Polsko: Opoziční politici a bývalí prezidenti se nezúčastnili přísahy prezidenta Dudy

7. 8. 2020

čas čtení 1 minuta
Prezident Andrzej Duda složil přísahu pro druhé funkční období ve čtvrtek na zvláštním zasedání obou komor parlamentu. Politici hlavní opoziční strany Občanská platforma oznámili, že se na protest proti průběhu voleb přísahy nezúčastní.


Bývalí ministři obrany a zahraničí v poslední vládě Občanské platformy, Tomasz Siemoniak a Radosław Sikorski, hovořili o "nečestném" průběhu volebního klání a o volebním podvodu.

Podle bývalého lídra Občanské platformy Grzegorze Schetyny prezident porušil poslední přísahu tím, že údajně nedodržel ústavu.

Bývalí prezidenti Lech Wałęsa a Bronisław Komorowski odmítli pozvání. Stejně tak bývalá premiérka Ewa Kopaczová a expremiéři Leszek Miller a Włodzimierz Cimoszewicz. Ceremonii zesměšnil bývalý předseda Rady EU Donald Tusk.

Naopak zúčastnil se exprezident Aleksander Kwaśniewski.

Sdružení soudců a právníků Iustitia publikovalo prohlášení zpochybňující legalitu nálezu Nejvyššího soudu ohledně platnosti prezidentské volby. Tvrdí, že soudci v Auditní komoře byli nominováni "ilegálně", protože je prezidentovi doporučila Národní justiční rada nyní volená parlamentem, která podle nich již nepředstavuje nezávislou právní instituci. Podle Iustitie je tedy nález soudu neplatný, stejně jako složená přísaha.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5256

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2020