Dubová kůra může pomoci v boji s rezistentními mikroby

4. 12. 2020

čas čtení 1 minuta
Bakterie odolné vůči antibiotikům mohou zahltit zdravotnický systém a zvrátit stoleté úsilí o pokrok v medicíně. Mohly by si k roku 2050 vyžádat více životů než rakovina, pokud nebude akcelerováno úsilí o zastavení jejich šíření.


I když většina studií se soustřeďuje na vývoj nových léků, série studií ve Francii se dívá na věc z neobvyklého úhlu - analyzuje typy povrchů, které mohou obsahovat odolné baktérie ve zdravotnických zařízeních. Některé povrchy mohou sloužit k šíření těchto baktérií, pokud jsou vystaveny dotyku nebo používány. Vědci dlouho vědí, že environmentální povrchy jsou potenciálními rezervoáry infekcí. Proto ve Francii probíhá hledání materiálu s výraznou antimikrobiální aktivitou.

Muhammad Tanveer Munir s kolegy z Ecole Supérieur du Bois v Nantes v časopise Antibiotics informuje o objevu, který se poněkud překvapivě týká dubu.

Dřevo je starý materiál a zdá se takřka nemyslitelné, že by byl použit v moderní medicíně. Je porézní, má suky a praskliny, kde se hypoteticky mohou držet bakteriální kolonie. Navíc není tak elegantní jako nerezová ocel. Ale výzkum ukazuje něco jiného.

Munir s kolegy srovnával dubové dřevo s hliníkem, polykarbonátem a nerezovou ocelí a zjistil, že když na tyto povrchy byly umístěny čtyři nejznámější rezistentní bakterie, dub byl v omezování růstu patogenů nejlepší. Toto zjištění bylo překvapující.

Ale výzkum dramaticky vyvrátil zavedené představy. Dub nepodporuje růst baktérií, dělá přesný opak - inhibuje ho.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5343

Diskuse

Obsah vydání | 8. 12. 2020