Více než stovka ekonomů volá po konci uhlíkové ekonomiky

6. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Více než stovka předních ekonomů naléhá na politiky, aby využili vzácné příležitosti k transformaci ekonomického systému tak, aby nebyl závislý na fosilních palivech. Tento krok by posílil životaschopnost planety.

Ekonomové uvádějí, že ve chvíli, kdy usilujeme o předělání světa, je v našich silách opustit uhlíkovou ekonomiku, což také musíme udělat.

Experti, včetně Jeffreyho Sachse a nositele Nobelovy ceny za ekonomii Josepha Stiglitze, zveřejnili svá stanoviska v deníku Guardian, kde píší o vzájemně propojených krizích: o pandemii, ekologickém kolapsu a ostré nerovnosti, informuje Andrea Germanos na webu commondreams.

V prohlášení stojí, že bychom si měli uvědomit, že současný okamžik nás vybízí k tomu, abychom vytvářeli lepší budoucnost pro nás a naše děti. Zavedením uhlíkové ekonomiky můžeme hledat cestu k hospodářskému oživení a mezitím vytvářet spravedlivější a udržitelnější svět.

Ekonomové argumentují tím, že uhlíková ekonomika zesiluje rasové, společenské a ekonomické nerovnosti, zatímco vytváří systém, který je zásadně neslučitelný se stabilní budoucností.

Je zapotřebí, aby byly ukončeny dotace na fosilní paliva, protože ty pokřivují trhy a zamykají nás do budoucnosti, kterou si nemůžeme dovolit.

Prohlášení dále vyzývá instituce finanční moci, aby přestaly investovat do fosilních paliv. Místo toho by své finanční zdroje měly investovat do spravedlivé a stabilní budoucnosti.

Podle ekonomů musí lidé vytvářet politickou moc, aby mohli lobbovat za spravedlivější ekonomický systém.

„Pokud se pokusíme o obnovu hospodářství tak, že hlavním cílem bude návrat k normálu, jednoduše jednu krizi nahradíme krizí druhou. Místo toho si musíme uvědomit, že když udeří krize, tak společenské problémy zesílí. A když se na krizi nepřipravíme, odnesou to hlavně nejslabší členové společnosti. Zelené ekonomické zotavení musí pozvednout především ty, kteří to potřebují nejvíce, a to doma i v zahraničí, abychom mezitím mohli vytvořit odolnější regenerativní společnost,“ míní odborníci.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6103

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020