programu zvolal s povzdechem televizní moderátor Martin Veselovský: "Tak on to není dobrý nápad přestěhovat se do Švédska?"



V posledních letech dřívější automatická česká otázka, která byla vznesena, jakmile jsem se představil jako Švéd, byla nyní nahrazena otázkou novou. Dříve to byla trochu neinformovaná otázka: "Tak vy tam máte ve Švédsku zákaz alkoholu?"

Dnes se to proměnilo v důsledku zastrašující propagandy v jinou otázku: "Není to strašlivé se všemi těmi imigranty, co si s nimi počnete?" píše na serveru švédské veřejnoprávní televize spisovatel Carl Rüster, autor knihy Moje Praha, který už přes dvacet let žije v Praze.

Jak se říká prezidentům, kteří takhle vyhrožují novinářům?

12. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Cestou k autoritářskému režimu je:

1. Ochromit svobodná média. 2. Ochromit občanskou společnost. 3. Podvrátit zákonnost. A to všechno dělat "v zájmu lidu".

Trump: CNN "není žádná skutečná organizace" a "Buzzfeed to odnese". (CNN a Buzzfeed zveřejnily informace o dokumentaci, varující, že Rusko má zřejmě na Trumpa kompromat.)

Donald Trump nepovede své firmy. Povedou je jeho synové...

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump se v žádném případě nechystá zbavit se svého rozsáhlého obchodního impéria. Ukončí všechny obchodní operace spojené s trustem, který povedou jeho dva nejstarší synové a dlouholetý spolupracovník. Oznámili to vysoce postavení manažeři jeho společnosti. Zatímco ještě nedávno Donald Trump tvrdil, že během jeho prezidentského období nebude jeho společnost uzavírat "žádné nové obchody", poslední verze obchodní "zdrženlivosti" zní, že společnost nebude uzavírat nové obchody se zahraničními partnery. Trumpovi manažeři také oznámili, že nové obchody bude prověřovat v nejbližších dnech jmenovaný etický poradce. Ten by měl posuzovat obchody podle standardů, na kterých se Trumpovi poradci ještě nedohodli. Donald Trump čelí podezření z konfliktu zájmů z vícero důvodů. Jedním z nejkřiklavějších je jmenování jeho zetě, Jareda Kushnera, jedním z nejbližších poradců v Bílém domě.

Historie dokumentů o Trumpovi: tajné zdroje, setkání na letišti a John McCain

12. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Neuvěřitelný dokument o Donaldu Trumpovi a o tom, že Rusové na něho mají ošklivý kompromateriál, vznikl jako analýza, kterou si proti němu zadala opozice. Původně jeden republikánský protikandidát v primárkách, ten však brzo z primárek vypadl a analýzu pak financovala Demokratická strana.

Ve Washingtonu je celá řada investigativních firem, pracují v nich většinou bývalí novináři a bezpečnostní činitelé, kteří umějí nacházet informace o politicích, které politikové chtějí utajovat.

V červenci 2016 shromáždila jedna z těchto investigativních firem podstatné množství materiálu založeného na ruských zdrojích, jimž její výzkumník během let začal důvěřovat. Nebyli to jen lidé v Moskvě, ale i ruští oligarchové žijící na Západě.

San Escobar? Polský ministr zahraničí terčem posměchu, že se setkal se zástupcem neexistující země

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Namísto toho, aby vymýšlela nové země, polská vláda by si mohla získat skutečné přátele ukončením svých útoků na lidská práva:

Witold Waszczykowski byl v New Yorku lobbovat za křeslo v Radě bezpečnosti OSN pro Polsko v letech 2018-19. V úterý sdělil reportérům, že se setkal se zástupci téměř dvaceti zemí, včetně různých karibských států "poprvé v historii naší diplomacie", jako Belize nebo San Escobar. Žádná taková země neexistuje.

Vtipálci rychle založili na Twitteru novou zemi San Escobar, vytvořili její vlajku a začali jejím jménem šířit informace. Podle tohoto tweetu umožní San Escobar od 15. ledna polským občanům bezvízový styk, avšak pro občany Sealandu zavede víza:

BBC: Zpráva o kompromateriálu na Donalda Trumpa pochází z více zdrojů a je zřejmě důvěryhodná

11. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Paul Wood, reportér BBC z Washingtonu, středa 17.23: "Co se týče toho, co se v tom dokumentu uvádí, je nutno říci, že i pro někoho se sexuální historií Donalda Trumpa, tato obvinění jsou natolik hrůzná, že by ho mohla diskreditovat. Což je možná náznakem, že jsou vymyšlená. Tato tvrzení jsou obsažena ve zprávě, kterou si nechala vypracovat opoziční výzkumná společnost, financovaná Demokratickou stranou. Napsal ji ale bývalý důstojník britské MI6. Ten hovořil s kontakty v FSB, v ruské bezpečnosti, a ti mu sdělili, že mají vyděračskou nahrávku. Klíčové je, že muž z MI6 není jediným zdrojem této zprávy. Loni v srpnu jsem hovořil s bývalým špionem, který mi sdělil, že jeho o existenci této nahrávky informoval šéf evropské výzvědné agentury. Také se mi podařilo poslat zprávu lidem v CIA, které se tímto zabývají, ono by pro ně bylo porušením zákona hovořit se mnou přímo, určitá osoba ale vystoupila jako prostředník. Od nich jsem se dověděl, že existovalo více než jedna nahrávka, jak audionahrávky, tak videonahrávky, pořízené během různých dní na různých místech, nejen v hotelu Ritz Carlton v Moskvě, ale také v Petrohradě. A oni jsou přesvědčeni, je ta zpráva je důvěryhodná.:

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 17.00) ZDE

Švédské nakladatelství se distancovalo od výroků Janouchové v rozhovoru s Veselovským

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Veselovského rozhovor s Janouchovou vyvolal ve Skandinávii obrovský skandál

Anne-Marie Sharp, ředitelka švédského nakladatelství Pirate Publishers, Piratförlaget, se veřejně distancovala od výroků Kateřiny Janouchové v české televizi, píše švédský deník Dagens Nyheter. Nakladatelství vydalo asi 20 knih od Janouchové. Autorka Janouchová tvrdila v rozhovoru s českým televizním kanálem mimo jiné, že kvůli uprchlíkům ve Švédsku hladovějí důchodci a nemocní na rakovinu umírají v důsledku dlouhých čekacích lhůt na ošetření. Janouchová se za své výroky stala terčem veřejné kritiky, kritizoval ji i novinář našeho listu Dagens Nyheter, píše list.  Nyní se od jejích výroků distancovalo i nakladatelství Piratförlaget, kjteré  vydalo 20 jejích knih.

Zdroj ve švédštině: ZDE

Veselovského rozhovor s Janouchovou vyvolal ve Skandinávii skutečnou bouři, jak lze konstatovat na základě četných článků. Z nich vybíráme:

http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2017/01/10/katerina-janouch-i-brak-med--dn-efter-sitt-flyktingutspel/ - "Kateřina Janouchová na pranýři kvůli výrokům o uprchlících"


http://www.expressen.se/noje/hard-kritik-mot-janouchs-flyktingutspel/  - "Ostrá kritika Janouchové kvůli výrokům o uprchlících"

http://www.expressen.se/noje/janouch-om-kritiken-fult-och-frackt/  - "Janouchová na adresu kritiky: Ošklivé a drzé"

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/mlR8l/janouch-i-blasvader-efter-flyktingutspel - "Janouchová pod palbou ostré kritiky po výrocích o uprchlících. Tvrdí, že se Švédsko začalo učit střílet - je ostře kritizována"

http://www.aftonbladet.se/a/X0gaB/katerina-janouch-jag-vill-kunna-hantera-ett-vapen - "Kateřina Janouchová: Chci umět zacházet se střelnou zbraní"

http://omni.se/katerina-janouch-sprider-rykten-och-fordomar/a/yw34e - "Kateřina Janouchová šíří fámy a předsudky"

Ve vyhledávači Google naleznete četné další články vydané nejen ve Švédsku, ale i v Norsku:



Naslouchejme, zajímejme se, méně poučujme a kritizujme

Jak vést debaty na téma imigrace

12. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Iniciativa Jsme to my, která organizuje dobrovolnickou pomoc uprchlíkům, připravila příručku, která má usnadnit případným organizátorům veřejných besed přípravu a vedení takových akcí. Příručka upozorňuje jak na technické náležitosti setkání, tak na způsob, jakým by měla být taková diskuse vedena. Součástí příručky je kodex, který vyzdvihuje zejména potřebu porozumět účastníkům diskuse v jejich názorech, omezení kritických vyjádření na adresu účastníků, případně jejich poučování a důraz na osobní zážitky a zkušenosti, nikoliv na politické postoje a názory z druhé ruky. Upozorňuje však také na to, že během debat na toto téma může dojít na vyhrocení situace a doporučuje konkrétní preventivní opatření. Příručka je volně k dispozici.

Donald Trump poprvé připustil, že Rusko stojí za hackerským útokem na USA

11. 1. 2017

čas čtení < 1 minuta

Donald Trump uspořádal po pěti měsících, těsně před svou inaugurací, první tiskovou konferenci. Na ní poprvé otevřeně připustil, že Rusko stojí za hackerskými útoky proti americké Demokratické straně. "Myslím, že to bylo Rusko," prohlásil, nicméně po několika dalších minutách prohlásil, že to také mohla být nějaká jiná země. Donald Trump se také dříve vyjádřil k tomu, proč došlo k útoku pouze na servery demokratické strany. Podle Trumpa mají republikáni lepší zabezpečení.

Švédsko je považováno celosvětově za nejpříjemnější zemi k životu. Veselovský konstruuje "švédské peklo"

11. 1. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Zdroj: ZDE

Human Rights Watch: Švédský deník Dagens Nyheter obvinil populární český televizní kanál z šíření fake news o uprchlících ve Švédsku. Zde je anglický překlad toho rozhovoru. Skutečně Češi věří těmto lžím o Švédsku?

Přeložil jsem do angličtiny rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou, aby se lidé ve Švédsku dověděli, jaké naprosté nesmysly konstruuje ve východní Evropě o jejich zemi to, co nyní nejméně tímto rozhovorem DVTV definovalo jako opravdu podřadné východoevropské médium. Při několikahodinové práci na překladu mě ohromila idiocie celého rozhovoru. Když překládáte, tak to si to podrobně uvědomíte. Je mi opravdu líto, že to musím říct, ale Kateřina Janouchová se v rozhovoru projevila jako neuvěřitelně hloupá. Nedokáže udržet logickou linii svého argumentu ani 10 vteřin, protiřečí si. Plácá, co jí napadne. Nic z toho, co říká, není zdrojováno. Typickým příkladem naprosté neinformovanosti Janouchové je její odpověď na otázku Veselovského, zda žije ve Švédsku asi dvacet procent cizinců. Janouchová odpoví, "To nevím, ale..." Jak je možné, že do rozhovoru Veselovský přijme osobu, která ani netuší základní informace, jako kolik cizinců vlastě žije v její zemi??

Donald Trump na tiskové konferenci ostře zaútočil na média a výzvědné organizace

12. 1. 2017

čas čtení 1 minuta

Donald Trump zaútočil vlnou invektiv proti "ostudným" médiím a "ostudnému" chování výzvědných agentur. Snažil se tak neutralizovat šokující obvinění týkající se jeho styků s Ruskem. Dokumentaci, která varuje, že Rusko má na Trumpa ošklivý kompromitující materiál, vypracoval dvaapadesátiletý bývalý důstojník britské MI6 Christopher Steele.

Během tiskové konference Trump útočil především na výzvědné organizace: "Bylo ostudné, že výzvědné organizace dovolily, aby se tyto falešné informace dostaly na veřejnost. To je něco, co dělávalo nacistické Německo."

Pozorovatelé varují, že rozkol mezi americkým prezidentem a výzvědnými organizacemi znamená absolutní ochromení amerického státu.

Trump poprvé přiznal, že došlo k hackerské operaci proti Hillary Clintonové a Demokratické straně: "Myslím, že to bylo Rusko."

Avšak hájil vzájemný obdiv, který má pro ruského prezidenta Putina: "Víte co, pánové? Jestliže Putin má rád Donalda Trumpa, to je kapitál, ne problém."

Podrobnosti v angličtině ZDE

DVTV bude muset přiznat chybu

Mediální záplaty jsou alibismus

11. 1. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Zjevně v důsledku rozšíření anglického překladu rozhovoru DVTV s paní Janouchovou se nyní médium rozhodlo v rámci objektivity pozvat novináře Hynka Pallase, aby se vyjádřil k tématu "život ve Švédsku", jenž paní Janouchová vykreslila takřka jako předsálí pekla. Každý elév v médiích dobře ví, že taková řešení mají jen částečnou, často naprosto mizivou šanci zvrátit předchozí dezinformaci, ať už kvůli odlišné skladbě příjemců, nebo čistě proto, že jde o "tvrzení proti tvrzení". Přesně tak pravděpodobně míní DVTV naložit s problémem, do kterého se tato digitální televize dostala. Úmysl nechat promluvit Pallase o situaci ve Švédsku je sice hezký, ale pokud se DVTV jednoznačně nevyjádří k předchozímu rozhovoru s Janouchovou a nepřizná, že tento rozhovor byl veden nepřipraveným moderátorem, který nebyl schopen vzhledem ke své slabé orientaci v tématu zabránit zjevným manipulacím, nelze to považovat za důstojné a sebevědomé řešení, ani za snahu napravit dopady na veřejné mínění.

Senátor John McCain předal zprávu o údajném kompromateriálu na Trumpa, který má Rusko, řediteli FBI

11. 1. 2017

čas čtení 5 minut

Minulý měsíc předal americký senátor John McCain řediteli FBI Jamesi Comeymu dokumenty, které tvrdí, že Trumpův tým měl tajné styky s Moskvou a že ruské výzvědné služby shromáždily osobně kompromitující materiál o Trumpovi. V noci z úterý na středu tyto "neverifikované a neverifikovatelné dokumenty" zveřejnil server BuzzFeed.

Trumpův tým opakovaně popírá kontakty s ruskou vládou. Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimíra Putina, ve středu popřel, že by Rusko proti Trumpovi shromažďovalo kompromitující materiál a odmítl tyto zprávy jako "naprostý výmysl a naprostý nesmysl". "Kreml neshromažďuje kompromitující materiály."

Jeden činitel v americké vládě charakterizoval zdroj této výzvědné zprávy jako systematicky spolehlivý, přesný a dobře informovaný, jako osobu, o níž je známo, že má rozsáhlé kontakty v Rusku.

Trump: Žijeme v nacistickém Německu?

11. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

Donald Trump ve středu dopoledne zuřivě odmítl zprávy, že Rusko na něho shromáždilo kompromitující materiály. Citoval dementi z Kremlu, že Kreml nemá žádné takové informace.

Trump také obvinil na Twitteru své "podvodné oponenty", že se snaží podvrátit jeho volební vítězství. Obvinil výzvědnou komunitu, že záměrně prozradila tyto informace, aby "na něj ještě naposledy vystřelila". Ptal se "Žijeme v nacistickém Německu?"

"FAKE NEWS!! TOTÁLNÍ POLITICKÝ HON NA ČARODĚJNICE"

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2016

3. 1. 2017

čas čtení 2 minuty

V prosinci  2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 107 830.73  Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 99 202.80 Kč. Příjem z reklamy byl 19 207 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince  2016 183 560.80 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
42547