Průběžné zpravodajství

Česká republika zaznamenala 323 nových nákaz

8. 8. 2020

čas čtení 9 minut
Foto: Brazilské zdravotnické odbory protestují proti neefektivním opatřením vůči epidemii 
 

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  10. 8.  bylo v ČR registrováno  18353 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 120 případů. V sobotu však byl nárůst o  323 případů.   V nemocnici je nyní  114 osob a  celkem zemřelo 390 osob. (MZČR záhadným způsobem počty mrtvých snižuje. Že  by obživli?)  Číslo R  v ČR je 1,1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce. V Británii jsou zdravotníci a politikové znepokojeni, že se tamější číslo R začíná přibližovat jedničce.   - Zajímavé je, že v Británii je nyní denní počet nákaz na jednoho obyvatele o dost nižší než v ČR. 7. srpna bylo v Británii 950 nových nákaz. V Británii je 66 milionů lidí, tedy děleno 6.6 by to na ČR mělo být cca 160 nákaz denně. V ČR je to však už řadu dní více než 200 nákaz denně, za posledních 24 hodin dokonce 323.. Přesto se zdají být Češi o hodně blazeovanější ve věci pandemie než Angličané - zřejmě proto, že Angličané vědí, jak drastická je to epidemie. (Ve Skotsku je průměrný denní nárůst infekcí za poslední týden 38 případů denně, Skotsko má pět milionů obyvatel, pro Česko by to tedy bylo 76 případů denně.)

- Nakaženo koronavirem je v sobotu více než 19.39 milionů osob a nejméně 719 795 lidí zemřelo.


- Hostince jsou "katastrofou" pro šíření koronaviru a jsou riskantnější než letadla, konstatují vědci. Návštěvníci hostinců se potenciálně vystavují koncentraci kapének s nákazou  v důsledku chabé ventilace a toho, že lidé neustále hovoří, často hlasitěji, aby přehlušili hluk hostince. Nová karanténa byla uvalena na britská města Aberdeen a Preston v důsledku šíření nákazy z hostinců do domácností, které se navzájem navštěvovaly. Dr. Julian Tang z University of Leicester upozornil, že jestliže cítíte česnek v něčím dechu, znamená to, že jste tak blízko, že vdechujete jeho vzduch.

- Bývalý brazilský ministr zdravotnictví Luiz Henrique Mandetta, který byl odvolán v dubnu poté, co kritizoval nedostatečnou reakci prezidenta Bolsobara vůči koronaviru, kritizoval brazilského prezidenta, že vůbec nereagoval na 100 000 mrtvých: "Existuje 100 000 brazilských rodin, kterým se nedostalo jediného slova útěchy či solidarivy od vlády," řekl Mandetta deníkuy O Globo. V sobotu odpoledne oznámil brazilský tisk, že počet mrtvých v zemi stoupl o 538 na 100 240.  ZDE 

- Obří masný provoz v Dánsku, Danish Crown, oznámil v sobotu, že uzavřel velká jatka v Ringstedu, asi 50 km od Kodaně, poté, co tam bylo nakaženo koronavirem 150 zaměstnanců. Koronavirem bylo postiženo v Evropě několik jatek, zejména v Německu.

- Španělské pobřežní městečko Fuengirola nedaleko Málagy na španělském jižním pobřeží vyslalo policii do svých nočních klubů, které jsou magnetem pro mladé lidi. Noční kluby jsou opakovaně zmiňovány zdravotnickými úřady jako zdroje nákazy. (Viz nákaza v pražském klubu Techtle Mechtle.) Španělsko v pátek registrovalo největší denní nárůst infekcí od ukončení karangény v červnu, 1895 případů, o 200 více než předchozí den.

- Několik tisíc lidí demonstrovalo s duhovými vlajkami ve Varšavě a požadovalo propuštění aktivistky LGBT, obviněné z vyvěšení duchových transparentů na sochy a z poškození vozidla protipotratového aktivisty:

 Koronavirus: USA se blíží 5 milionům nákaz

- Zdá se, že děti šíří nakažlivost koronavirem jen asi z 50 procent ve srovnání s dospělými, i když se to dramaticky liší v různých věkových skupinách," konstatuje Susan Foccin, odbornice na infekční choroby z dětské nemocnice ve Filadelfii. "Když děti vstoupí do věku náctiletých, začnou šířit koronavirus podobnou měrou jako dospělí." ZDE 

- USA se blíží registraci pěti milionů nakažených. Zemřelo tam více než 162 000 osob.

- Nový Zéland zaznamenal už stý den bez případů komunitní nákazy.

- Mexiko zaznamenalo v sobotu 6495 nových nákaz a dalších 695 úmrtí. Celkem je v zemi 475 902 nákaz a 52 006 úmrtí.

- Čína zaznamenala v sobotu 23 nových nákaz. Osm z nich přišlo ze zahraničí. Všech 15 místních nákaz bylo v regionu Xinjiang.

- V Izraeli demonstrovaly tisíce lidí u oficiální rezidence premiéra Benjamina Netanyahua v centrálním Jeruzalémě. Požadovali, aby odstoupil. Protestovali proti tomu, jak řeší koronavirovou krizi a poukazovali na to, že nemůže zůstat ve funkci zatímco probíhá soud ohledně jeho korupce.

 - Mají-li být v Británii na podzim otevřeny, školy, musí být testováno nejméně 75 procent lidí s příznaky, pozitivní případy musejí být izolovány a 68 procent jejich kontaktů musí být trasováno, píše lékařský časopis The Lancet. Jinak vznikne druhá vlna epidemie a bude horší než ta první. ZDE 

- Úřady v Rusku registrovaly dalších 5212 nákaz, celkem bylo v Rusku nakaženo 882 347 osob, je to čtvrtý největší počet nákaz na světě. Celkem v Rusku je registrováno 14 854 úmrtí, 129 osob za posledních 24 hodin. 242 000 lidí v Rusku zůstává pod zdravotnickým dohledem. Ruští zdravotníci dosud provedli 30,3 milionů testů, 303 000 testů za posledních 24 hodin.

- Itálie zaznamenala nárůst infekcí o 38 procent, 552 případů. Je to největší nárůst od května.

- Austrálie má více než 20 000 nákaz. Za dobu kratší než měsíc se počet nákaz v důsledku epidemie v Melbourne zdvojnásobil.

- Norsko doporučuje občanům, aby necestovali do zahraničí, a nařizuje povinné nošení roušek ve veřejné dopravě.

- Japonsko v pátek registrovalo 1580 nových nákaz.

- Evropská unie odstranila Maroko ze seznamu bezpečných zemí. Na seznamu bezpečných zemí EU je nyní jen 10 zemí: Austrálie, Kanada, Gruzie, Japonsko, Nový Zéland, Rwanda, Jižní Korea, Thajsko, Tunisko a Uruguay.

- Francie v pátek zaznamenala o 40 procent více nákaz než předchozího dne, což vyvolává obavy, že by Británie byla nucena zakázat cestování do Francie. Počet nákaz registrovaných v pátek ve Francii byl 2288, ve čtvrtek 1604. Celkem registruje Francie 235 000 nákaz.

- "Nezabíjejte babičku," apeluje městský výbor v severoanglickém městě Preston na mladé lidi. Nákaza se totiž v první řadě nyní šíří mezi mladými lidmi, kteří ji pak přitáhnou mezi starší občany. ZDE 

- V australském státě Victoria bylo koronavirem nakaženo 998 zdravotníků.

- Kalifornie v pátek registrovala dalších 7527 nákaz. Celkový počet nákaz v Kalifornii je 548 889.

- Mexiko v pátek registrovalo nových 6717 nákaz a 794 nových úmrtí. Celkem registruje Mexiko 469 407 nákaz a 51 311 úmrtí.

- Každý šestý občan v Británii se odmítne nechat očkovat proti koronaviru. 37 procent Britů si myslí, že roušky poškozují zdraví, 34 procent, že nebrání šíření viruy a 34 procent, že vláda nutí lidi nosit roušky jen proto, aby je mohla ovládat. 36 procent Britů si myslí, že to vláda s karanténními opatřeními přehání. Občané, kteří získávají své "informace" o koronavirové epidemii, z WhatsAppu, častěji tvrdí, že se nenechají očkovat.

- V Británii se letos na jaře kvůli koronaviru nekonaly středoškolské maturity, které jsou v zemi písemné. Bylo rozhodnuto, že učitelé dají maturantům známky podle své zkušenosti s nimi v hodinách. Tyto výsledky pak revidují školské úřady. Potíž je, že školské úřady 40 procent těchto známek nyní snížily "podle úrovně školy". Když byly tyto odhadnuté maturitní výsledky zveřejněny minulý týden ve Skotsku, vyvolalo to obrovskou kontroverzi, protože někteří studenti, kteří měli systematicky jedničky, byli "odhadnutí" školským úřadem na trojku. Nyní stejný problém vznikne v Anglii a školské úřady se chystají na obrovské množství zuřivých odvolání.

- V australském státě Victoria je na jednotce intenzivní péče s COVIDEM-19 desetileté dítě.

- Mickey Mouse v tomto videu informuje o tom, do kterých zemí dnes smějí cestovat Američané. Skoro nikam:


- Na Trumpově tiskové konferenci v New Jersey přítomní absolutně nedodržovali sociální distancování:

- Nadace brazilského miliardáře Jorge Lemanna a další podnikatelé budou financovat vybudování továrny na výrobu vakcíny proti COVIDU-19, kterou vyvíjí univerzita v Oxfordu a farmaceutická společnost AstraZeneca. Začátkem roku 2021 by měla tato továrna vyrábět 30 milionů dávek vakcíny měsíčně. Brazilský prezident Jair Bolsonaro vydal ve čtvrtek dekret, jímž dal k dispozici 356 milionů dolarů na nákup prvního 100 milionů dávek této vakcíny. Brazilské ministerstvo zdravotnictví registrovalo v pátek dalších 50 230 nákaz a 1079 úmrtí. 

0
Vytisknout
6897

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020