Provokuje Čína střet s Austrálií?

2. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Čína nedávno vystupňovala agresi vůči Austrálii. Opatření sahají od nových celních poplatků až po trolling na Twitteru. Vztahy obou zemí byly málokdy tak špatné a podle regionálních expertů by měl svět dávat pozor na to, jak Peking jedná s Canberrou, upozorňuje Sébastian Seibt.


Když mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na Twitteru 30. listopadu sdílel fotografii z oficiálního vládního účtu, Austrálie byla zděšena. Vypadá to, jako by snímek zachycoval šklebícího se australského vojáka, který drží zakrvácený nůž u krku afghánského dítěte s jehnětem v náručí.

Čao sdílel snímek spolu s tvítem, který uvádí, že je "šokován vraždou afghánských civilistů a vězňů australskými vojáky".

Australský premiér Scott Morrison reagoval okamžitě a požadoval omluvu čínské vlády. Morrison také žádal, aby Twitter odstranil snímek.

Avšak Twitter odmítl smazat tvít a místo toho zveřejnil prohlášení, že Čaův účet je označen jako oficiální vládní účet - což podle něj poskytuje veřejnosti dostatečný kontext, aby "informoval jejich interpretaci svého záměru".

Twitter dále tvrdil, že snímek byl označen jako "senzitivní médium". Ale v úterý ve tři odpoledne středoevropského času tvít, který je připnut k Čaovu účtu - takové označení neměl.

Morrison prohlásil snímek za zfalšovaný a prohlásil, že je "naprosto pobuřující" a "pro každého Australana hluboce urážlivý".

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyjádřila Austrálii podporu v úterý a prohlásila, že kvůli snímku její vláda odeslala do Číny protest.

Současná eskalace vzájemných vztahů odstartovala počátkem roku 2020, když Austrálie byla první zemí, která vyzvala k nezávislému vyšetřování původu koronaviru. To Peking urazilo.

Od té doby Čína opakovaně uvaluje cla na australské zboží - ječmen, víno, hovězí a mořské plody. V listopadu čínské velvyslanectví vydalo detailní seznam 14 stížností proti Austrálii.

Čína kritizovala to, co označuje za podporu "protičínských" výzkumných projektů, odsouzení čínské politiky v Sin-ťiangu a Hongkongu, a dále veto australských úřadů vůči tuctu čínských investičních projektů v Austrálii.

"Čína je rozhněvána. Pokud z Číny uděláte nepřítele, Čína bude nepřítelem," uvedl představitel čínské vlády 18. listopadu v Canbeře citovaný listem Sydney Morning Herald.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7973

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020