Čtyři zahraničněpolitické krize, které mohou ihned vykolejit Bidenovu agendu

4. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Írán, Severní Korea, Rusko a Afghánistán mohou Bidenově dlouhodobé globální agendě způsobit krátkodobé problémy, napsal Alex Ward.


Zvolený prezident Joe Biden si možná přeje, aby se jeho administrativa soustředila na dlouhodobá témata jako koronavirová pandemie, změna klimatu, obnova aliancí a americké vztahy s Čínou, ale některé klíčové krátkodobé zahraničněpolitické problémy si zřejmě vyžádají jeho pozornost jako první.

Po zabití svého špičkového jaderného vědce neznámým útočníkem může být Írán méně ochoten vést diplomatická jednání s USA a místo toho usilovat o odvetu vůči americkým představitelům. Severní Korea může počátkem Bidenova funkčního období testovat mezikontinentální balistickou raketu, aby vyzkoušela reakce nové administrativy. Poslední zbývající smlouva o kontrole jaderného zbrojení mezi USA a Ruskem má vypršet jen dva týdny po Bidenově inauguraci. A snížený počet amerických vojáků v Afghánistánu může vykolejit vleklé mírové rozhovory a zhoršit bezpečnostní situaci v zemi.

Takové dilema by nebylo unikátní pro Bidena. Každý nový prezident přichází s myšlenkami, jak se vyrovnat s většími globálními problémy, jen aby mu čas monopolizovaly okamžité starosti.

Jakmile tady Biden vstoupí do Oválné pracovny, zřejmě zjistí, že jeho naděje na vyřešení větších zahraničněpolitických výzev jsou zastíněny snahami, které musí vyvinout, aby uspořádal bezprostředně hrozící zmatek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

USA
0
Vytisknout
5022

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020