Volby v Bělorusku: Hlavní opoziční kandidátka se musela skrýt

9. 8. 2020

čas čtení 2 minuty

Světlana Tichanovskaja, hlavní opoziční kandidátka proti prezidentu Alexandru Lukašenkovi, se v sobotu večer musela skrýt před policií, poté, co Lukašenkova policie zatkla několik významných činitelů její předvolební kamapně.

V neděli se v Bělorusku konají všeobecné volby poté, co v minulých dnech a týdnech docházelo k obrovským demonstracím proti Lukašenkovi. Očekává se, že Lukašenko prohlásí, že ve volbách zvítězil, avšak zfalšování voleb zřejmě povede k dalším demonstracím.


 
 

V sobotu účastníky demonstrací zatýkala pořádková policie. Televizní reklamy v Lukašenkově televizi varovně ukazovaly záběry různých "barevných revolucí" v jiných postsovětských zemích. Četné internetové aplikace byly vypnuty:
 


Lukašenko čelí bezprecedentnímu hněvu kvůli tomu, jak řeší ekonomiku i v důsledku své zcela nekompetentní reakce na koronavirovou krizi.  Před volbami uvrhl do vězení opoziční kandidáty a zaútočil na zahraniční spojence, obvinil Moskvu, že posílá do Běloruska žoldáky s cílem zemi destabilizovat.

Tichanovskaja byla původně náhradní kandidátkou za svého manžela, populárního YouTubera, uvězněného na jaře. Stala se od té doby velmi schopnou aktivistkou a minulý měsíc se jejího volebního shromáždění v Minsku účastnilo 63 000 osob. Podporují ji na pódiu další dvě ženy, které naprosto změnily politický obraz v zemi, jemuž dosud dominovali politikové-muži.

Více než třetina Bělorusů už hlasovala předem, což je neobvykle vysoký počet, který podle kritiků znamená, že volby jsou zfalšovány. Monitorovací aktivisté jsou vyháněni z volebních místností.

Opozice konstatuje, že se odvolá proti zfalšovaným volbám, ale nepožaduje zatím pouliční demonstrace. "Neorganizujeme Majdan. Chceme poctivé volby. Je to zločin?" Ptala se v pátek Tichanovskaja.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
6636

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2020