"Já jsem zákon!" - Bolsonaro ohlašuje puč

4. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut



V projevu adresovaném demonstrantům se brazilský prezident vyjádřil, že "nepřipustí další zásahy" od parlamentu a od Nejvyššího soudu


V projevu adresovaném lidem, kteří byli součástí veřejné demonstrace, oficiálně inzerované jako akce "proti parlamentu a Nejvyššímu soudu a za vytvoření vojenské diktatury", na níž se v neděli odpoledne sešlo asi 5000 lidí, prezident Bolsonaro s dcerou po boku (bez ochranných roušek) ve vzdoru proti demokratickým institucím požádal "Boha", "abych už tento týden neměl žádné další problémy", protože, podle jeho slov "už to stačilo". Bolsonaro dodal: "Má trpělivost je u konce, převezmu tuto zemi dál". Pokračoval: "Všichni víte, že lid je na mé straně, armáda je na mé straně. A Bůh je na mé straně a ten je nade všechny a nad všemi. Opakuji, že žádám Boha, abychom tento týden neměli žádné problémy. Protože už nebude dialog. Od této chvíle budeme jen požadovat. Moje vláda bude u moci za každou cenu."

Je Polsko na hraně? Stává se fašistickým státem?

4. 5. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

 

Vím, že po 125 pokračováních mého seriálu "Mezitím v Absurdistánu" už možná ten povyk některé lidi už nudí. Ti čtenáři, kteří stále ještě můj seriál sledují, mě možná považují za někoho, kdo pořád zbytečně (?) varuje, že je demokracie v Polsku v úpadku. Problém je, že je to pravda.

V roce 2003 ve své knize Fascism, anyone? poskytl Lawrence W. Britt  seznam signálů včasného varování, že vzniká fašismus. Zkontrolujme si podle něho, jak daleko se strana Právo a spravedlnost v Polsku dostala:

1. Důrazná a trvalá nacionalistická prohlášení √

Vlastenectví a národ, to je podstatná základ světového názoru strany Právo a spravedlnost. Vlast a uctívání národních hrdinů je základem toho, co lidem sdělují. Když s nimi nesouhlasíte, jste zrádce, anebo "nejste skutečný Polák". Více se o tom polsky dočtete ZDE.

Průběžné zpravodajství:

Americká vládní lékařská expertka varuje před čtvrt milionem mrtvých

4. 5. 2020

čas čtení 11 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  6.5. bylo v ČR registrováno 7899 nakažených, v nemocnici bylo 295 osob a 258 osob zemřelo.     

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových a dubnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

- Papež František naléhá na zaměstnavatele, abyž respektovali důstojnost zaměstnanců, zejména migrantů, v situaci ekonomických potíží způsobených COVIDEM-19.

- Globální pokčet nakažených dosáhl 3 656 644 a nejméně 256 736 lidí zemřelo. Obojí údaje jsou výrazně podceněné.

- Trump požaduje otevření ekonomiky. "Postihne to některé lidi? Ano. Postihne to některé lidi silně? Ano. Ale musíme naši zemi otevřít a musíme ji otevřít brzo."

- Od pondělka od večera bylo v Brazílii zaregistrováno dalších 6935 nákaz a 600 dalších lidí zemřelo.

- Nezaměstnanost mladých lidí v Británii zřejmě dosáhne milionu.

- COVID-9 způsobí, že do roku 20205 zemře na tuberkulózu 1,4 milionu lidí navíc. Nikdo nepracuje na vakcíně proti tuberkuloze.

- Nový Zéland zaznamenal jeden nový případ nákazy po dvou dnech, kdy nezaznamenal žádný.

Rozhovor Britských listů 278. Jak v Čechách potvoříme myšlenky Komenského

30. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti třistapadesátého výročí úmrtí pedagoga Jana Ámose Komenského, Evropana, hovoří Bohumil Kartous a teologem a historikem Richardem Vlasákem o Komenského vzdělávacím a filozofickém odkazu, aktuálním zrovna v nynější koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Koronavirus: Někteří pacienti mají nebezpečně nízkou míru kyslíku v krvi, ale neuvědomují si to

4. 5. 2020

čas čtení 2 minuty



Je to záhada, která vede lékaře k tomu, aby zpochybňovali základní principy biologie: pacienti nakažení COVIDEM-19, kteří mluví a neprojevují žádné potíže, ale mají tak nízkou míru kyslíku v krvi, že by měli být v bezvědomí nebo mrtví.

Tento jev, známý jako "šťastná hypoxie" (jiní to nazývají "tichá hypoxie") vyvolává otázky ohledně toho, jak přesně tento virus útočí na plíce a zda by mohly existovat efektivnější metody jak tyto pacienty léčit.

Šarlatánský styl britských vládnoucích politiků zlikvidovala realita

4. 5. 2020

čas čtení 4 minuty


V době, kdy píšu tento článek, máme 27 510 mrtvol - a ten počet stoupá. HDP v Británii poklesl o 30 procent a dál klesá. Britové přišli o 950 000 pracovních příležitostí - a bude toho víc. Chybí 37 procent ochranných prostředků pro zdravotníky. Británie je druhá v počtu úmrtí na COVID-19 v Evropě a zřejmě předstihne i Itálii. Jinými slovy - jsme země, která byla podrobena zkoušce - a jejíž vedoucí politikové selhali, píše Nick Cohen.

A museli selhat. Od chvíle, kdy Boris Johnson, Nigel Farage a Michael Gove vyhráli v roce 2016 v referendu o brexitu tím, že slibovali, že dokážeme provést drastickou změnu země, aniž by to komukoliv způsobilo bolest, selhání bylo nevyhnutelné. Jediným překvapením je, že to trvalo tak dlouho, než styl britských vládních šarlatánů zemřel.

Trumpovo rozhodnutí otevřít americkou ekonomiku povede k mnoha zbytečným smrtím

4. 5. 2020

čas čtení 2 minuty


Donald Trump je nervózní. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že prohraje v listopadu prezidentské volby, pokud americká ekonomika nebude v rozkvětu. Avšak velká část ekonomiky je uzavřena v důsledku pandemie. Počet infekcí a úmrtí dále roste. Takže jaká je Trumpova strategie? Otevřít ekonomiku navzdory rizikům, napsal bývalý americký ministr zaměstnanosti Robert Reich.

Krok 1: Odebrat lidem finanční podporu, aby se museli vrátit do zaměstnání

Trumpovo ministerstvo zaměstnanosti rozhodlo, že zaměstnanci "musejí přijmout" příkaz zaměstnavatele, aby se vrátili do práce. Přestane jim být vyplácena podpora v nezaměstnanosti, bez ohledu na COVID-19. Trumpův spojenec, republikánský guvernér v Iowě Kim Reynolds zdůraznil, že kdo se nevrátí do práce, přijde tím o zaměstnání.

Nutit lidi voli mezi nákazou a ztrátou zaměstnání je nelidské. Je to také nesmyslné. Veřejné zdraví stále závisí na tom, aby co největší počet zaměstnanců zůstal doma.

Více než 300 000 Britů přestalo ze strachu z koronaviru kouřit

4. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Zdá se, že až 300 000 Britů přestalo kouřit, vzhledem k tomu, že roste počet důkazů, že kuřáci jsou koronavirem více ohroženi. Dalších 550 000 lidí se pokusilo přestat kouřit a 2,4 miliony lidí kouření omezilo.

Dr Nick Hopkinson, předseda protikuřácké organizace Ash a plicní odborník v Imperial College v Londýně, konstatoval: "Kouření poškozuje imunitní systém a naši schopnost bojovat proti infekcím. Roste počet důkazů, že kouření je spojeno s horšími důsledky pro lidi, kteří jsou přijímáni s COVIDEM-19 do nemocnic. Přestanete-li kouřit, rychle to snižuje vaše riziko infarktů a mrtvic.

Cílem britské vlády je eliminovat v zemi kouření do roku 2030.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Hospodaření OSBL za březen 2020

16. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

V březnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 052,14 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Prosíme, pomozte invalidní rodině Cínových ze Šluknova

1. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Napsala nám paní Marie Cínová ze Šluknova:

Dobrý den prosím mám prozbu mám syna na vozíčku který žije v nedůstojných podmínkách nemůže ven nemůže do koupelny ruce si myje ve dřezu na nadobi.Jsme úplná rodina všechny invalidní jsem jeho matka manžel je plně invalidní kardiak astmatik bohužel ať jsem se obracela na jakou koliv pomoc nikdo nám nepomohl.Mame si sehnat sami no byty jsou ale mi prosíme o jakou koliv dobrovolnou pomoc na kauci přestěhování úpravy v bytě atd naše příjmy dohromady jsou důchody 21 celkem z toho zaplatíme 13300 Kč nájem i služby zbytek nám musí stačit na stravu podle úřadu životní minimum mame.No hlavně tedy za léky které potřebujeme k životu hlavně manžel na srce vše stojí peníze nemáme vlastní úspory nic ani nám zatím nikdo nepomohl Bojím se o syna je epidemie musí dodržovat hygienu mije se ve dřezu koupání toho zveda manžel nesmí tahat nic těžkého jednou mu ten kluk zůstane v ruce až neprodjchne.Tak Vás moc prosím zdali byste nám nemohli nějak pomoci finančně i materiálně děkuji kdo by chtěl Patrika navštívit a přesvědčit se o tom jak žijem není problem pokud máte zájem nás navštívit budu ráda děkuji moc No modlím se opravdu za syna aby se nad ním někdo smyloval opravdu to se nedá žádné úspory nemám abych to mohla sama udělat. Mam strach moje dcerka zemřela na chřipku typu B uvítám opravdu jakou koliv pomoc i materiální a finanční na bydlení pro sebe nežádám nic moc děkuji  přijeďte se klidně podívat Cínová Marie Šluknov

Uvědomujeme si, že v dnešní koronavirové krizi je ve finančních a existenčních potížích zřejmě hodně lidí, avšak invalidé by neměli být ponecháváni bez pomoci.

Můžete-li, prosíme, pomozte jim finančně, jejich číslo účtu je 2113754545/2700, IBAN

CZ752700 0000 0021 1375 4545

Ale hlavně, napište nám do redakce, pokud existují instituce, které by mohly pomoci. Tito lidé přece nemohou zůstat bez pomoci. Ani v ČR.

Paní Cínové zřejmě někdo posléze pomohl dopis znovu napsat.  Zde je jeho podrobnější verze:


Prosba o jakoukoliv dobrovolnou pomoc materiální i finanční

Můj syn Patrik je od narození odkázán na invalidní vozík. Patrik trpí kombinovaným postižením pohybovým i očním. Jsem jeho matka, která se starala o dvě takto postižené děti. V roce 2018 mi zemřela má 8 letá dcera Maruška, která byla od narození rovněž na vozíčku, měla nemocné srdíčko a byla i doma napojena na kyslík. Zůstal mi Patrik, který je odkázán na mou pomoc, nemá důstojné bydlení, nedostane se do koupelny ani na WC, myje se v kuchyňském dřezu, kde se posléze myje i nádobí. Ven se nedostane také, aktuálně je již několik měsíců doma. Od vchodových dveří k bytu to máme 9 schodů. V současném domě není výtah ani pomocná plošina, bydlíme ve Šluknově v klasickém paneláku, Patrik se nedostane ani na balkon. Já sama jsem částečně invalidní, manžel je těžký kardiak a astmatik, nesmí tedy zvedat nic těžkého. Ačkoliv koupání a hygiena je nutná, můj syn to má ještě těžší, neboť sám nezmůže nic.

A tak vás prosím o pomoc. Chtěli bychom se totiž v ideálním případě přestěhovat do Liberce do bytu 3+1, ideálně bezbariérového nebo s výtahem.

Jedna věc je, že všude jsou vysoké nájmy, druhá věc je kauce, na kterou momentálně v případě cesty k novému bytu nemáme. Žijeme z invalidních důchodů skromně, a tak uvítám jakoukoliv pomoc i nabídku na bydlení 3+1 (ideálně v přízemí). Dárci mohou, pokud budou chtít, zasílat dobrovolnou částku na uvedený účet. Ta bude primárně využita na náš výše uvedený hlavní cíl – dostat se do dispozičně vhodnějšího bytu. Kdo by chtěl Patrika osobně navštívit, po dohodě není problém. Všem hodným dárcům předem děkuji.

Marie Cínová

č. bú.: 2113754545/2700


Telefonní číslo paní Cínové neuvádíme, její email je: mariecinova2@email.cz


Zázraky svrchovaně někdy jsou v lidských hlavách a rukou (že by?)!

1. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

 


Některých událostí si všimnout může vyvolat jen nemalý stres. Už proto, že znamenají ztrátu předchozích nadějí a příslibných vizí nejen pro přímé účastníky, ale i pro možné další sympatizující publikum na stejném širším jevišti. Jen si představme, že se mladému páru zrovna narodí dítě. A je to holčička. Celých prvních dvanáct měsíců je to „v pohodě“. Počínaje hned tím novým životem do jeho zatím zřejmě povzbudivé generační štafety. Nemusíme ani mluvit o tom, když se ten nový jedinec zachytí o vnější svět očima; anebo když se konečně poprvé jakoby „usměje“. V rámci koloběhu dní mnohé pohyby toho děcka jsou ovšem stále jakoby sebevědomější. Ještě dřív, než dovrší prvních dvanáct měsíců svého života, začne se ten malý lidský tvor rozmanitě vzpínat nebo plazit „po všech čtyřech“. A je tu krátce nato perspektiva, že s pomocí dospělých dítě udělá třeba své prvé krůčky…

Ladislav Dušek: Mám strašnej strach. Nevíme o koronaviru nic

1. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Část záznamu z neveřejné schůze sněmovního zdravotnického výboru o šíření koronaviru
21 Apr 2020 · 13 min



Zrušit okamžitě opatření proti šíření koronaviru by podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška mělo zdrcující důsledky. Řekl to minulý týden na poslancům na neveřejné schůzi sněmovního zdravotnického výboru. Část ze záznamu, který někdo nejspíše omylem zveřejnil na stránkách výboru, si nyní můžete poslechnout.


https://podcasts.google.com/?feed=aHR0cHM6Ly93d3cuc3ByZWFrZXIuY29tL3Nob3cvNDE5NDcwNS9lcGlzb2Rlcy9mZWVk&ep=14&episode=dGFnOnNvdW5kY2xvdWQsMjAxMDp0cmFja3MvODAzNzI2MzM4

Jak vypadá život po uvolnění ve Wuchanu?

1. 5. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta

Na obrázku kantýna fabriky na počítače Lenovo ve Wuchanu

Když tu tak bájíme o návratu do post-Covid normálu, není špatné se podívat jak to vypadá ve Wuchanu dnes.

Pro informaci, v Číně (miliardová země) je dnes virus vlastně na nule. Denně nějakých 20 nových případů - to je úplné nic. CELKOVÝ počet aktivních případů v Číně je 600, a za posledních čtrnáct dní mají jedno jediné úmrtí. V celé zemi.

Takže, jak vypadá život po uvolnění ve Wuchanu:

Vláda nenápadně schvaluje kroky k dostavbě Dukovan

1. 5. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Abychom přes zamlžené brýle od roušek nepřehlédli tuto veledůležitost.

Vláda nenápadně schvaluje kroky k dostavbě Dukovan. Protože blok jaderky je normální podnikatelskou cestou nerealizovatelný (tj. není možné, aby jej setrvale vysoce ziskový ČEZ zaplatil ze svých zisků, případně z běžného komerčního úvěru), vymýšlí vláda tuto fintičku, která nás bude stát... kolik vlastně?

Pojďme počítat.

HRW: Bizarní kapitulace Věry Jourové před vyhlášením diktatury v Maďarsku

1. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch:

Zcela pasivní reakce Věry Jourové na maďarské vyhlášení diktatury vyšlo v Hospodářských novinách.  Jourová v podstatě shrnuje základní problémy vlastně dobře, ale pak říká, že nic dělat nebude, jen bude čekat, co se bude dít dál. Bizarní kapitulace.
 

Průběžné zpravodajství:

Trump si vymyslel, že koronavirus "vznikl v čínské laboratoři ve Wuchanu". Šéf jeho vlastních výzvědných služeb to popřel

1. 5. 2020

čas čtení 11 minut

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  3.5. bylo v ČR registrováno 7755 nakažených, v nemocnici bylo 308 osob a 245 osob zemřelo.   

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových a dubnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

- Trump rozdává fondy na podporu podniků postižených koronavirem svým kamarádům oligarchům. Nevládní organizace požadují, aby se to začalo vyšetřovat. Deník Guardian upozorňuje, že po mnoha desetiletích, kdy byla úspěšná ekonomická i politická strategie USA založena na vědeckých inovacích, byla za Trumpa věda naprosto odsunuta stranou, vědci jsou umlčováni a prostor je dáván nesmyslům, lhářům, konspiračním teoretikům, šarlatánům a podvodníkům.  ZDE 

- Rusko zaznamenalo dosud největší nárůst počtu nákaz: 10 633 za posledních 24 hodin. Celkový počet registrovaných nákaz v Rusku je 134 886.  Za posledních 24 hodin zemřelo dalších 58 osob, celkem v Rusku zemřelo 1280 lidí.

- Počet registrovných nákaz na světě dosáhl téměř 3 438 422, zemřelo 243 831 osob. Nejpostiženější jsou Spojené státy, kde je více než 1,3 milionů nákaz a kde zemřelo 66 385 lidí.

- Vedoucí politikové Evropské unie spojily síly: chtějí investovat miliardy euro do práce na vakcíně proti koronaviru.

- YouTube vymazala účet známého britského konspiračního teoretika Davida Ickeho, který o sobě mimochodem před časem tvrdil, že je Mesiáš. Tento bývalý fotbalista šířil na svém účtu četné konspirační teorie včetně nesmyslného tvrzení, že koronavirus se šíří prostřednictvím stožárů mobilních sítí 5G. Pozoruhodně, toto video existovalo i s českými titulky! Blázni po Evropě podpálili celou řadu stožárů mobilních sítí 5G a nejméně v jednom případě ohrozili v Británii komunikaci nemocnice, která se stará o pacienty nakažené COVIDEM-19. 

Monitor Jana Paula: Sochař Matouš Háša, aneb nejen o umění, které s člověkem pohne

1. 5. 2020 / Jan Paul

čas čtení 4 minuty


 

Když jsem před rokem napsal recenzi na výstavu sochaře Matouše Háši v Galerii Art Chrudim Luboše Jelínka, ani zdaleka jsem netušil, do jakého kontextu se dostane moje rada, aby začínající mladý a nadějný umělec raději odkrýval tváře svých soch, a umožnil tak průchod emocím. Proč by měl mít Diskobolos na hlavě respirátor? A proč by ho měl mít malý Ježíš spočívající na klíně své matky? Mohlo by se zdát, že plastiky tohoto sochaře jsou nyní nanejvýš aktuální, neboť zakrývání obličeje rouškou je současným dominantním vizuálním rysem tváří lidí tohoto světa. Přestali jsme se usmívat, ale i mračit, jakoby z člověka zmizel kus osobnosti, a jen oči mohou prozrazovat, co se v něm odehrává.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 269. Koronavirus: Jak se zbavit strachu ze smrti

1. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll down)

Muhamed Duraković pochází z bosenského městečka Srebrenica, kde v roce 1992 pomalu začala genocida  místního obyvatelstva. (Vyvrcholila r. 1995.) Začalo to doslova přes noc. Mladý Muhamed byl středoškolák a chodil normálně do školy. Z jeho třídy, v níž bylo 24 žáků, přežili jen tři. Čelíme li - jako dnes - možnosti náhlé smrti, co dělat, aby se člověk zbavil strachu? O tom s panem Durakovičem hovoří Jan Čulík.  Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 15. dubna 2020.

How to get rid of the fear of death

Mr. Muhamed Duraković comes from the Bosnian town of Srebrenica, which experienced the beginnings of genocide in 1992. The killing started literally overnight.  (It culminated in 1995.) Young Muhamed was a secondary school pupil, he went to school. Of his class, which consisted of 24 students, only three survived. When we feel - like today - the possibility of imminent death, what should we do to free ourselves of fear? Jan Čulík discusses this issue with Muhamed Duraković in this Britské listy Interview, which is broadcast on the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 15th April 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

 17079

Máj

1. 5. 2023 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 37 minut

Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL

Čistší vzduch v Evropě znamenal, že zemřelo za poslední měsíc o 11 000 lidí méně

30. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



Ostrý pokles silniční dopravy a průmyslových emisí znamenal, že za poslední měsíc zemřelo v Evropě o 11 000 lidí méně než obvykle. Vedlo to k poklesu absencí v zaměstnání o 1,3 milionu dní, u 6000 méně dětí vzniklo astma, 1900 lidí nemuselo jít kvůli zdravotním potížím na pohotovost a nedošlo k 600 předčasným úmrtím.

Zatímco na koronavirovou pandemii po celém světě od začátku roku zemřelo více než 220 000 lidí, nynější situace nabídla pohled na čistší a zdravější svět, který je možný, pokud svět přestane používat v průmyslu znečišťující fosilní paliva.

Ve srovnání s loňskem poklesla míra kysličníku dusíku v ovzduší o 40 procent a množství miniaturních partikulátů v ovzduší pokleslo o 10 procent. Tyto dvě formy znečištění ovzduší, které oslabují srdce a dýchací systém, znamenají, že v jejich důsledku ročně umírá v Evropě asi 470 000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Opravdu jsme kabrňáci, že jsme z auta vymontovali brzdy?

30. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Demokracii tady teď máme, ale nemáme demokraty. Dokud je nebudeme mít, žádné volby nám nepomůžou. Když volí blbci, volí blbě… Instituce nás nezachrání." 
(Ladislav Hejdánek, 2002)

Chráněný mokřad u Uherčic na Břeclavsku "někdo" zničil manipulací s kohouty melioračního systému, třebaže obec sama masivně investovala do vytvoření mokřadních ploch. Poté se do vyschlé půdy zakously traktory firmy Zemos, která je součástí koncernu Agrofert - ovšem České inspekci životního prostředí, která zničení mokřadu šetří, to ani během pětisetletého sucha nevadí ZDE.

Průběžné zpravodajství:

V Británii umírá z lidí přijatých do nemocnice s těžkým průběhem koronaviru 33 procent osob

30. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  30. 4.  bylo v ČR registrováno 7581 nakažených, v nemocnici bylo 348 osob a 227 osob zemřelo.   


- Lékaři po světě zaznamenali už stovku případů vzácného zánětlivého syndromu celého organismu u dětí, který je spojován s nákazou koronavirem.

- Čína nemá zájem zasahovat do amerických prezidentských voleb, konstatovala ve čtvrtek, poté, co se Donald Trump vyjádřil, že Čína "udělá všechno, co je v jejích silách," aby v prezidentských volbách v listopadu prohrál. Trump ve středu tvrdil, že Čína podporuje demokratického kandidáta Joea Bidena.

- Na koronavirus už globálně zemřelo nejméně 227 644 osob. Více než 3 193 961 osob bylo nakaženo.

- Jižní Korea poprvé od února nemá žádné nové domácí případy nákazy.

- Lidé po celém světě mají ve spánku noční můry o pandemii. Zdá se jim, že nemohou dýchat, že mají horečku, zdá se jim o zemětřesením, tsunami a tornádech, ale největší množství snů je o útocích létajícího hmyzu, množství švábů a červů.

- Šéf britské farmaceutické společnosti AstraZeneca Pascal Soriot uvedl, že v červnu až v červenci bude jeho firma vědět, zda vakcína, kterou vyvíjí Oxfordská univerzita, je funkční.

30618

KoroNERV-20 vládě: Zajistěte uchazečům na SŠ rovné podmínky v klíčovém okamžiku jejich života

30. 4. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 10 minut

Vláda prostřednictvím Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy oznámila záměr postupně otevírat školy. Tento záměr počítá s postupnou možností VŠ i SŠ studentů připravit se na státní zkoušky, případně maturity, přímo ve školách, byť s omezeným přístupem. Klíčové zkoušky, které mohou mít zcela zásadní vliv na budoucí život, nicméně absolvují i současní žáci ZŠ, uchazeči o studium na SŠ či víceletých gymnáziích. Jejich možnosti jsou přitom omezené, jelikož u 2. stupňů ZŠ se uvažuje pouze o možnosti “konzultací”, nikoliv o cílené přípravě. Navíc přijímací zkoušky proběhnou pouze v jednom termínu, což významně zvyšuje podíl náhody. Hrozí prohloubení v ČR už tak vysoké disparity v přístupu ke vzdělání. Ve hře je přitom stále možnost zrušení přijímacích zkoušek (Slovensko) nebo jejich modifikace.

Rozhovor Britských listů 271. Epidemiolog: Musíme nechat koronaviru řízený průběh populací

7. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Bohumil Kartous hovoří s epidemiologiem Petrem Smejkalem z pražského IKEMU o tom, jak si Česká republika poradila s pandemií koronaviru, kdo je nejvíc ohrožen a jaká by měla být cesta vpřed. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 8. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jsou akce ministerstva životního prostředí proti suchu opravdu efektivní?

30. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

"Obce budou moci například zachytit dešťovou vodu do podzemních nádrží a použít ji k zavlažování obecní zeleně, k chlazení ulic v době letních veder nebo ke splachování ve školách, úřadech a jiných veřejných budovách."

=> to je zejména skvělé v době, když neprší

Dělám předsedu zahrádkářské kolonie v Praze-Zbraslavi, píše Jan Molič v reakci na tento článek. Vodu čerpáme z vlastního zdroje a je to voda, která by jinak odtekla rovnou do Vltavy. Fakticky vodu vracíme na kopec. Současnou terminologií zadržujeme vodu v krajině. Ročně se může jednat až o 10000 m3 vody. Z hlediska státu jde o kapku v moři, z hlediska působení jedné obyčejné organizace je to hodně.

Záchranná brzda

30. 4. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Fakt nejsem člověk, kterej by kňochtal. Tedy jen holé konstatování: ještě loni z jara mi spousta lidí říkalo na tvrzení, že lesy na Vysočině sežere kůrovec, že prudím a panikařím. A na názor, že je potřeba začít dramaticky chránit krajinu hlavně kvůli vodě, si radši rovnou šli po svých. I lidé vzdělaní. Ale to vlastně není překvapení, protože to tak bylo průběžně v různých vlnách už od roku 1981, kdy mi jedna kamarádka ze Šumavy prvně půjčila "NIKU". Ale čest a sláva výjimkám, kterých taky není úplně málo (čau lidi:-).

Přehled aktuálních vědeckých článků o onemocnění covid ze dvou předních lékařských časopisů

30. 4. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Vědecké články z časopisů New England Journal of Medicine a Journal of the American Medical Association ukazují, jaký byl dosavadní průběh nemoci a její následky u pacientů dětského věku (Wu-chan), věková charakteristika a druh poskytnuté zdravotní péče (Kalifornie), průběh šíření nákazy v léčebně dlouhodobě nemocných (stát Washington), průběh nemoci u bezdomovců (Boston), pacientů s mrtvicí a statistiku přijatých pacientů s akutním koronárním syndromem (infarkt) v období před a běem epidemie koronaviru (severní Itálie).

Kde je Bůh (v těchto týdnech)?

30. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

 


Čtenáři Britských listů nemohou teď denně nezakopnout o tuto otázku; pouze ji mají v rámci inzerce „aktualizovanou“ na současnou koronavirovou epidemii covid-19 (která by se mohla kdykoliv znovu opakovat jako běžná chřipka, jak teď o tom začali ujišťovat svět čínští specialisté na nakažlivé choroby). I když bývala rovněž občas období, kdy víra v Boha či v bohy mohla mít nosnost záchranné brzdy před neznámou epidemicky působící metlou v případě, že se člověk uchýlí k upřímné niterně prožívané modlitbě, vnímané jako vyslyšitelná prosba o ochranu před zákeřnou smrtí. V českých soudobých poměrech máme křesťansky věřících bližních jen zhruba 10 %. Čili většina našich spoluobčanů zůstane vůči té otázce v záhlaví této úvahy či přímo naléhavě mrkajícího inzerátu z BListů zřejmě netečná. Leč zkusme přesto aspoň trochu si v těch náboženských souvislostech přiblížit některá užitečná fakta.

30201

Není už načase konečně vystřízlivět?

30. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Dramatickému selhání domněle vyspělých západních zemí, jež se marně snaží klopýtat mezi hromadami mrtvých a ekonomickými ztrátami způsobenými rozsáhlými karanténními opatřeními, se u nás nevěnuje náležitá pozornost. Proč si Spojené státy, Velká Británie, Itálie, Francie, Španělsko, Belgie nebo Nizozemí vedou v boji s pandemií tak špatně – na rozdíl od zemí jihovýchodní Asie či Nového Zélandu? Není snad zakopaný pes v dysfunkčním politickém a ekonomickém systému opírajícím se o benevolenci dravčího byznysu, o čemž se v českém mediálním prostředí prostě nehovoří – a pravděpodobně jen tak hovořit nebude? Jestliže však nedokážeme vystřízlivět z některých přetrvávajících iluzí, nebudeme schopni v ČR změnit vůbec nic. 

Rozhovor Britských listů 272. Kdy bude konec světa? Až umřu.

8. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s šansoniérem Jiřím Dědečkem o změněné situaci v době koronavirové pandemie. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, v neděli 12. dubna, na Boží hod velikonoční.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Průběžné zpravodajství:

USA zaznamenaly víc než milion nakažených a více než 57 000 mrtvých

29. 4. 2020

čas čtení 4 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  Ve středu 29. 4.  bylo v ČR registrováno 7504 nakažených, v nemocnici bylo 361 osob a 227 osob zemřelo.


. - Američtí lékaři, podobně jako evropští, zjišťují, že mladí lidé mají v důsledku nákazy koronavirem na prstech na rukou a nohou vyrážky a "omrzliny". Zřejmě je to důsledkem skutečnosti, že nakaženým koaguluje krev a nedostane se do vlásečnic v končetinách. Vyrážky a "omrzliny" však nejsou signálem těžkého průběhu nemoci, k tomu nedochází. ZDE 
- Spojené státy mají nyní více než jeden milion nakažených. Je to třetina všech nakažených koronavirem na celém světě. Globální počet nakažených je 3 083 467, Spojené státy mají 1 002 498. To je daleko více než jakákoliv jiná země. Španělsko má 232 128 případů nákazy, Itálie 201 505 případů nákazy. Žádná jiná země nemá více než 200 000 potvrzených případů nákazy.

- V Německu stoupla míra nákazy koronavirem. Ředitel Ústavu Roberta Kocha pro nakažlivé choroby apeloval na občany, aby pokud možno zůstávali doma. Německu se začátkem dubna podařilo snížit koeficient nákazy na 0,7, nyní znovu vzrostl na 1. Znamená to, že každá nakažená osoba znovu nyní nakazí v průměru jednu další. K nárůstu míry nákazy došlo poté, co tam minulý týden otevřely některé obchody.

- Britské firmy požadují, aby stát prodloužil systém, v jehož rámci hradí plat nečinných zaměstnanců, nejméně do září, jinak vznikne obrovská vlna nezaměstnanosti. Systém má zatím fungovat do konce června a bude stát 42 miliard liber. Každý další měsíc bude stát 12 miliard liber. V prvním týdnu zachránil tento projekt 4 miliony britských pracovních příležitostí.  ZDE 

- Rusko má už téměř 100 000 nákaz. Konkrétně 99 399. 978 lidí v  Rusku zemřelo.

- Globální počet mrtvých dosáhl čísla 217 168 a nejméně 3 116 680 lidí bylo nakaženo.

- Tři děti v USA jsou léčeny na vzánětlivou chorobu celého organismu, která je spojována s koronavirem. Podobné případy znepokojují lékaře v Británii, v Itálii a ve Španělsku.

- Koronavirová pandemie může způsobit úmrtí dalších  18 000 lidí v Anglii, kteří mají rakovinu.

- Čína varuje, že vztah s Austrálii bude "nenapravitelně poškozen". Australský premiér Scott Morrison hájí "naprosto rozumný" požadavek, aby došlo k vyšetřování vzniku pandemie v Číně. Měli by existovat nezávislí inspektoři, podobně jako existují zbrojní inspektoři, kteří by vyšetřovali vznik velkých pandemií.

Filantropie v éře Covidu-19 a záchrana světa

29. 4. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 11 minut


BBC před několika dny uvedla reportáž o druhém nejbohatším Číňanovi (podle Forbes.com mu patří 22. příčka na světě ZDE) Jacku Ma a jeho celosvětové kampani za zpřístupnění zdravotnických pomůcek zemím, které jsou při zaopatřování si výbavy pro potírání výskytu Covid-19 v mezinárodním měřítku znevýhodněné.

Kromě zajímavých poznatků o propojení čínského kapitalismu s vládou jedné strany v Číně je reportáž také dobrou ilustrací, jak má toto propojení v éře Covid-19 celosvětový přesah (ve střední Evropě mj. například ZDE).

Z českého pohledu je reportáž také výstižná způsobem, jakým hovoří o miliardářích profitujících z růstu druhého největšího trhu na světě. Nikde v ní nenaleznete jednostranný pohled na společnosti operující v Číně jako subjekty věnující se pouze obchodní činnosti, jak je tomu například zvykem na portálu Seznam.cz v případě PPF (ZDE anebo ZDE).


Prezident USA je jen (či navíc?) “highly impulsive“?

29. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut


Asi se nemusím moc namáhat s překládáním toho, co je mezi uvozovkami v nadpisu. Nanejvýš impulzivní? Nebo jenom hodně spontánní? Dost vznětlivý? Docela málo ovládající své pocity (či taky vášně?)? Ale vážně! Když nám takhle v mezičase zdivočil jeden virus, musí se hned ukazovat prstem na prezidenta jednoho z nejvýznamnějších států dnešního světa? Ne-li stále ještě ekonomicko-politicko-vojensky „jedničky“ na této zeměkouli? (Už třeba navíc také kvůli tomu, že ještě v časech ČSSR jsme jako statní rodáci mohli se vskrytu pyšnit tím, že první Trumpovou manželkou byla Češka, Ivana, rozená Zelníčková. Tento svazek vydržel celých 15 let a mohl se kromě jiného rovněž pyšnit třemi dětmi.)

(Pozn. red. Jak na to poukazuje americká profesorka Karen von Kunes, Američani nevědí, že Trumpovy děti jsou Češi:)



Mezitím v Absurdistánu 126:

Divoké požáry, chaos při "přípravě prezidentských voleb" za pandemie - chystá se ultrapravicový puč?

29. 4. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Další rekordní náklad zboží dorazil do Polska! Avšak z nějakého důvodu se vláda rozhodla z jeho příjezdu tentokrát neudělat velkou propagandistickou akci tak, jak to učinila s nákladem lékařských pomůcek z Číny minulý týden.  Tentokrát byl náklad dopraven po moři - největší nákladní loď na světě, Agia Trias, dodala 140 000 tun kolumbijského uhlí do gdaňského přístavu!  Protože, jak jsme se dověděli minulý týden z poučení, které pro žáky připravilo polské ministerstvo školství, globální oteplování může být pro Polsko jedině dobré.

Rozhovor Britských listů 277. Koronavirus: Chcete být chudí, nebo mrtví?

29. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




S podnikatelem Markem Benešem hovoří Jan Čulík o nynější situaci koronavirové pandemie v České republice. Povede současná ekonomická strategie české vlády k drastické restrukturalizaci české ekonomiky tak, že většina podniků skončí v rukou hrstky domácích a zahraničních oligarchů? A proč to tak skončí a proč proti tomu nikdo nic nedělá? Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Španělská vláda nehodlá stanovovat data pro uvolňování karantény

29. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Španělský vládní "Plán přechodu k nové normalitě" místo toho, aby jako v jiných zemích stanovil konkrétní data uvolnění jednotlivých opatření, stanoví fáze a kroky, které tyto fáze zahrnou. Jejich provádění bude záviset na konkrétních indikátorech a situace bude přehodnocována každé dva týdny, informuje Carlos E. Cué.

Rozhovor Britských listů 273. Neboj se. Nejsi sám

9. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



K Velkému pátku hovoří Jan Čulík o významu Velikonoc s teologem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. dubna 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Rozhovor Britských listů 275. Koronavirus: Aplikace, která vám poradí, kdy máte chodit ven a kam

21. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Jan Čulík hovoří s Tomášem Krajníkem z laboratoře chronorobotiky ČVUT v Praze, který s kolegy vyvinul aplikaci, jež vám poskytne informace, kde a jak se vyhnout v dnešní pandemii davům. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 22. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Polští vědci zahájili vývoj skupinových testů na koronavirus

29. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

Vědci z Nenckého institutu experimentální biologie spolu s Polskou akademií věd zahájili práce na protokolu, který by umožnil skupinové testy na nový koronavirus. Tým vědců tvrdí, že doufá, že by nová metoda měla umožnit zvýšit počet testovaných vzorků ze současných 10 000 denně na více jak 100 000.

Rozhovor Britských listů 274. Jak se my v Česku můžeme poučit ze světové koronavirové krize

14. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta



Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Daniel Veselý hovoří o světové koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Maďarsko: Jak zachránit malé podniky před dopady pandemie?

29. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Co se stane s maďarskými malými podniky během recese vyvolané koronavirem, která může trvat po předvídatelnou budoucnost? To je otázka v mysli mnohých, jak těch, kteří jsou zasaženi, tak těch, kdo se snaží problém vyřešit, píše András Vaski.

Rozhovor Britských listů 276. Čeští pravičáci jsou líní myslet

24. 4. 2020

čas čtení 1 minuta



Koronavirová pandemie je komunistické spiknutí, jehož cílem je ovládnout svět a zničit lidskou práci a lidskou svobodu. To je obsahem oficiálního prohlášení, které tento týden vydal brazilský ministr zahraničí Ernesto Araújo a které rozšířil brazilský prezident Jair Bolsonaro. Ten vyzývá občany, aby nedodržovali uzamčení země, aby normálně chodili do práce a po ulicích a proti karanténním opatřením se vzbouřili. Je revoluce populistických ultrapravičáků jako Bolsonaro, Trump, Orbán, Duterte či Klaus důsledkem lenosti ultrapravice a jejích stoupenců na sociálních sítích myslet? A bude nutno, nemáme-li zničit svou existenci, v budoucnu změnit pojetí demokracie? O tom mluví Jan Čulík s brazilským novinářem a sociologem Fabianem Golgem v tomto Rozhovoru Britských listů. Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Vstup choroby COVID-19 probíhá zřejmě přes klíčové nosní buňky

29. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Dva specifické typy nosních buněk byly identifikovány jako pravděpodobné původní infekční body infekce COVID-19. Vědci zjistili, že pohárkovité a řasnaté buňky v nose vykazují vysokou hladinu vstupního proteinu, který nový koronavirus používá k pronikání do našich buněk. To může pomoci objasnit vysoký rozsah přenosu. Studie s použitím sítě Human Cell Atlas Lung Biological Network dále zjistila, že také buňky v oku a některých dalších orgánech obsahuje proteiny umožňující vstup viru.

USA: Armáda obnovuje dělostřelectvo pro rozsáhlé válečné operace

29. 4. 2020

čas čtení 8 minut

Říkejte mu někdejší a budoucí bůh války. Armádní dělostřelectvo, zanedbávané během 20 let nahánění guerill, je obnovováno jako zbraň pro multidoménové válčení proti Rusku a Číně. To ovlivní vše - od toho, jaké střely armáda nakupuje, přes to, kteří důstojníci jsou povyšováni, až po to, jak jsou síly organizovány do bitvy - strukturu sil načrtnutou v nové studii oddělení Army Futures Command nazvané AimPoint, píše Sydney J. Freedberg Jr..

Kterak ANOfert zachránil tisíce mrtvých, aneb Staré pověsti těžkoslovenské

29. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Podle premiéra Andreje Babiše jeho vláda opatřeními během koronavirové pandemie zachránila "tisíce mrtvých" a nedopustila se žádné chyby, když protikrizová opatření převedla pod ministerstvo zdravotnictví - což ovšem ve svém rozsudku odmítl pražský městský soud ZDE. Mezitím v ČR probíhá metodologicky zásadně pochybený "průzkum promořenosti" postavený místo na reprezentativním vzorku na "kvótním samovýběru" dle vlastní úvahy se dostavujících účastníků, který tak přes masivní plánovaný počet 27 000 osob nemá nejmenší šanci zjistit, kolik procent občanů opravdu prodělalo chorobu COVID-19 ZDE ZDE.

Sucho 2020: Situace po zimě je kritická, MŽP pošle letos na boj se suchem dalších až 6 mld. Kč, klíč je v zadržování vody

29. 4. 2020

čas čtení 6 minut

tisková zpráva Ministerstva životního prostředí ČR

Sucho v České republice se prohlubuje. Nedostatek srážek a zvyšující se průměrná teplota zvyšují deficit vody v půdě i v tocích. Po další mírné zimě je situace již téměř kritická. Česko se na sucho musí i nadále adaptovat. Určitě pomáhají projekty řešící návrat vody do krajiny i výstavba vodovodů a nových zdrojů vody v obcích a městech. Ministerstvo životního prostředí v loňském roce podpořilo přes 4600 projektů řešících problémy se suchem za více než 2 miliardy korun. Letos už má otevřené výzvy pro další projekty za 2,5 miliardy korun a o dalších až tři a půl miliardách korun jedná – přidat chce třeba na Dešťovku v domácnostech, výsadbu stromů nebo zajištění zdrojů pitné vody v obcích. Na 12. května svolal ministr Brabec také Národní koalici pro boj se suchem.     

Spojené státy nad propastí

28. 4. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Tento text byl načten 6. dubna a téhož dne odeslán do redakce Českého rozhlasu Plus. Nebyl však zařazen do vysílání.

Pozn. šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka: Pražští establishmentoví novináři a šéfredaktoři médií by se měli konečně probudit a VE VEŘEJNÉM ZÁJMU otevřeně informovat o katastrofě, jíž se pod vedením Donalda Trumpa stávají Spojené státy.

K tomu důležitá analýza slavného irského novináře Fintana O'Toolea ZDE. Avšak stovky novinářů dnes ve světě píší obdobně. Zjevně však nikoliv ČRoPlus. Tam jsou otevřené informace zakázány?

* * *

Ačkoli se kroky Trumpovy vlády již od samého začátku vykazovaly nekompetencí, zmatkem a chaosem, teprve až smrtící patogen odkryl děsivou podstatu vládních excesů i přehlížené slabiny americké společnosti. Zjevná je i neschopnost špiček Demokratické strany krizi efektivně řešit.

Spojené státy zasáhla pandemie koronaviru jako ničivý hurikán, který na kost obnažil otřesné slabiny nejbohatší země všech dob, přičemž předchozí bagatelizace a lži Bílého domu vystřídal strohý, byť cynický optimismus, že nákaze podlehne minimálně 100 tisíc Američanů, a nikoliv dva miliony Američanů.

Podívejme se na Ameriku a Británii a buďme rádi, že nejsme jako oni

28. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Měli bychom si velmi bedlivě všímat varování z těch zemí, které se v současnosti rozkládají. Pokud obětujeme základní míru rovnosti za hospodářský růst, budeme tím riskovat rozklad společnosti i politiky.

Pandemie nás nemění, alespoň ne v krátkodobé perspektivě. Ukazují, co jsme zač. Reagujeme na ně tak, jak nás utvořila předchozí desetiletí.

Je to zjevné, když vidíme šířící se masakr v USA a v Británi, a to kontrastuje s tím, čeho jsme dosáhli v Austrálii. Možná si myslíme, že naše společnosti jsou víceméně podobné, avšak právě teď jsme svědkem rozdílů mezi nimi a způsobem, jímž se Austrálie dosud vyhnula určitému politickému a společenskému úpadku, a to v Austrálii zachraňuje životy, píše Waleed Aly, komentátor australského deníku The Sydney Morning Herald.

Svět miloval, nenáviděl Ameriku a záviděl jí. Teď, poprvé, ji litujeme

28. 4. 2020

čas čtení 9 minut

 

Po dobu delší než dvě století vyvolávaly Spojené státy v ostatním světě množství nejrůznějších reakcí: lásku i nenávist, strach i naději, závist i pohrdání, respekt a bázeň, hněv. Avšak jedna emoce nesměřovala k Spojeným státům, to až teď: soucit, píše slavný irský komentátor Fintan O'Toole v deníku The Irish Times.

Jakkoliv špatné je to pro většinu ostatních bohatých demokracií, je obtížně nepociťovat soucit pro Američany. Většina z nich v roce 2016 nehlasovala pro Donalda Trumpa. Nicméně jsou nyní uzamčeni v jedné místnosti se zhoubným narcistou, který, namísto aby svůj národ ochránil před COVIDEM-19, zesílil svou smrtonosnost. Země, o níž Trump sliboval, že ji znovu učiní velkou, nevypadala nikdy ve své historii tak ubohá.

Hřib a Kolář "možným terčem ruského atentátu"

27. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta

Deník Guardian informuje, že pražský primátor Zdeněk Hřib a Ondřej Kolář se měli stát terčem možného ruského atentátu prostřednictvím ricinu. Podle týdeníku Respekt přicestoval nedávno do Prahy s ricinem ruský diplomat. Hřib má policejní ochranu.

Průběžné zpravodajství:

Uprostřed pandemie si blb Trump stěžuje, že novináři neférově dostávají "vznešenou cenu"

27. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V pondělí 27 .4.  bylo v ČR registrováno 7431 nakažených, v nemocnici bylo 360 osob a 222 osob zemřelo.
 
- Ve Spojených státech je nakaženo koronavirem 957 875 osob a počet mrtvých stoupl na 53 922.

- Francouzští vědci chtějí začít zkoušet na lidech svou hypotézu, že nikotin lze možná použít jako lék proti koronaviru. Skupiny zdravotníků a pacientů budou na sobě mít nikotinové nálepky, jiní budou mít jen placebo. Bude se zkoumat, zda vznikne odlišná reakce. Ve Francii vyšla tento měsíc studie, z níž vyplývá, že lidé, kteří kouří, mají o 80 procent menší pravděpodobnost, že onemocní koronavirem, než nekuřáci v jejich věkové kategorii.

- Množství nově nezaměstnaných zaměstnanců londýnských restaurací a hostinců přespává venku na ulicích, protože nemají na činži.

- Zahraniční výbor Demokraty ovládané Sněmovny reprezentantů zahájil vyšetřování Trumpova rozhodnutí zablokovat financování Světové zdravotnické organizace.

- V Británii zemřelo za posledních 24 hodin na koronavirus 360 lidí, počet mrtvých zemřelých v nemocnicích jer 21 902. Tento počet nezahrnuje počet mrtvých, kteří zemřeli v institucích sociální péče ani doma.

- Bílý dům se přece jen rozhodl v pondělí v 17 hodin washingtonského času uspořádat další "tiskovou konferenci" Donalda Trumpa poté, co předtím byla zrušena.
 

Londýnští lékaři: Obětí podivných nebezpečných příznaků nákazy COVID-19 jsou nyní i děti

27. 4. 2020

čas čtení 2 minuty

Aktualizace:  O problému se mezitím v Británii hovoří šíře. Lékaři nevědí, zda totální selhání systému, které je možno vyvoláno přehnanou imunitní reakcí dětí, jako u některých dospělých, je způsobeno infekcí koronaviru. Někteří dětští pacienti byli testováni pozitivně na koronavirus, jiní ne. Jenže testování není spolehlivé. Počet případů je malý, zatím v Británii 12. Níže publikované varování má upozornit lékaře na existenci tohoto problému. Oficiální zdravotnická informace pro britské občany zůstává stejná: že koronavirem je postiženo jen málo dětí.

Obdobné případy zaznamenávají lékaři v USA ZDE

Pracoval jsem v pediatrii tento týden více než 50 hodin, množství opravdu podivných případů covidu - viděl jsem podivné vyrážky (tmavé kotníky?!!!),  úplně nesmyslné fyzické projevy a množství nejistoty lékařů, co dělat.

Koronavirus je mutantní prolhaná choroba - zejména u dětí.


Akce

Následující informace nám byly poslány v souvislosti s dětmi, které přicházeji s neobvyklými příznaky. Bolest břicha a gastrointestinální příznaky jsou běžným rysem, stejně jako srdeční zápal. Je nesmírně důležité vám v primární péči poskytnout tyto informace.

Prosíme, informujte o dětech s těmito příznaky s nejvyšší naléhavostí.

Máme informace, že za poslední tři týdny dochází k zřejmému nárůstu počtu dětí všeho věku postižených multisystémovým zápalem vyžadujícím intenzivní péči po celém Londýně a také v dalších regionech Británie.

Tyto případy mají společné vzájemné rysy syndromu toxického šoku a atypické Kawasakiho choroby s krevními parametry závažné nákazy COVID-19 u dětí.

Roste znepokojení, že u dětí v Británii vzniká syndrom zápalu organismu ve vztahu k nákaze SARS-CoV-2, anebo že možná existuje další, dosud neidentifikovaný nakažlivý patogen spojený s těmito případy.


 

Západ se snaží dohnat Rusko v tankové technice

27. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Ve skrytém soupeření západních společností s ruským vojenskoprůmyslovým komplexem v oblasti stavby tanků po triumfálním objevení se těžké univerzální pásové platformy Armata nastoupila zřetelná jasnost. I když poněkud podmíněná, píše Ivan Konovalov.

Je anarchie v kyberprostoru udržitelná?

27. 4. 2020 / Vít Kučík

čas čtení 13 minut

 
Další nepopulární téma, za které to obvykle schytám z obou stran, takže pokus 4.02 o zatraktivnění špenátu milovníkům smažených chipsů:

Svobodný internet!!!

- ikonické heslo, které podepíše každý a které dává automatickou argumentační převahu jakékoli straně, která ho stihne rychleji zvednout ze země. Zároveň heslo které v sobě koncentruje maximum myslitelné mystifikace, nepochopení a iluze.

Spor o význam slova "svoboda" a "anarchie" stejně starý jako nekonečně se opakující. V současnosti třeba s libertariány, kyberanarchisty typu Pirátů aj. duchovními nástupci anarchistů 19. stol. nebo jiných idealistů. Filosofické jádro sporu je dobře popsáno v základních učebnicích politické filosofie, nic co by kdo musel znovu vymýšlet. Jde o koncepci Moci a Přirozené povahy Člověka.

Všimsisi?

27. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut


Ne že bych zrovna mínil takto připomínat, že když se konečně zhruba před pěti tisíciletími začalo skromně uplatňovat hláskové písmo, jednotlivé hlásky se od sebe neoddělovaly (včetně pak slov). A ne že by měl pisatel právo přezíravě oslovovat možné čtenáře tykáním (hned od nadpisu, nezdvořák). A taky „ne že by“ se o tom nepsalo a nemluvilo pořád: Copak tu nemáme epidemii, o níž zatím přijatelně nevíme, jak se bude její virus chovat, když se konečně podaří lidstvu vrátit k tzv. normálním poměrům?

Nervózní Republikáni sledují propad Trumpových preferencí a obávají se ztráty Senátu

27. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta


Zmatené zvládání koronavirové epidemie prezidentem Trumpem, horšící se stav ekonomiky a kaskáda zlověstných veřejných i soukromých průzkumů způsobuje, že Republikáni jsou stále nervóznější z toho, že by mohli prohrát prezidentské volby a současně ztratit většinu v Senátu, pokud Trump nenavede stát na radikálně nový kurs, hlásí New York Times.

Rozsah výzev, jimž Republikáni čelí, vykrystalizoval předminulý týden. Když 26 milionů Američanů požádalo o podporu v nezaměstnanosti, Trumpovo postavení ve státech, které mu v roce 2016 zajistily vítězství, vypadá stále hůře. Nové průzkumy ukazují, že výrazně pokulhává v Michiganu a Pennsylvánii a dokonce lehce zaostává na Floridě, kde musí vyhrát.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

FT: Globální počet úmrtí na COVID-19 je zřejmě až o 60 procent vyšší, než se uvádí

27. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

 

 
Počet mrtvých na koronavirus je zřejmě až o 60 procent vyšší, než se uvádí v oficiálních údajích. Vyplývá to z analýzy listu Financial Times, která zkoumala celkový počet úmrtí během pandemie ve 14 zemích světa.

Statistiky úmrtí za dobu pandemie uvádějí v těchto zemích celkem 122 000 úmrtí, což je o hodně více než oficiálně uváděných 77 000 úmrtí na COVID-19 registrovaných v těchže zemích a za totéž období.

Pokud se počet oficiálně zaregistrovaných úmrtí na COVID-19 podceňuje celosvětově, není pravda, že na koronavirus dosud globálně zemřelo 201 000 lidí, ale zřejmě zemřelo až 318 000 lidí.

O politice šoku a hrůzy

27. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

V roce 2016 nemalý počet zejména voličů Republikánské strany ovlivnila masově šířená konspirační teorie navazující na s Kremlem koordinované aktivity organizace WikiLeaks. Podle této poudačky kandidátka Hillary Clintonová měla být namočena do obchodování se sexem nezletilých v síti pizzerií a restaurantů ZDE. - Voliči Bernieho Sanderse a dalších levicových radikálů z okrajů Demokratické strany zase v nemalých počtech slyšeli na varování, že "Killary" je údajně součástí spiknutí globálních elit a v případě zvolení vyvolá 3. světovou válku ZDE.

Od vnitřních démonů přes Britské listy a Deutsche Welle k Hararimu?

26. 4. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty

 

Britské listy 24. dubna uvedly rozhovor Deutsche Welle s prof. Hararim. Ten se hned na začátku toho interview zmínil: „Lidstvo má veškeré vědecké znalosti a technologické nástroje k překonání viru. Opravdu velkým problémem jsou naši vlastní vnitřní démoni, naše vlastní nenávist, chamtivost a ignorance.“ Abych příliš neodbíhal mimo svůj výchozí záměr, připomněl bych jako ilustraci už jenom to, abychom si teď navíc znovu všimli, co v posledním svém doporučení sděloval prezident Trump naslouchajícím (aby si píchali savo; BL z 26. dubna). Ne že bych mínil porovnávat ta dvě sdělení. I když se přímo vnucuje všimnout si aspoň někdy toho, jak kvalifikací a formulacemi zcela rozdílně mnohdy formulují svá stanoviska vědci a politici.

Průběžné zpravodajství:

Trump po doporučení, aby lidi si píchali savo, už "nebude dělat tiskové konference"

26. 4. 2020

čas čtení 3 minuty

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V neděli 26.4.  bylo v ČR registrováno 7352 nakažených, v nemocnici bylo 352 osob a 219 osob zemřelo.

- Africké země spoléhají na agresivní testování a vyhledávání kontaktů jako na zřejmě jedinou použitelnou strategii pro boj proti koronaviru. Za posledních 10 dní stoupl počet nákaz na africkém kontinentu o 40 procent na 28 000 a počet úmrtí na 1300. Světová zdravotnická organizace varuje že do tří až šesti měsíců bude na světě 10 milionů nákaz, i když úřady upozorňují, že počet úmrtí může být nižší, pokud se úřadům podaří izolovat centra nákazy. Afrika má velmi mladé obyvatelstvo, což by mohlo proti úmrtím pomoci, avšak mnoho lidí trpí podvýživou či různými nemocemi.

- V pandemii už zemřelo 202 846 osob, informovala Johns Hopkins Univerzity v sobotu. Potvrzeno bylo 2 896 746 nákaz.

- Po více než měsíci, kdy Donald Trump šířil na tiskových konferencích národu své nesmysly o koronaviru, nejnověji o tom, že by si měli lidé píchat do žil savo, v sobotu už na tiskové konferenci nevystoupil, poté, co ho poradci varovali, že jeho vystoupení ohrožují jeho znovuzvolení. Napsal na Twitteru, že tiskové konference "nemají cenu", protože novináři jsou vůči němu nepřátelští a "tisk lže". Poradci ho varovali, že jeho vystoupení jsou kontraproduktivní. Starší voliči mají strach před koronavirem a to, že Trump na tiskových konferencích nadává novinářům a Demokratům, případně doporučuje neověřené "léky" a "léčebné metody" proti koronaviru, "není to, co lidé chtějí vidět". ZDE 
 

- V Británii stoupl počet mrtvých v nemocnicích nad 20 000.


Britská vláda čelí soudu pokud nezveřejní výsledky simulační studie o hrozbě pandemie z r. 2016

26. 4. 2020

čas čtení 1 minuta

 
Výsledky cvičení, k přípravě na pandemii z roku 2016 byly "příliš děsivé", a tak je vláda veřejnosti utajila


Britská vláda čelí soudnímu procesu, pokud odmítne zveřejnit výsledky cvičení z roku 2016, z něhož vyplynulo, že Británie nezvládne pandemii chřipky.

Dr. Moosa Qureshi, lékař z britského státního zdravotnictví, požaduje, aby britská vláda zveřejnila svou zprávu o Exercise Cygnus, třídenního cvičení, jehož se v roce 2016 účastnily v Británii vládní a veřejné instituce.

Mladí lidé a lidé středního věku, nakažení COVIDEM-19, umírají na infarkty

26. 4. 2020

čas čtení 3 minuty



Lékaři volají na poplach, protože pacienti kolem třiceti a čtyřiceti dostávají infarkt a umírají, nebo se stávají těžkými invalidy. Někteří ani netušili, že jsou nakaženi koronavirem


Lékař Thomas Oxley nebyl ani ve službě, když ho zavolali do práce, do jeho nemocnice na Manhattanu, píše Washington Post. Musel se věnovat pacientu, kterému nic nebylo, až najednou nemohl mluvit a byla ochromená pravá půlka jeho těla. Rentgenem se ukázalo, že má na levé straně mozku obrovský trombus.

Pacientovi bylo 44 let a byl nakažen koronavirem.

Zneužijí Babiš a kamarádi koronavirové pandemie k sežrání konkurenčních podniků?

25. 4. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

"Zestátňování nebo injekce do velkých soukromých společností se má provádět po detailním rozboru a se souhlasem parlamentu," požaduje seskupení KoroNERV-20 ve svém prohlášení, které publikujeme níže.

Člen seskupení KoroNERV-20 Bohumil Kartous k tomu píše toto:

“Každá krize přináší příležitosti, to je jistě pravda. Ne všechny je ale radno naplňovat. Například potřebu vlastníků některých dlouhodobě neúspěšných firem zneužít situace a nechat si od státu zaplatit ztrátu, jež nebyla primárně způsobena nouzovým stavem. Za jisté situace je nepochybně důležité, aby stát ochránil společnosti, jejichž pád by ohrozil některé důležité společenské funkce a potenciálně společnost destabilizoval. Ani v případě ČSA, natož v případě firmy Leo Express, o nichž se v této souvislosti hovoří, k žádnému ohrožení české společnosti nedojde. Je žel smutným faktem, že tyto společnosti budou muset zbankrotovat. Pokud se stát rozhoduje tomu bránit kompenzací ztrát vlastníkům, doporučuji - v nadsázce - všem ostatním podnikatelům, aby žádali o totéž. Preventivně by bylo dobré, aby žádali okamžitě.”

Mně připadá prohlášení KoroNERVU příliš upjatě pravicově ideologické, píše Jan Čulík.  Jako by jeho signatáři nevnímali nynější drasticky změněnou situaci.  V dnešní situaci kolapsu celé ekonomiky, pokud se nebude dotovat obrovskými státními finančními částkami, je opravdu docela komická obava členů KoroNERVU, že takové státní dotace v nynější krizi, kterou svět nezaznamenal snad nikdy (mezinárodní ekonomické instituce varují, že takovou krizi jsme nezažili stovky let), bude Evropské unii vadit, pokud bude česká vláda dotovat státní podniky!

Mezinárodní debata je trochu jiná. Shodou okolností se o krizi debatovalo v domácím britském rozhlase v pořadech Any Questions a Any Answers v sobotu v poledne, kdy se poukazovalo na rozumný postoj vlád, jako je vláda německá či novozélandská, že ty poskytují ohroženým podnikům celoplošné dotace a platí platy jejich v karanténě držených zaměstnanců, aniž by řešily, zda někdo třeba nějaké dotace krade - protože daleko důležitější je plošná záchrana ekonomiky.

V tomto smyslu je opravdu možná docela pošetilé se starat, zda se na případné plošné státní dotaci - která je pro záchranu ekonomiky opravdu nutná - sveze i nějaký krachující podnik, nebo se budeme hádat o to, kolik andělů se vejde na špičku jehly, totiž zda podnik před pandemií už krachoval samovolně, nebo nekrachoval? A neměla by sanace krachujících podniků a pomoc k tomu, aby začaly vydělávat, být součástí každé rozumné a zdravé ekonomické politiky?

V té britské rozhlasové diskusi se mimo jiné doporučovalo i to - a podpořili to i konzervativní poslanci! že ony obrovské peníze, které stát nyní dává podnikům, by se měly proměnit v zaměstnanecké akcie, aby podniky nebyly zestátněny, ale dostaly se do rukou svých zaměstnanců. Kdo to navrhne v České republice?

Toto provolání skupiny KoroNERV20 je zřejmě motivováno obavou, že koronavirové pandemie zneužijí nejmocnější oligarchové v České republice, kamarádi Andreje Babiše, kteří dostanou přednostně dotace a ty jim umožní sežrat krachující konkurenci.


Doufejme, že bude Evropská unie dostatečně silná na to, aby v oligarchizaci české společnosti zabránila i Babišovi.

Konec snů o "promoření" a "stádní imunitě"?

25. 4. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Podle Světové zdravotnické organizace neexistuje důkaz, že by jedno prodělání choroby COVID-19 bránilo opakování infekce. Avšak právě předpoklad, že prodělání infekce vytváří spolehlivou imunitu, je základním pilířem strategie, která počítá s "promořením" populace virem a vytvořením "stádní imunity" proti němu. - Jinými slovy SZO konstatuje, že takovéto strategie se nemohou opřít o spolehlivé vědecké důkazy a jsou tedy zřejmě nespolehlivé a pochybné.

Memento Mori -The end: Bolsonaro commits political suicide

25. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

Photo: Sérgio Moro

Sérgio Moro, the judge who is the most popular Brazilian in every poll since he condemned former president Lula to 12 years in jail for corruption, has shot a silver bullet against Brazilian president Jair Bolsonaro. Moro has been Bolsonaro's Minister of Justice and is considered a hero for the vast majority of the population. He resigned this Friday and called the press for a speech in which he listed a lot of crimes committed by Bolsonaro while trying to convince him to manipulate the work of the Federal Police towards catching his three sons, who are involved in separate and very serious crimes that go from the murder of a political opponent, coordination of militias that extort money in the favelas, the use of public money and the presidential palace and computers to spread fake news, tunneling of public employees salaries, fraud, falsification and the list goes on. Basically, a mafia boss and his three “capo” sons took power of the fifth biggest country on Earth, the eighth economy of the planet.

Memento mori - Konec: Bolsonaro spáchal politickou sebevraždu

25. 4. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Foto: Sérgio Moro

 

Sérgio Moro, soudce, který je nejpopulárnějším Brazilcem ve všech průzkumech veřejného mínění od té doby, co odsoudil bývalého prezidenta Lulu za korupci k 12 letům vězení, vystřelil proti brazilskému prezidentu Jairu Bolsonarovi stříbrnou kulku. Moro byl Bolsonarovým ministrem spravedlnosti a drtivá většina brazilského obyvatelstva ho považuje za hrdinu. Odstoupil tento pátek a pozval novináře, aby si vyslechli jeho projev, v němž vypočítal mnoho zločinů spáchaných Bolsonarem. Ten se Mora snažil přesvědčovat, aby zmanipuloval práci brazilské federální policie, která se snaží chytit Bolsonarovy tři syny. Podíleli se totiž na vlastních velmi vážných trestných činech, od vraždy politického oponenta, koordinace polovojenských seskupení, které vydírají obyvatele favel o peníze, až po zneužívání státních peněz a prezidentského paláce a státních počítačů k šíření fake news, tunelování platů státních zaměstnanců, podvodů, falzifikací, a seznam dále pokračuje. V podstatě v Brazílii převzal moc nad pátou největší zemí světa, osmou největší světovou ekonomikou mafiánský boss a jeho tři zločinečtí synové.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
23933