Španělský soudce předvolal členy vedení strany Podemos

14. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
Madridský soudce předvolal několik členů vedení levicové strany Unidas Podemos kvůli výpovědím poté, co bývalý právník formace José Manuel Calvente učinil prohlášení ohledně nepořádků ve financování. Strana tvořená koalicí subjektů Podemos a Spojená levice je nyní menšinovým partnerem v koaliční vládě španělské socialistické strany a její lídr Pablo Iglesias je jedním z vicepremiérů, informuje J. J. Gálvez.


Před soud mají předstoupit komunikační tajemník a člen současné vlády Juan Manuel del Olmo, stranická manažerka Rocío Esther Valová, pokladník Daniel de Frutos a zaměstnankyně strany Andrea Dedotová.

Bývalý stranický právník Calvente hovoří o údajných nesrovnalostech ve financování strany založené v roce 2014 na vlně protestů proti korupci a nerovnosti. Podle něj v e straně docházelo k platbám mimo účetnictví nebo k přeplácení členů.

Podle vyjádření strany soudce údajně vyšetřováním porušuje princip presumpce neviny.

Calvente, který byl do loňského roku členem právního týmu strany, opustil stranu v prosinci po obvinění z údajného sexuálního obtěžování kolegyně. Soud jeho případ odložil pro nedostatek důkazů o "jakékoliv objektivně obtěžující, nepřátelské nebo degradující situaci".

Soudce vyšetřující údajné finanční nesrovnalosti si také vyžádal údaje o financích a dokumentaci a nařídil zjistit, kdo požadoval částku 55 000 eur z fondu solidarity, a dále analyzovat platby dvěma konzultantským firmám - Neuroně a ABD Europa LDA, které pro Podemos prováděly práce během kampaně k loňským dubnovým volbám.

Soud si dále vyžádal zprávu o společnostech, v jejichž vedení figuruje spoluzakladatel Podemu Juan Carlos Monedero, a shání informace o tom, jak strana rozhoduje o výši mezd.

Podle mluvčího strany Pabla Echeniqueho vyšetřování "k ničemu nepovede" a jeho účelem jsou "pomluvy v médiích".

Podrobnosti ve španělštině: ZDE

0
Vytisknout
5599

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2020