Pentagon prosazuje druhé kolo uzavírání amerických vojenských základen

11. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Pentagon navrhuje další kolo uzavírání svých vojenských základen. Zatímco v minulosti jej motivovaly zejména úspory, nyní zdůrazňuje význam zvyšování připravenosti, napsal Richard Sisk.


Na nedávném fóru nadace Heritage Foundation prohlásil náměstek ministra obrany pro energetiku, instalace a životní prostředí Lucian Niemeyer, že mu ministr Jim Mattis dal jasné instrukce ohledně předložení politicky nepopulárního uzavírání základen v Kongresu.

Představitelé obou komor Kongresu vesměs souhlasí s odhady Pentagonu, že armáda má asi 22 % nadstav v oblasti instalací, ale shoda končí v okamžiku kdy se má rozhodnout, které instalace zrušit.

Neshody takřka zastavily poslední kolo uzavírání základen v roce 2005 a spory dosud trvají.

Pentagon podporuje dodatek k zákonu o rozpočtu (National Defense Authorization Act) předkládanému předsedou senátního výboru pro ozbrojené síly Johnem McCainem a členem výboru Jackem Reedem. Tento dodatek by v roce 2021 zahájil další kolo rušení základen.

Niemeyer zdůrazňuje, že nemá seznam základen, které by měly být uzavřeny.

"Než dostaneme svolení, nebude žádná analýza," prohlásil.

Podle navrhovaného senátního dodatku by nové kolo rušení vojenských základen nemělo stát více než 5 miliard dolarů. Uzavření každé ze základen by se mělo začít vyplácet do 10 let a celkový seznam rušených základen by se měl začít vyplácet do 7 let.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6869

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2017