Syřan, který se vyfotografoval s Merkelovou, žaluje Facebook za pomluvy

12. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Známý syrský uprchlík žaluje Zuckerbergovu sociální síť za to, že nezasáhla proti zveřejňování výroků, které ho lživě spojily se zločiny

Anas Modamani, syrský uprchlík, známým, že si v září 2015 udělal s Angelou Merkelovou selfie, žaluje Facebook za to, že údajně odmítá zasahovat proti zveřejňování "fake news" na svých stránkách, které zneužívají jeho fotografie.

Zástupci Facebooku byli povoláni k okresnímu soudu ve Würzburgu v jižním Německu. Německá vláda doufá, že to bude klíčový soudní případ, protože chce přimět sociální sítě, aby přijaly větší odpovědnost za to, co se zveřejňuje na jejich platformách.

Anas Modamani, 19, z Daraji, což je předměstí Damašku, se vyfotografoval s Merkelovou během její návštěvy v uprchlické ubytovně v berlínské čtvrti Spandau dne 10. září 2015.

V nadcházejících dnech se stala tato fotografie, i další fotografie agenturního fotografa, symbolickým obrazem německé uprchlické krize.

Od té doby však byly tyto fotografie opakovaně zneužívány na sociálních sítích pro tvrzení, že Modamani se podílel na teroristických či trestných činech.

V březnu 2016 četné výroky na Facebooku a články falešně identifikovaly Modamaniho jako Najima Laachraouiho, jednoho z teroristů, kteří spáchali atentáty v Bruselu. Obdobné statusy se na Facebooku začaly objevovat po pokusu o sebevražedný atentát v Ansbachu loni v červenci.

O Vánocích tvrdil falešně status na Facebooku, že Modamani byl členem, skupiny, která podpálila v berlínském metru spícího bezdomovce.

V jiném statutu byli Merkelová a Modamani photoshopem umístěni na fotografii kamionu, použitého v teroristickém útoku proti berlínskému vánočnímu trhu, se slovy: "Jsou to mrtví Merkelové."

Modamaniho právník Chan-jo Jun řekl: "Pokaždé, když se něco takového stane, Modamani je zneužit jako symbol a pomlouvačně jsou mu připisovány nejrůznější zločiny. Nikdo nemá povinnost tolerovat pomluvy a insinuace," řekl Jun.

Trestní oznámení bylo podáno pro předběžný soudní příkaz proti evropské pobočce Facebooku Facebook Ireland Ltd. a proti politikovi z německé ultrapravicové strany Alternative fuer Deutschland, který zveřejnil na Facebooku fotografii Modamaniho spojujícího ho s útokem na bezdomovce v metru a odmítl ji vymazat.

Veřejné slyšení k této věci se bude konat u soudu ve Würzburgu dne 6 února.

Německé ministerstvo spravedlnosti uvažuje o nových zákonech, které by donutily sociální sítě vytvořit jasné kanály pro registraci stížností a najaly právně kvalifikované ombudsmany, které by odstraňovaly ze sociálních sítí verbální trestné činy.

Firmy, které by takové právní požadavky nesplnily, by byly pokutovány okamžitou částkou až 500 000 euro.

Modamani se v současnosti učí německy a pracuje v jedné fastfoodové restauraci v Berlíně. V rozhovoru s německým listem Bild loni v srpnu uvedl, že v době, kdy si udělal selfie s Merkelovou, nevěděl, kdo to je, jen usoudil, že to je asi důležitá osoba, protože se kolem ní shromažďovali lidé. Pak mu jiní Syřané později řekli, kdo to byl. "Pak už jsem věděl, že je to šéfka Německa."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6598

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2017