Omluvy Markéty Všelichové nestačí

10. 8. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Před jednou z cest Markéty Všelichové do Sýrie mě dávný kamarád přesvědčil, abych jí zajistil potvrzení o tom, že tam jede pracovat jako novinářka. Fakt, že jsem se spolehl na jeho úsudek, sám si víc nezjistil, ale jen splnil jeho přání, pokládám za jedno ze svých nejvážnějších životních selhání.


Když jsem posléze měl před očima fotografie, na kterých se Všelichová mazlí s kurdským dítětem asi metr od Kalašnikovovy útočné pušky, když jsem na Facebooku četl její chvástání, jak jí kurdští ozbrojenci tutéž pušku půjčili, nebo chválu kurdské policie Asajš zajišťující útlak veškeré politické opozice v syrském kurdském pseudostátě, vstávaly mi vlasy hrůzou na hlavě, ale už se nedalo nic vzít zpět.

Faktem je, že Všelichová neskutečně naivním a jednoznačně stranícím postojem k válečné propagandě jednotek YPG masivně podpořila nepřátelské narativy vůči novinářům v regionu, kde se místní utlačitelské režimy soustavně snaží vylíčit novináře jako "ty, kdo rozhodně nejsou nepředpojatí a nestranní". To je zrovna tak případ Asadovy Sýrie, která záměrně zavraždila proslulou britskou válečnou reportérku Marii Colvinovou, jako Erdoganova Turecka, kde prezident veřejně okřikuje prvotřídní novinářky řádu Amberin Zamanové. Osoba vystupující navenek jako žurnalista a přitom porušující všechna myslitelná pravidla novinářské profesionality je pak pro autoritářské režimy na Blízkém východě doslova darem z nebes.

Mimochodem: Právě pro své nepochybné stranění a absenci nezávislého kritického úsudku byli zřejmě Všelichová s Farkasem Erdoganovým Tureckem vybráni jako odstrašující příklad. Právě proto nevěřím, že by bez zásahu Koudelkovy BIS stačilo k propuštění zadržovaných Čechů prosté uplynutí karenční doby. A předpokládám, že Česká republika pravděpodobně nakonec Erdoganovi za propuštění vězněného páru něco ne úplně pěkného slíbila. Jiný důvod propuštění nevidím. Takhle snadno to v tureckém vězení obyčejně nechodí.

Při vší lítosti a soucitu s mladým párem, který krátce po svatbě skončil na tři a půl roku za mřížemi, je třeba připomenout, že dosavadní omluvy Všelichové adresované těm, jimž způsobila problémy, bohužel rozhodně nestačí. Pochopitelně nejde o mou maličkost, protože se mi osobně nic vážného nestalo - a o zbytku třeba férově říci, že za blbost se platí.

Jde mnohem více o postavení reportérů působících přímo na Blízkém východě, jež Všelichová svou nezakrytou podporou jednotek YPG v důsledku vystavila zvýšenému nebezpečí politické perzekuce, nebo dokonce ozbrojeného útoku.

A to žádná omluva nikdy nespraví.

-1
Vytisknout
10894

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2020