Facebook odstranil Trumpův lživý clip

6. 8. 2020

čas čtení 2 minuty


Facebook ve středu poprvé odstranil ze svých stránek lživý klip Donalda Trumpa. Trump v něm v televizi Fox News lživě tvrdil, že děti jsou "vůči COVIDU-19 téměř imunní". Existují důkazy, že děti, které jsou nakaženy COVIDEM-19, většinou mají mírnější příznaky než dospělí. Avšak nejsou imunní a některé děti vážně onemocněly nebo na tuto nemoc zemřely.

"Toto video obsahuje nepravdivá tvrzení o tom, že skupina lidí je imunní vůči COVIDU-19. To je porušením naší strategie ohledně škodlivých dezinformací týkajících se COVIDU-19," uvedl mluvčí Facebooku.

 
Během své tiskové konference ve středu odpoledne Trump opakoval své lživé tvrzení o tom, že děti jsou vůči COVIDU-19 imunní.

Trumpova prezidentská kampaň i jeho funkční období jsou charakterizovány jeho agresivním a často nepřípustným zneužíváním platforem sociálních sítí k šíření rasismu, xenofobie, výhrůžek a dezinformací. Po dlouhá léta mu americké sociální sítě umožňovaly bez omezení zveřejňovat jeho invektivy a dezinformace veřejnosti a nevynucovaly na něm dodržování předpisů sociálních platforem.

Avšak součinnost krizí koronavirové pandemie a širokých občanských nepokojů ohledně vraždy George Floyda americkou policií jak se zdá vyvolalo u ředitelů firem provozujících sociální sítě daleko větší rozhodnost. Twitter i Twitch podnikly akce proti Trumpovi za to, že vyhrožuje demonstrantům, šíří dezinformace o hlasování a v přípatě Twitche i hate speech.

Facebook se dlouho nepřidával, což vyvolávalo hněv u Demokratů a aktivistů za občanská práva, kteří protestovali proti dvojímu metru. Ten dovoloval Trupovi dál šiřit dezinformace, které byly odstraňovány z jiných účtů.

Zatímco toto je nyní poprvé, co Facebook odstranil z Trumpova účtu koronavirovou dezinformaci, před několika měsíci Facebook odstranil sérii reklam a organický status Donalda Trumpa, který obsahoval symbol historicky spojovaný s nacisty.

Podrobnosti v angličtině ZDE



 

0
Vytisknout
6925

Diskuse

Obsah vydání | 13. 8. 2020