Kanada: Distancování a roušky budou třeba po 2-3 roky, i s vakcínou proti COVIDu

7. 8. 2020

čas čtení 3 minuty
Vakcína proti koronaviru nebude žádnou zázračnou zbraní, varuje Kanaďany jejich hlavní zdravotnice doktorka Theresa Tamová. Není podle ní namístě očekávat, že vakcína přinese rychlý návrat k normálu a sama o sobě pandemii ukončí, informuje Ryan Patrick Jones.


Na tiskové konferenci v Ottawě Tamová mírnila očekávání ohledně rychlosti a efektivity vakcíny. Zopakovala, že důležité zůstává distancování, řádná hygiena rukou a nošení roušek. Pokusila se vyvrátit dojem, že vakcína vrátí život tam, kde byl ještě před několika měsíci.

"V této fázi prostě nemůžeme soustředit veškerou naši pozornost [na vakcínu] v naději, že to je zázračné řešení," řekla Tamová.

"Budeme muset zvládat tuto pandemii určitě během příštího roku, ale jistě plánujeme na další dobu příštích dvou až tří let, během nichž může vakcína sehrát roli - ale dosud si tím nejsme jisti."

Tamová prohlásila, že je v této fázi nejasné, jak účinná vakcína bude. Řekla, že klíčové otázky ohledně stupně a trvání imunity poskytnuté vakcínou, potřebného dávkování a toho, zda vakcína dokáže zcela zabránit infekci, nebo jen vážnému onemocnění vyžadujícímu hospitalizaci, zůstávají nezodpovězeny.

Na světě existuje více než 166 kandidátních vakcín v různém stádiu preklinických a klinických testů, uvádí Světová zdravotnická organizace. Američtí a evropští experti tvrdí, že podle optimistického scénáře mohou být testy prvních vakcín a schvalovací procesy ukončeny v příštím roce.

Tamová varovala, že dokonce i když bude vakcína otestována a označena za bezpečnou a účinnou, přetrvají výzvy ohledně široké distribuce mezi potřebnými.

"Je pravděpodobné, že nebude dost vakcíny pro obyvatelstvo," řekla Tamová. "Takže bude existovat prioritizace a pracujeme na tom."

Tamová souhlasí s hlavním epidemiologem USA doktorem Anthonym Faucim, který minulý týden sdělil Kongresu, že je "opatrným optimistou", pokud jde o to, že by vakcína mohla být k dispozici koncem letošního roku.

Navzdory tomu podle Tamové kanadské úřady plánují scénář, v němž dosud zavedená opatření, včetně fyzického distancování a omezení počtu účastníků hromadných akcí, budou vyžadována i po získání vakcíny. Ta je podle ní jen jednou z ochranných vrstev.

"Je velmi důležitým řešením, pokud získáme bezpečnou a účinnou vakcínu, ale řekla bych, že opatření na ochranu veřejného zdraví, která jsou zavedena - určitý druh osobních, každodenních opatření, která podnikáme - budou muset pokračovat."

Podle Tamové jednou z nejrušnějších oblastí plánování je znovuotevření škol v září. Příští týden budou publikovány příslušné předpisy. Mají zahrnout doporučení včetně toho, aby děti starší deseti let povinně nosily roušky. Děti mladší deseti let budou zvažovány zvlášť.

"Doporučení prodělají vývoj s tím, jak se důkazy mění, a také se budeme muset podívat, co se stane, zatímco zkoumáme přenos v různých věkových skupinách a to co se děje ve školách," řekla Tamová. "Je možné, že tato doporučení budeme muset průběžně přizpůsobovat."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6164

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020