Průlběžné zpravodajství

Koronavirus: 97 000 amerických dětí bylo v posledních čtrnácti dnech července testováno pozitivně

10. 8. 2020

čas čtení 4 minuty
 

- Vyplývá to z analýzy Americké akademie pediatrie a Asociace dětských nemocnic. Analýza zjistila, že od začátku pandemie bylo pozitivně testováno na nákazu koronavirem 338 000 dětí. Znamená to, že více než čtvrtina z nich byla testována pozitivně v těch posledních dvou týdnech července. ZDE   

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10. 8.  bylo v ČR registrováno  18355 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 122 případů. V sobotu však byl nárůst o  323 případů.   V nemocnici je nyní  114 osob a  celkem zemřelo 390 osob.Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. - Český rozhlas varuje, že průběh nemoci může být tvrdý i u mladých lidí.

- Globální počet nákaz se přibližuje 20 milionů, registrováno je téměř 730 000 úmrtí. Denně přibývá čtvrt milionu nákaz.

- Spojené státy zaznamenaly více než 5 milionů nákaz. Trump podepsal výkonný příkaz pro poskytování další, snížené podpory v nezaměstnanosti lidem, kteří přišli v důsledky pandemie o zaměstnání, avšak jeho návrhy jsou nefunkční. Trump uspořádal tiskové konference ve svém luxusním golfovém klubu v New Jersey, kde mu uspořádali ovace bohatí stoupenci, což vyvolalo uprostřed pandemie a hospodářské krize značné rozhořčení.  ZDE 
 
- Nová jihokorejská studie, vydaná ve vědeckém časopise JAMA Internal Medicine, přináší definitivnější důkazy, že lidé bez příznaků mají v nose, v hrdle a v plicích stejné množství koronaviru jako lidé s příznaky, a šíří je stejně tak dlouho jako lidé s příznaky. ZDE 

 

- I když Murdochovu Fox News za vysílání lživých informací o koronaviru začali bojkotovat někteří zadavatelé reklamy, stanice má přesto v hlavním večerním vysílacím čase 20-23 hodin v USA rekordně největší sledovanost, píší New York Times. Jenže to, o čem list píše obdivně jako "největší sledovanost", se zdá být dost málo na USA, které mají 331 milionů obyvatel. Pořad Fox News "Tucker Carlson Tonigh" má podle NYT 3,9 milionů diváků a "Hannity" (oba jsou to ultrapravicoví komentátoři), nejsledovanější televizní pořad večerního vysílání, má sledovanost 4 miliony. - Pro srovnání: v šestašedesátimilionové Británii mají dnes nejsledovanější TV pořady sledovanost kolem šesti milionů, a kdysi, když existovala jen terestrická televize a nebyly žádné sociální sítě, dvacet milionů.  ZDE 

- V USA zemřel na COVID-19 od začátku pandemie každý dvoutisící Američan. A každý pětašedesátý Američan byl koronavirem nakažen. Evropané pohlížejí s hrůzou na Spojené státy a poklesla u nich důvěra v USA jako ve vedoucí stát této planety. Italští novináři píší o "rozvratu" amerického zdravotnictví.

- Doporučení všem ředitelům škol: Otevřete ve škole všechna okna a nechávejte je otevřené:

- Austrálie zaznamenala v pondělí největší počet mrtvých: 19. Austrálie zápolí s ohniskem nákazy ve svém druhém největším městě, Melbourne.

- V Číně poklesl počet místně se šířících infekcí za posledních 24 hodin jen na 14.

- Británie zaznamenala v neděli nárůst infekcí o 1062, poprvé od konce června je to víc než 1000 denně.

- V Řecku přibylo 203 nových nákaz a jedno úmrtí. Celkem bylo v Řecku nakaženo 5623 osob a 212 lidí zemřelo. Řecko zavedlo v polovině března rychle karanténu, což zemi ochránilo před pandemií.

- Nový Zéland zaznamenal 101. den bez jakékoliv domácí nákazy. 21 nakažených osob přijelo ze zahraničí a jsou v izolaci.

- V mnoha částech Paříže bylo zavedeno povinné nošení roušek.

- Rusko potvrdilo dalších 5118 nákaz, celkový počet nákaz v Rusku je nyní 892 654.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

-1
Vytisknout
5425

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2020