Setkání odpůrců jaderné energie na Šumavě

9. 9. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


V sobotu odpoledne se na známém šumavském vrcholu Ostrý - Osser, který je vysoký skoro 1300 metrů nad mořem, sešli odpůrci jaderné energie z obou stran bývalé ostře střežené hranice, píše účastník setkání František Řezáč.

Dnes užhranici tam, kde bývala železná opona, skoro nikdo nerozezná.

S krátkými projevy vystoupili na terase pod vrcholem zástupci různých organizací, například Šumavské občanské iniciativy proti jadernému úložišti. Občané z Maňovic u Pačejova, kde se úložiště plánuje, přijeli na parkoviště pod Ostrým malým autobusem, zástupce Svazu ochrany přírody (Bund Naturschutz) a další.

Za českou stranu Zelených promluvila Hana Konvalinková, aktivistka z Počátek na Českomoravské vrchovině. Ta zdůraznila, že snahy SÚRAO, Správy úložišť jaderného odpadu, začít kdekoliv s průzkumem a dokonce se stavbou úložiště, mají v konečném efektu umožnit rozšíření, tzv dostavby jaderných elektráren Temelín Dukovany.

Tomu se říká salámová taktika: Vidíte, můžeme pokračovat, máme radioativní odpad kam ukládat. Obce Pačejov a Mańovice poblíž Nepomuka na Plzeńsku, kladou těmto snahám houževnatý odpor už léta. Případná stavba za miliardy korun by zničila nejen přírodu, ale znamenala by vysídlení ze strachu před jaderným ohrožením, snížení cen pozemků a další škody.

Problémem jaderné energetiky není jen ukládání odpadů, ale také odstraňování následků bývalé těžby, například kolem Ralska, kde se pumpovala kyselina sírová do země v blízkosti největších podzemních zdrojů pitné vody v ČR.

O tom se u nás v médiích moc nepíše a nemluví, ale sanace po těžbě uranu bude stát další desítky miliard korun.  https://www.zeleni.cz/web/edvard-sequens-drahe-zarici-dedictvi/
                                                                                          

0
Vytisknout
9805

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2017