Agrofert a ti druzí

Jak stát pomáhá firmám v potížích

26. 11. 2020 / Stanislav Biler

čas čtení 2 minuty

V rámci programu Antivirus posílá stát firmám po byrokratickém martyriu peníze, aby nemusely propouštět zaměstnance. A hned vzápětí posílá stát na pomoc kontrolu. Ta odhaluje zhruba v třetině případů pochybení a chce peníze zpět. Hned. Ne až za rok, nebo dle dohody. Hned. Zkrachujete? Váš problém.

"Šestistránková dohoda se státem obsahuje pasáž, podle které musí podnikatel nejprve odvést za své lidi zdravotní a sociální pojištění, a teprve pak může čerpat peníze. Neboli: Pokud mu přišla antivirová podpora dřív, než zaplatil státu odvody, musí peníze vrátit."

Až třetina firem v tomhle udělala chybu. Jsou zavření, často na pokraji krachu a peníze musí vrátit hned.

„Jestli to dopadne nejhůře, jak může, tak skončíme v insolvenci a moji lidé přijdou o práci,“ říká Stara (brněnský klub Fléda).

"Seznam Zprávy už například zveřejnily příběh pražské restauratérky, které už Úřad práce (právě ten dotace kontroluje) vyměřil vrátit 459 tisíc korun. Protože místo v pátek uhradila odvody až v pondělí."
V případě, že nejste hospodský nebo majitel hudebního klubu, ale Agrofert, čeká vás v problémech laskavější zacházení. Stát napne všechny síly, abyste nic vracet nemuseli:
- "Česká republika nebude v nejbližších měsících žádat po Agrofertu nazpátek stomilionovou dotaci pro Pekárnu Zelená louka. Na dotaz Seznam Zpráv to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová."

O tomhle servisu si ostatní můžou nechat leda zdát: "Ministryně Dostálová ovšem uvedla, že tuzemské úřady prozatím nebudou dotaci vymáhat. „Dosud jsme nedostali oficiální překlad do češtiny. Až přijde, běží tříměsíční lhůta, abychom se vypořádali se všemi podněty, které zpráva Evropské komise obsahuje,“ vysvětluje zdržení. Přitom nevyloučila, že se Česko proti verdiktu odvolá. Tím se termín opět prodlouží."

0
Vytisknout
10419

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2020