Američtí představitelé vyšetřují možný skandál "úplatky za milost"

4. 12. 2020

čas čtení 2 minuty
Nové soudní záznamy ukazují, že ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje potenciální podvodnou hru, v níž byly údajně prezidentské milosti obchodovány za příspěvky do stranické pokladny, napsal Wesley Rahn.


Americká vláda vyšetřuje skandál "úplatky za milost" zahrnující "významné politické příspěvky výměnou za prezidentské milosti". Ukazují to soudní záznamy uvolněné v úterý.

Dvacetistránkový dokument byl výrazně upraven tak, že došlo k odstranění jmen a pozadí případu. K odtajnění došlo díky federálnímu soudu ve Washingtonu.

Neupravené záznamy ukazují, že více jak 50 digitálních médií s celkovým obsahem několika terabytů dat bylo zkoumáno a filtrováno týmem vyšetřovatelů na základě prošetřování neregistrované lobbistické aktivity.

Nejméně dva lidé, jejichž jména byla odstraněna, jsou v podezření, že se podíleli na dodatečné, ilegální "tajné lobbistické operaci", která měla za cíl zajistit prezidentskou milost pro třetí stranu, jejíž jméno bylo také odstraněno.

Dokument také uvádí, že milost měla být udělena kvůli "minulým podstatným kampaňovým příspěvkům" nebo "očekávaným budoucím kampaňovým příspěvkům".

Zveřejněné záznamy pocházejí ze srpnového vyšetřování federálního soudce Beryla Howella, který jednal na žádost vyšetřovatelů usilujících o přístup ke komunikaci zajištěné filtračním týmem.

Soudce dospěl k závěru, že emailová komunikace není pokryta privilegii klienta státního návladního a že existují známky kriminální aktivity. Howell prohlásil, že vyšetřovatelé by měli získat přístup k informacím a "konfrontovat subjekty a terče vyšetřování".

Záznamy neukazují, že by došlo k podání obvinění - a ministerstvo spravedlnosti sdělilo Reuters, že se vyšetřování netýká "žádného vládního představitele".

Odcházející americký prezident Donald Trump prohlásil na Twitteru, že oficiální soudní dokument je "fake news".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5359

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020