Děti, které se narodily v létě, bývají po celý život znevýhodněny

12. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Rozhlas BBC vysílá tento týden zajímavý seriál nazvaný "Kalendářové spiknutí". Vědci zjistili (přesně řečeno, vědí to už čtyřicet let, ale nikdo proti tomu nic nedělá), že děti, které se narodily v létě, tedy do 31. srpna,  mají vůči svým spolužákům ve škole obrovskou nevýhodu, protože jsou o rok mladší, a tedy často duševně o rok nevyvinutější, než děti, které se narodily 1. září a později.

Bylo zjištěno, že v Británii je mezi lidmi, narozenými v létě, o 10 procent méně lidí, kteří maturovali se samými jedničkami, než u lidí narozených po 1. září a na podzim.

Zajímavé je, že v nejlepších britských školách, kam se přijímají žáci na základě nadání, se nekonají žádné narozeninové večírky po Novém roce. Všichni dobří žáci se narodili na podzim.

Autor pětidílného seriálu Michael Blastland ukazuje, že mezi dětmi, kteří se narodili v létě, je i více jedinců, trestaných za poruchy chování a jsou to žáci, kteří jsou častěji také terčem šikanování. Jdou totiž do školy o rok dříve než jejich "vrstevníci".

Pořad v angličtině (audio) ZDE

0
Vytisknout
11245

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2017