Průběžné zpravodajství

Trump: "Virus zmizí!"

6. 8. 2020

čas čtení 5 minut
- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  6. 8.  bylo v ČR registrováno  17529 nakažených, je to nárůst za posledních 24 hodin o 244 případů. Růst počtu nákaz se zvyšuje.  V nemocnici bylo 121 osob a  celkem zemřelo 388 osob.  Číslo R  v ČR je 1. Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.  

- Donald Trump ve středu opakoval, že podle jeho přesvědčení "virus sám zmizí" - navzdory varování hlavního amerického epidemiologického experta drt Anthonyho Fauciho, že bude trvat po většinu roku 2021, než bude koronavirová pandemie zvládnuta a že je nepravděpodobné, že bude kdy virus zcela odstraněn. Na tiskové konferenci v Bílém domě Trump řekl: "Virus už mizí, on zmizí, věci mizí, absolutně. Nemám o tom v mysli pochyb, bude to dříve než později." Spojené státy registrují 4,7 milionů nákaz a více než 157 000 úmrtí. ZDE 

- Facebook odstranil status ze stránky Donalda Trumpa, který šířil o koronaviru falešné informace. Je to poprvé, co Facebook začal jednat. Twitter potrestal účet oficiální předvolební kampaně "Team Trump", že zveřejnil lživý klip. Účet byl pozastaven a bude moci tweetovat teprve, až bude tento tweet odstraněn. ZDE   ZDE

- Město Los Angeles vypne dodávku elektřiny a vody do těch nemovitostí, kde se opakovaně pořádají "nehorázně velké" mejdany, oznámil ve středu primátor Eric Garcetti. ZDE 

- Počet nových případů nákazy koronavirem poprvé od května stoupl v Německu na více než 1000 denně. Vláda zpřísnila testovací režim pro osby cestující do rizikových regionů. Od soboty se cestující navracející se z rizikových regionů budou muset podrobovat povinným testům.

- V Británii nefunguje trasování kontaktů nakažených osob. V týdnu končícím 29. července bylo vystopováno pouze 72,4 procent kontaktů nakažených osob.

- Severoanglické město Preston zaznamenalo v týdnu do 31. července 49 nových případů, tedy téměř 35 případů na 100 000 obyvatel a čelí nové zpřísněné karanténě. Totéž se stalo začátkem týdne ve skotském Aberdeenu, kde se nákaza rozšířila od návštěvníků hostince.

 
- Michelle Obama přiznala, že trpí "mírnou depresí" vyvolanou koronavirovou pandemií, rasovými problémy v USA a pokrytectvím Trumpovy vlády. ZDE 

- Britská vláda přiznala, že 50 milionů respirátorů zakoupených v rámci kontraktu v hodnotě 252 milionů liber od jedné investiční firmy pro zdravotníky je nepoužitelných. Nejenže jsou ministři Johnsonovy vlády ideologičtí maniaci, ale jsou také absolutně nekompetentní. Množství peněz, které vyplýtvali na nesmysly a na kontrakty uzavřené v důsledku kamarádšoftu je ohromující.   ZDE 


- Světová zdravotnická organizace vyslala "vysokou vlnu" - 43 svých zdravotních expertů do Jihoafrické republiky, která registruje téměř 530 000 nákaz, pátý nejvyšší počet na světě, a 9298 úmrtí.

- V Austrálii oznámil premiér státu Victoria Daniel Andrews 471 nových nákaz potvrzených přes noc a osm dalších úmrtí. Ve srovnání se středou je to mírné snížení, ve středu zemřelo 15 lidí včetně muže kolem třiceti.

- Globální počet mrtvých přesáhl 700 000. Spojené státy mají na počtu mrtvých největší podíl, v USA zemřelo 157 690 osob. Na druhém místě je v počtu mrtvých Brazílie, se 95 819 obětmi.

- Požár umsrtil osm koronavirových pacientů v nemocnici v západní Indii v městě Ahmadabad.

- Amsterodam a Rotterdam znovu zavedly povinné nošení roušek v rušných částech města, protože došlo k nárůstu infekcí. Za poslední týden se zdvojnásobily. V Holandsku je registrováno celkem 55 000 nakažených a 6150 lidí zemřelo.

- Itálie pohrozila, že zakáže přístup do země letecké společnosti Ryanair za porušování předpisů ochrany proti nákaze. Ryanair se brání, že prý tyto předpisy neporušuje.

- Francie zaznamenala rekordní nárůst nákaz od konce května. Ve středu registrovala 1695 nových nákaz. Průměr nárůstu nákaz za posledních sedm dní je poprvé od konce dubna nad 1300.

- V Británii hledá v důsledku koronaviru nové zaměstnání rekordní počet nezaměstnaných.

- V Turecku rostou obavy z nákazy, počet denních nákaz překročil 1000.

- Na Floridě je více než půl milionu nákaz. Už druhý den překročil nárůst nákaz počet 1000.

- Německo přidalo na seznam karantén belgické město Antverpy, postižené nákazou.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
8085

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020