Selský rozum - brutální, ale velmi závažný film o Babišovi, který ČT odmítá odvysílat

12. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Aktualizace: Navzdory úsilí České televize je  zakázaný film Selský rozum   volně ke stažení ZDE


Selský rozum - Žlutý baron - Pravda o Andreji Babišovi from Vidlák on Vimeo.



Vít Janeček a Zuzana Piussi natočili ve spolupráci s Českou televizi a s Jakubem Patočkou a dalšími novináři z Deníku Referendum brutální, ale velmi závažný, ostře kritický, avšak velmi pečlivě vyresearchovaný třiasedmdesátiminutový dokumentární  film proti Andreji Babišovi pod názvem Selský rozum. Přestože je to jednostranný, ostře útočný protibabišovský snímek (kritizovaná strana nemá ve filmu žádný prostor k sebeobhajobě a o Babišovi na prostoru těch třiasedmdesáti minut není řečena jediná pozitivní věc, ovšem Andrej Babiš a jeho spolupracovníci s tvůrci tohoto filmu odmítli hovořit), film je to velmi závažný a právem varuje, že pokud    Andrej Babiš v podzimních všeobecných volbách zvítězí, bude to pro Českou republiku katastrofa.

Vyjádření tvůrců filmu Selský rozum

12. 9. 2017

čas čtení 5 minut

Komentář autorů k (ne)vysílání filmu Selský rozum v ČT a "kauze" jeho promítání Stranou zelených

V posledních dnech se na nás stále častěji obracejí lidé či novináři s otázkou vysílání našeho filmu Selský rozum v České televizi, která jej koprodukovala. V této souvislosti se také objevují různé spekulace, včetně dohadů o důsledcích promítání filmu v rámci besed Strany Zelených. Jako autoři a menšinoví koproducenti si dovolujeme k tomu říct pár věcných poznámek:

Film Selský rozum, o kterém se někdy ve zkratce mluví jako o "filmu o Babišovi", není "o Babišovi". Rešeršovali jsme jej, natáčeli a stříhali téměř 3 roky a z celého procesu nám vzešel film, o kterém věříme, že otevírá závažné otázky, které se nás všech bytostně dotýkají. Jsou to otázky týkající se vlivu různých způsobů zemědělského hospodaření na vývoj české krajiny a život na českém venkově, na kvalitu potravin, kvalitu půdy, a také na vztah státu a využívání veřejných zdrojů k rozvoji či ne-rozvoji venkova.

Jak svět zřejmě skončí

11. 9. 2017

čas čtení 3 minuty

Lesní požár způsobený vedry v Kalifornii


Kdyby lidstvo spálilo veškeré své rezervy fosilního paliva, planeta by se oteplila až o 18 stupňů Celsia a mořská hladina by se zvedla o desítky metrů. Paleoklimatolog Matthew Huber z University of New Hampshire studoval období v dávné minulosti, kdy byla průměrná teplota na Zemi o 4 stupně Celsia vyšší než dnes, na pólech nebyl žádný led a mořská hladina byla o 80 metrů výše než dnes. Studuje život raných savců v tomto horku a usuzuje, že se Země pomalu znovu chystá vrátit do této situace, která na Zemi vládla před 50 miliony let.

"V moderním světě se bude daleko více zabíjet," říká. "Fragmentace habitatu bude znamenat, že bude daleko obtížnější migrovat. Ale pokud se nám podaří omezit zvýšení teploty na méně než o 10 stupňů Celsia, alespoň lidstvo nezahyne uvařením."

Proč je dnes naprosto klíčové hovořit o zjevných důsledcích klimatických změn

12. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

New York Times: "Vědci jsou znepokojeni, že Trumpova vláda odmítá v souvislosti s dvěma velkými hurikány hovořit o globálním oteplování":


Karibik v těchto dnech pustoší hurikány nevídané síly. Mexiko postihlo nejsilnější zemětřesení za posledních sto let. Indie, Bangladéš a Nepál se potýkají s  následky záplav, jejichž destruktivní potenciál nemá obdoby. To vše se odehrálo během pár týdnů, přičemž rozpoutané živly stále běsní. A zatímco nejedno západní periodikum věcně analyzuje jak souvislosti mezi těmito přírodními pohromami a klimatickými změnami, tak i politický rozměr věci, česká média na vzácné výjimky okolo těchto skutečností tiše našlapují, jako kdyby šlo o kdovíjak kontroverzní téma. Soudím ale, že jakákoliv relativizace a alibistické přešlapování v souvislosti se změnami klimatu je s ohledem na časovanou klimatickou bombu zcela kontraproduktivní.

Rozhovor Britských listů 126:

Pět procent pro vzdělávání

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s amerikanistou Kryštofem Kozákem, který založil politickou stranu Pět procent pro vzdělávání a argumentuje, že v dnešní nejisté hospodářské a kulturní situaci je výrazná kultivace a rozvoj školství jedinou možnou záchranou pro Českou republiku. Nalezne se v ČR pět procent občanů, kteří budou ochotni sdílet jeho názor a podpořit ho? Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8 .září 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, s kterou se setkávají v reakcích některých občanů, však spíš napovídá, že ano.) 

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte.  

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jak porozumět hněvu paní Kozlové?

12. 9. 2017

čas čtení 4 minuty

Stádní ovce, bláboly, velkohubové, tupé mozky, šiřitelé jedné pravdy, pisálci, stádní kecy, žvanilové, darmožráči, bez politické korektnosti.... Rozumím Vaší kritice, že s lidmi jako paní Kozlová nikdo nemluví, ale ono je to také mimořádně těžké. A opravdu se mi nezdá, že by nadřazenost, bohorovnost, naprostá neochota naslouchat a tendence k neustálému kázání byla jen (či převážně) na straně těch intošů či novinářů, leč spíš naopak, píše Michal Kubálek.

K tomu Jan Čulík: Máte sice pravdu, ale jde o to zjistit, co frustruje lidi, že se chovají protisystémově a ohrožují stabilitu země. Je samozřejmě možné se s nimi nebavit, ale to je cesta do pekla. Kromě toho je zjevné, že jim především vadí chudoba. Skutečnost, že důchodci v ČR nemají na léky, a že to dopustila sociální demokracie, je šokující. Např. v Británii samozřejmě žádný důchodce na žádné léky v lékárně nedoplácí... !


Michal Kubálek:
Souhlasím určitě s tím, že zjistit, co lidi frustruje, je velmi důležité. Věřte, že je to otázka, která mě dost trápí, snažím se to zjišťovat, jak ve svém mikrosvětě můžu: ať už četbou sociálních sítí, rozhovory, průzkumy. Mimochodem, nejsem si právě tolik jist, zda je chudoba tou primární příčinou. Rozumějte, vůbec nezpochybňuju, že situace některých sociálních skupin v ČR je alarmující, že exekuční stroj v této zemi je asociální hanebnost, ale někdy mám pocit, že přesto ten kořen je někde jinde (i když chudoba k tomu samozřejmě přispívá), bez ohledu na to, že se téma chudoby v příspěvcích jako je ten, který napsala paní Kozlová, objevuje, jenže mám podezření, že to je - stejně jako např. antiimigrační nebo antiromský "diskurs" jakýsi v podstatě postupně vypracováváný "protestní jazyk", který si dotyční za pochodu osvojují a přizpůsobují (charakteristické např. je, že některé části příspěvků paní Kozlové - "robota" u sedláka, paní, co lékárně nemá na doplatek, jsem již dříve četl jinde, je to právě takový apokryfní stavebnicový kámen protestní promluvy). A co by mohlo být to jádro, opravdu nevím, ale trochu uvažuju o něčem jako ztráta smyslu života, pocit jeho bezvýznamnosti a nepodstatnosti, nesrozumitelnost světa (samozřejmě pak zůstává otázka, proč se to ve společnosti generuje). Nevím. Jen mi nepřijde, že by bylo možné pouhou sociální nápravou (jakkoliv bych ji určitě podporoval) utišit hněv paní Kozlové.


Jan Čulík: Ano, to jsou velmi zajímavé věci. Snad nejdůležitější otázkou současnosti, nejen v ČR, je analýza zdrojů občanské frustrace. Je to skutečně umělá konstrukce a do jaké míry? A proč ta umělá konstrukce vzniká?

V Británii vedla frustrace u důchodců k prosazení brexitu a zcela nerealistické, nostalgické konstrukce někdejšího "dokonalého" britského impéria bez cizinců na britském ostrově. Je to naprostý nesmysl, protože ta společnost byla kastovnická, tvrdá a velmi nepříjemná. V Americe frustrovaní občané milují Donalda Trumpa, protože "říká věci, jak jsou", "mluví naším jazykem" a "je silný, protože se odvažuje říkat věci, které se jiní říkat bojí".  Že Trump jen kecá blbosti a nikdy nic nevyřeší, to jim nedochází - jim stačí ta verbální onanie. Totéž v ČR v případě Miloše Zemana a Andreje Babiše.

A ještě jedna další důležitá věc: Mám velmi silný pocit, že frustrace v České republice je do značné míry skutečně umělý konstrukt. Lidi se totiž s nadšením rozčilují v hospodě či na Facebooku podle instrukcí, které jim dávají manipulativní komerční média - aby nenáviděli muslimy či imigranty, nebo "pražskou kavárnu". Jenže o zkoumání skutečných problémů jim vůbec nejde - dokazuje to obrovský nezájem o jakékoliv závažnější společenské téma, které se Britské listy pokoušejí nastolit. A pokud jim nejde o zkoumání závažných problémů dnešní české vnitropolitické reality, už vůbec nejsou schopni a ochotni se začít zasazovat o jakékoliv řešení...

Takže, vypadá to, jsou to všechno jen formální kecy...

Přesvědčte mě o opaku...

Jenom malý příklad, jak se máme dobře

12. 9. 2017 / Anna Kozlová

čas čtení 4 minuty

Pane Čulík, chtěla bych poděkovat všem, kteří mi poslali souhlasné emaily k tomu, co jsem si dovolila bez politické korektnosti napsat.  Děkuji také i těm, kteří jako stádní ovce zasvěceně opakují bláboly o něčem, o čem nic nevědí a jenom je papouškují.

Mimochodem – tisíckrát opakovaná lež se stává pravdou, že ???
 
Pro ty velkohuby,  kteří nás pořad přesvědčují, jak jsme se měli za komunistů špatně, pár postřehů z dnešního dne!

Dneska dopoledne jsem si zase udělala výlet do Ostravy a pokaždé, když jedu do města, tak si předem rozměním 100 Kč na desetikoruny, ať můžu ty žebrající, kteří tam postávají, podarovat.

Pokud si myslíte, že žebrají jenom bezdomovci, tak jste na velkém omylu, jsou mezi nimi a je jich dost, starší lidé, kteří jsou čistě oblečení a je vidět že to jsou slušní lidé, ale bohužel v nezáviděníhodné situaci, i když celý život poctivě pracovali.

Děti, které se narodily v létě, bývají po celý život znevýhodněny

12. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Rozhlas BBC vysílá tento týden zajímavý seriál nazvaný "Kalendářové spiknutí". Vědci zjistili (přesně řečeno, vědí to už čtyřicet let, ale nikdo proti tomu nic nedělá), že děti, které se narodily v létě, tedy do 31. srpna,  mají vůči svým spolužákům ve škole obrovskou nevýhodu, protože jsou o rok mladší, a tedy často duševně o rok nevyvinutější, než děti, které se narodily 1. září a později.

Bylo zjištěno, že v Británii je mezi lidmi, narozenými v létě, o 10 procent méně lidí, kteří maturovali se samými jedničkami, než u lidí narozených po 1. září a na podzim.

Zajímavé je, že v nejlepších britských školách, kam se přijímají žáci na základě nadání, se nekonají žádné narozeninové večírky po Novém roce. Všichni dobří žáci se narodili na podzim.

Autor pětidílného seriálu Michael Blastland ukazuje, že mezi dětmi, kteří se narodili v létě, je i více jedinců, trestaných za poruchy chování a jsou to žáci, kteří jsou častěji také terčem šikanování. Jdou totiž do školy o rok dříve než jejich "vrstevníci".

Pořad v angličtině (audio) ZDE

Politika vulgární a politika vysokého stylu

12. 9. 2017 / Martin Horut

čas čtení 2 minuty




Když vnímám, s jakým až vulgárním nezájmem a opovržením v Česku mluvíme o politicích, a jak se politika redukuje na spor o to, kdo kdy co nakradl, dere se mi často na mysl srovnání s dobou, kdy se státnictví těšilo daleko většímu respektu jako vážená aktivita privilegovaných. Snad nikdo si v Anglii 19. století tolik neuvědomoval hodnotu a význam politiky jako historik a státník Thomas Babington Macaulay. Mějme na paměti naše internetové diskuze, když čteme, co napsal o Edmundu Burkovi a jeho působení v Parlamentu: „Promlouvat pod starobylými klenbami Westminsterské haly, ve jménu anglického národa, u tribunálu anglických lordů […] se mu zdálo být vrcholem lidské slávy.”

Lidé právem chtějí od elit nikoliv slova, ale reálnou změnu k lepšímu

11. 9. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Jan Čulík vyslovil názor, že „pražská kavárna lidem pořád káže, ale oni ji neposlouchají“. Je to reakce na dopis paní Kozlové, jejíž názory se zřejmě brzy stanou pravidelným obohacením diskurzu Britských listů. Řešení podle Jana Čulíka je jít za lidmi, jako je paní Kozlová, a mluvit s nimi. Podle mne ovšem základní motor názorů paní Kozlové není v rovině názorů na komunismus, ale ve frustraci současností (ještě jasněji to jde vidět v jejím novém dopise. A v té frustraci má bohužel pravdu.

Pokud „elity“, tedy údajně inteligentní a vzdělaní lidé, dopustily např. děsivý způsob exekucí v ČR, kdy se exekuce stávají problémem pro masy malých dětí, není možné k tomu přistoupit tak, že o tom budeme s lidmi mluvit. Mluvení nic nespraví, musíme to změnit.

Proč by měly kavárenské elity s lidmi mluvit

11. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Když jsem argumentoval, že by kavárenské elity v ČR měly přestat lidem kázat a měly by s nimi mluvit, neměl jsem na mysli, že by je měly přesvědčovat o své pravdě, ale že by jim měly NASLOUCHAT, měly by zjišťovat, co jim chybí, co je zdrojem jejich frustrace, co potřebují a co je zdrojem jejich motivace, že věří nesmyslům.

Je přece naprosto absurdní, že namísto snahy o řešení množství závažných a neřešených problémů si tři čtvrtiny obyvatelstva v České republice myslí, že uprchlíci a migranti zosobňují stejné nebezpečí jako Islámský stát. Kdo v ČR záměrně vytvořil tuto nesmyslnou situaci a za jakým účelem?

Lékaři bez hranic: Uprchlíci čelí v Libyi děsivému zacházení

12. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Lékaři bez hranic: "Uprchlíci jsou podrobováni svévolnému věznění a násilí, nuceným pracím, únosům a mučení, sexuálnímu násilí, bití, ponižování a hladovění.

Vadí vám to? Nám ano. Ale vaší vládě ne. Sdílejte toto video. Pozvedněte svůj hlas a dejte o tom vědět své vládě!"

Proč by napodobenina Mariánského sloupu neměla zanášet veřejný prostor?

11. 9. 2017

čas čtení 2 minuty


Na zastupitelstvo hlavního města Prahy se v pondělí 11. září obrací otevřeným dopisem pestrá skupina podepsaných, kteří se ohrazují proti plánovanému vztyčení napodobeniny Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Zastupitelstvo se má věcí zabývat na svém čtvrtečním zasedání. Otevřený dopis upozorňující na značně problematické aspekty vztyčení napodobeniny Mariánského sloupu podepsal mezi jinými literární historik Martin C. Putna, historička umění Milena Bartlová, politolog Pavel Barša, religionista Ivan Štampach, filozof Ivan Landa z AV ČR, historička Daniela Tinková z FF UK nebo šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka.

Rusko: V moskevských komunálních volbách zvítězila protiputinovská liberální koalice

11. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Koalice liberálních opozičních stran zvítězila v komunálních volbách v centru Moskvy. Porazila kandidáty z Putinovy vládnoucí strany Jednotné Rusko.

Jednotní demokraté získali 11 z 12 komunálních křesel v Tverském volebním okrsku, což je bohatá čtvrť nedaleko Kremlu. Také získali 12 křesel v Gagarinském okrsku, kde v neděli hlasoval sám Vladimír Putin. Opozice také zvítězila v celé řadě dalších moskevských okrsků v centru Moskvy. 

Normálně nemají možnost kandidáti z liberální opozice vůbec ve volbách kandidovat. Tentokrát však Kreml liberalizoval registrační procedury kandidátů s tím, že se v Moskvě budou konat "nejpoctivější volby v historii". 

Otevřený dopis předsedovi vlády

11. 9. 2017

čas čtení 4 minuty


Vážený pane premiére, 

reagujeme na Váš výrok: „Když pozorujeme problémy v jiných evropských zemích, v Česku už další muslimy nechceme“. Rádi bychom Vás upozornili, že náboženskou svobodu v naší zemi zaručuje Ústava ČR, v mezinárodním právu je vyjádřena ve Všeobecné deklaraci lidských práv (1948) a diskriminaci uprchlíků podle náboženství také zakazuje Ženevská konvence z roku 1951.

Vaše výroky ohledně muslimů jsou tedy v rozporu s našimi i mezinárodními zákony a dohodami. Svým jednáním se tedy dopouštíte zavrženíhodné generalizace a rozdělování lidí podle jejich náboženského vyznání a poskytujete jako předseda vlády podporu těm lidem, kteří nejsou schopni rozlišovat a vnímat jednotlivého člověka podle toho, jak skutečně jedná, ať už slovy nebo skutky. 

Politico: Kde nejpravděpodobněji zvítězí evropský "Trump"? V ČR

11. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Evropské vydání serveru Politico.eu vypracovalo tzv. "Trumpability index" - žebříček zemí, kde nejpravděpodobněji, podle jejich interních hodnot, zvítězí v blízké budoucnosti nějaký evropský Trump.

Česká republika se octla na prvním místě.

Server hodnotil situaci v jednotlivých zemích podle 13 kategorií. Mezi nimi byly: touha po změně, touha po silném vůdci, nepřátelský vztah k médiím a touha radikálně odstraňovat předpisy. Politico srovnává Trumpa s Andrejem Babišem a cituje to, co Babiš řekl o rozdílu mezi nimi: "Trump udělal několikrát bankrot, já ne..."


1. Česká republika
2. Itálie
3. Rusko
4. Turecko
5. Maďarsko
6. Ázerbajdžán
7. Polsko
8. Bulharsko
9. Malta
10. Francie a Velká Británie

Politico: ČSSD se výrazně posunula k populismu, ohrožuje to Evropskou unii

11. 9. 2017

čas čtení 2 minuty

Pokud se stane Andrej Babiš novým premiérem ČR a sociální demokraté se k němu připojí ve vládě, Česká republika se velmi pravděpodobně stane ohniskem xenofobie a vylučovací nenávisti - a bude tak další potenciální hrozbou integritě EU.


V reakci na pokles své popularity se čeští sociální demokraté před nadcházejícími všeobecnými volbami výrazně posunují k populismu. Snaží se začít zneužívat protiuprchlických a protievropských nálad, jichž už delší dobu zneužívají Babiš a prezident Zeman. Uprchlická krize vyvolala v České republice dosud nevídanou vlnu xenofobie. Čeští politikové spoléhají na podporu svých protiuprchlických polských, maďarských a slovenských kolegů a mají pocit, že jsou při odmítání uprchlických kvót EU v silném postavení, píše server Politico.eu.

Rychlé hnědnutí ČR: Lidé chtějí za premiéra Babiše, nebo Klause mladšího

11. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Je otázkou, zda lze považovat za průkazný průzkum agentury Focus, která dotazováním u 1011 lidí zjistila, že v odpovědích na otázku, koho by chtěli za premiéra, se umístil ultrapravicový extremista Václav Klaus mladší na druhém místě. Je-li toto zjištění průkazné, bylo by to alarmujícím důkazem rychlého posunu České republiky směrem k silně nahnědlému režimu:


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Na uprchlické cestě přes Středozemí do Itálie umírá rekordní počet lidí

11. 9. 2017

čas čtení 3 minuty




Od roku 2014 zemřela většina lidí při pokusech dostat se přes Středozemní moře do Itálie. Dochází k tomu po uzavření balkánské cesty


Od roku 2014 zemřelo nebo zmizelo více než 22 500 migrantů. Více než polovina z nich zahynula při pokusech překročit Středozemní moře. Vyplývá to ze studie Mezinárodní organizace pro migraci.

Uzavření balkánské cesty do Evropy donutilo migranty zvolit si nebezpečnější cestu přes Středozemní moře do Itálie, kde počet mrtvých stále stoupá, navzdory tomu, že celkový počet příchozích do Evropy klesá.

Postavit historický revizionismus z nohou na hlavu

11. 9. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Západní historický revizionismus se vyznačuje snahou převyprávět "slavné" dějiny elit, privilegovaných, států a impérií z perspektivy těch, kdo se stali oběťmi těchto dějin. Cílem je dát slovo utlačovaným - indiánům, Afroameričanům, ženám, odborářům, jejichž pohled v minulosti nebyl do oficiálních záznamů zahrnován.

Já o koze, ty o voze

Vlastenecký večírek

11. 9. 2017 / Josef Škvorecký

čas čtení 14 minut

"Nezlobte se- když tohle dělaj komunisti, to prosim. Od těch jsme na takové knihy zvyklí." Santnerka, zabavená v Praze pro pornografii, ho chce poučit, že je v rozporu se skutečností, ale přeskočí jí hlas. "Od těch jsme zvyklí na ledacos," pokračuje pořadatel. "Ale urážet v knize vydané v exilu pana prezidenta Masaryka - "

"Dyť to vo Masarykovi není!" zaječí nakladatelka přeskakujícím hlasem.

Úroveň debaty o výzkumu Muriel Blaive o životě v Československu v druhé polovině padesátých let a naprostá neschopnost mnoha lidí porozumět její argumentaci silně připomíná klasickou scénu z románu Josefa Škvoreckého Příběh inženýra lidských duší (1977) (Škvorecký dobře znal své papenheimské !)

Muriel Blaive absolutně nepopírá zločinnost komunistického režimu a zdůrazňuje odpovědnost jednotlivých lidí za spáchané zločiny, odmítá výmluvy, že za všechno "mohl jen neosobní systém".  Toto zdůrazňuje opakovaně. Její kritikové, nenověji Karel Dolejší, to neposlouchají a vytvářejí si z jejích argumentů slaměného panáka, proti němuž bojují. Nechápu proč, poznamenává Jan Čulík. Kocourkovská úroveň reakcí na argumentaci Muriel Blaive je úplně stejná jako reakce účastníků Vlasteneckého večírku v slavném románu českého klasika. No, posuďte sami: 

I tady se někteří Češi rozčilují nad něčím, co neexistuje... Čtěte! (JČ)

-----

Pan Senka je rozčilen. Stojí se Santnerovou u stolku, na němž má nakladatelka vyložené své zboží, v ruce drží knihu a ukazuje na ni prstem. Za nakladatelkou se krčí její tlustý manžel s nosem prokvetlým whiskou. Malý hlouček kolem se zájmem poslouchá pana Senku.

"Tak todleto mi tady nepovídejte!" říká pan Senka hodně nahlas. "Tak jen si to přečtěte sama, prosím, tady na straně devatenáct!" zamává knihou v pestré obálce, na ní po modrém nebi plují jakési krychle a z jedné roste zelený strom. "Prosím! Todleto: 'Já bych střelil i Panenku Marii do prdele, abych si zachránil kejhák.' To se, pani, nestydíte, todleto tisknout?"

"Já nejsem žádnej cenzor!" zavrtí Santnerová evidentní parukou. Paruku má proto, že neměla čas nagulmovat si vlasy. Sluší jí líp než její vlastní vlasy, jelikož nakladatelka nemá na vlasy nikdy čas. Po páté whisce si na to nedávno stěžoval její manžel u Mourků. Taky, že jeho žena nemá čas na jiné věci. Čas má prakticky jenom na ty svoje knížky. "Autor to tam tak napsal," stojí nyní nakladatelka na své pravdě, "a já nejsem cenzor, abych mu to škrtala!"

Britský bulvární tisk: "Dostali jsme Evropskou unii do úzkých!!"

11. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Lživý diskurs v britském bulvárním tisku je neuvěřitelný. Nedělní Sunday Express: "Dostali jsme Evropskou unii do úzkých!!" Směsice nesmyslů, velikášství a představy, že Evropská unie je nepřítel, nad nímž Británie "vítězí",  je ohromující:


Kterak Parlamentní listy opět trestuhodně deformují realitu

Vše je opět jinak aneb Barmští muslimové si genocidu patrně zasluhují

11. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Vyvracení největších nesmyslů, jež zveřejní manipulativní web Parlamentní listy, se jeví jako sisyfovská dřina, leč někdy není zbytí. PL při své systematické dezinformační kampani proti muslimům nikdy nešly pro ránu daleko a pravidelně zveřejňují polopravdy a vyložené hoaxy o údajné islámské invazi a krvežíznivosti muslimů. Jakýsi právník Tomáš Tyl na svém facebookovém profilu zveřejnil status, v němž masivní etnickou čistku v Barmě označuje za legitimní obranu barmské vlády proti dobyvačným islámským fundamentalistům. PL Tylův status převzaly a zveřejnily pod názvem Nebohé muslimy vyhánějí z Barmy a terorizují, čtete v novinách. No, ono je to trochu jinak… Dalo by se říci, že čím větší špína, tím lépe pro editory PL; fakta jsou přebytečná zátěž a z kata je rázem oběť. 

  

Naši mocní se nesmějí dozvědět, co si o nich lidská spodina myslí

11. 9. 2017 / Anna Kozlová

čas čtení 9 minut

Pane Čulík, právě jsem si přečetla ohlasy pražských intelektuálů na moje, prý ideologické nesmysly a nejsem vůbec překvapená. Pokud si někdo spláchne mozek do záchodu, pak z něho nic normálního nevyleze !
 
Takže, vy pražští intelektuálové a pražská kavárno, ráda bych věděla o jakých nesmyslech to mluvím? Prosím, dokažte mi, že je ideologický nesmysl, že za tatíčka Masaryka a jeho opěvované demokracie nebyli žebráci, bezdomovci, služky a že se nestřílelo do dělníku, když stávkovali, že všechno bylo tak ideální !!!

Dokažte mi, že není pravda, že už jako děti jsme chodili tvrdě makat k sedlákům. Ano, za komunistů jsme jako starší děti také chodily sbírat do JZD brambory a řepu. Je pravda, že nám selka za práci dávala krajíc chleba se sádlem a ti  “zlí“ komunisté nám nedávali nic.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Farage rozzuřilo, že si Britové přinesli na koncert 7000 vlajek Evropské unie

10. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V den závěrečného koncertu slavného britského hudebního festivalu Promenádní koncerty (The Proms), které se desítky let konají v Prince Albert Hall v Londýně, rozdali proevropští aktivisté návštěvníkům 7000 na základě crowdfundingu vyrobených vlajek Evropské unie.

Na koncertech se normálně politické akce nepřipouštějí a při nedávném provedení Beethovenovy Ǒdy na radost, což je hymna Evropské unie, bylo přítomným nařízeno, aby odstranili velký transparent Evropské unie, který tam rozbalili.

Při posledním koncertu The Proms se však konají nejrůznější eskapády a atrakce, a tak bylo 7000 evropských vlajek povoleno.

Někdejší šéf euroskeptické strany UKIP, který se v minulých dnech účastnil v Berlíně akce fašistické strany AfD, Nigel Farage, zuřil.


Další fotografie ZDE


Aktivisté, kteří akci zorganizovali, zdůraznili, že se nevzdají a že Evropskou unii nechtějí opouštět.

Komsomolskaja Pravda: Hlasovali pro zmrzlinu, dostali boršč. Protože jsme v Rusku

10. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta

Vtip v Komsomolské pravdě: "Rozhodl jsem se objasnit dětem, v čem spočívá podstata demokracie, a tak jsem jim dovolil, aby hlasovali o tom, co má být k večeři. Hlasovali pro zmrzlinu. Dostali boršč. Protože jsme v Rusku." 


Setkání odpůrců jaderné energie na Šumavě

9. 9. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta


V sobotu odpoledne se na známém šumavském vrcholu Ostrý - Osser, který je vysoký skoro 1300 metrů nad mořem, sešli odpůrci jaderné energie z obou stran bývalé ostře střežené hranice, píše účastník setkání František Řezáč.

Dnes užhranici tam, kde bývala železná opona, skoro nikdo nerozezná.

S krátkými projevy vystoupili na terase pod vrcholem zástupci různých organizací, například Šumavské občanské iniciativy proti jadernému úložišti. Občané z Maňovic u Pačejova, kde se úložiště plánuje, přijeli na parkoviště pod Ostrým malým autobusem, zástupce Svazu ochrany přírody (Bund Naturschutz) a další.

Za českou stranu Zelených promluvila Hana Konvalinková, aktivistka z Počátek na Českomoravské vrchovině. Ta zdůraznila, že snahy SÚRAO, Správy úložišť jaderného odpadu, začít kdekoliv s průzkumem a dokonce se stavbou úložiště, mají v konečném efektu umožnit rozšíření, tzv dostavby jaderných elektráren Temelín Dukovany.

Tomu se říká salámová taktika: Vidíte, můžeme pokračovat, máme radioativní odpad kam ukládat. Obce Pačejov a Mańovice poblíž Nepomuka na Plzeńsku, kladou těmto snahám houževnatý odpor už léta. Případná stavba za miliardy korun by zničila nejen přírodu, ale znamenala by vysídlení ze strachu před jaderným ohrožením, snížení cen pozemků a další škody.

Problémem jaderné energetiky není jen ukládání odpadů, ale také odstraňování následků bývalé těžby, například kolem Ralska, kde se pumpovala kyselina sírová do země v blízkosti největších podzemních zdrojů pitné vody v ČR.

O tom se u nás v médiích moc nepíše a nemluví, ale sanace po těžbě uranu bude stát další desítky miliard korun.  https://www.zeleni.cz/web/edvard-sequens-drahe-zarici-dedictvi/
                                                                                          

Neuvěřitelné: Veřejnoprávní rozhlas normalizuje rasistického maniaka

9. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Tohle je základem všeho zla v dnešní České republice a povede to k její další destabilizaci. Rasističtí blázni a maniaci jsou normalizováni médii, která by kriminalitu neměla šířit. Základní právní a etické normy jsou ignorovány. Veřejnoprávní média společnost matou a destabilizují základní civilizační hodnoty.

Pokud   bude veřejnoprávní médium dávat prostor lidem, kteří otevřeně propagují rasismus, dostáváme se do třicátých let v Německu

Doležal se nedávno vyjádřil, že by je podivné, že Evropská unie nezasahuje proti invazivním druhům lidí. Tachecí jeho rasismus   nevadí. Proč ho neoslavovat vë veřejnoprávním Českém rozhlase?

Co se stalo, že zmizely základní etické a právní normy? Co způsobilo, že to lidem nevadí?

Bude napříště veřejnoprávní Český rozhlas chválit plynové komory a koncentrační tábory?

Nigel Farage podpořil extremní ultrapravicovou Alternative fuer Deutschland pro německé volby

9. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta




Bývalý šéf britské ultrapravicové euroskeptické strany UKIP Nigel Farage podpořil německou extremní ultrapravicovou stranu Alternative fuer Deutschland pro nadcházející německé všeobecné volby. 

"Poprvé v moderní historii bude v německém parlamentu hlas opozice," řekl Farage aktivistům z AfD na uzavřenmé akci ve Spandau Citadel, v renesanční pevnostní v západním Berlíně.

Farage při své kampani ve Velké Británii používal při své protiuprchlické propagandě záběrů připomínajících nacistickou protiuprchlickou propagandu ze třicátých let:


Dezinterpretace Parlamentních listů na konkrétním příkladu

9. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Divil jsem se, proč mi po publikování článku S kým bude vládnout Andrej Babiš píšou uražení voliči Tomia Okamury a jeho strany SPD. Je to prosté. Parlamentní listy komentář svým čtenářům "převyprávěly". Jde o titulek, v němž internetový deník šířící hate speech a fake news uvedl, že "Okamuru volí lůza", čímž toto tvrzení připsal mně. V mém článku bylo uvedeno toto: "Pokud bude mít největší Čech Okamura dost hlasů na to, aby zajistil Andrejovi vládu, bude pro něj stejně potentní kurtizánou, jako jsou komunisté. Na rozdíl od nich si může ale Okamuru & Naziboys koupit i s veškerým ideologickým vybavením za nějakých pár set milionů korun. Shodu najdou rychle a po fúzi se lůza, kterou Okamura okolo sebe shromažďuje, velmi rychle přizpůsobí pořádkům zemědělského podniku v politických službách." Mluvím o lidech, které soustředí Okamura okolo sebe, což v daném kontextu označuje ty, kdo s ním dělají politiku. To jsou ti, které může Babiš koupit a ti, kteří se "velmi rychle přizpůsobí pořádkům zemědělského podniku v politických službách." Ačkoliv uvedenou pasáž fake server cituje, někteří čtenáři evidentně berou titulek jako platnou interpretaci. Jakkoliv jde o jeden případ, vcelku dobře ilustruje, jak si někteří lidé (a nebude jich málo) vytvářejí názory (stále ještě na počátku) digitálního věku.

Dva roky na Balkánské trase - čeští dobrovolníci slaví výročí, práce neubývá

8. 9. 2017

čas čtení 7 minut

Tisková zpráva

Praha/Brno/Adaševci, 8.9.2017 - V těchto dnech uplynuly právě dva roky od chvíle, kdy do Maďarska vyrazili první čeští dobrovolníci. Za tu dobu se situace sice výrazně zklidnila, lidé ale do Evropy stále přicházejí. Češi koordinovaní organizací Pomáháme lidem na útěku nyní působí v severním Srbsku v uprchlických táborech Adaševci a Principovac.


Dobrovolníci učí uprchlické děti hrát kuličky, srpen 2017, Foto: Radka Valová

Mořská sůl je kontaminovaná fragmenty plastů

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Mořská sůl na celém světě je kontaminována mikrofragmenty z plastu. Plast byl nalezen v mořské soli v Británii, ve Francii, ve Španělsku, v Číně i v USA.

Vědci se domnívají, že většina této kontaminace pochází od mikrovláken a z plastů na jedno použití, jako jsou PET lahve na vodu, z nichž se skládá většina plastového odpadu. Do oceánů se každoročně dostává až 12,7 milionů tun plastu, což se rovná svržení jednoho plného nákladního vozu na odpadky do moře každou minutu. 

 11983

Sedm let v zemi mistrů kulis aneb rukojeť pro imigranty do Spojeného království 1

8. 9. 2017 / Michal Mašín

čas čtení 10 minut



Když jsem se poprvé dostal do Velké Británie -  tedy konkrétně do skotského Glasgow - hned na první pohled mě udivil naprostý nesoulad mezi mou představou moderní země a skutečností. Nejlépe by snad tento stát bylo možné ohodnotit jako zemi, která je jednou nohou stále ještě v osmnáctém století a o té druhé ještě přesně neví, kam jí došlápne.

Idealistická představa imigranta z bývalého východního bloku, která je pokřivená ročním pobytem v Německu, je pak konfrontována s nepříjemnou pravdou a nově nabité zkušenosti jsou vykoupeny bezesnými nocemi. Rád bych se s těmi, jichž se to může týkat, podělil o získané ponaučení.

Umělá inteligence dokáže určit z vaší fotografie, zda jste homosexuál

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Algoritmus dokázal určit sexualitu lidí v 91 procentech. Vyvolává to složité etické otázky


Analýzou fotografií obličeje dokáže umělá inteligence přesně určit, zda jsou lidé homosexuálové nebo heterosexuálové. Počítače to dokáží určit daleko přesněji než lidé.

Na Stanfordské univerzitě bylo zjištěno, že počítačový algoritmus dokáže z fotografie obličeje rozlišit, zda je daný muž homosexuál nebo heterosexiál, správně v 81 procentech případů a v 74 procentech žen.

Zdá se, že to potvrzuje biologický původ sexuální orientace. Zároveň je znepokojující, že tato technologie dokáže porušit soukromí lidí a bude jí možno zneužívat pro automatickou diskriminaci osob LGBT.

Firmy vyrábějící alkohol utajují spotřebitelům, že alkohol způsobuje rakovinu

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta



Průmysl obchodující s alkoholickými nápoji manipuluje veřejnost tím, že záměrně potlačuje informace o tom, že alkohol způsobuje rakovinu, především rakovinu prsu a rakovinu tlustého střeva, ve snaze ochránit své zisky.

Firmy vyrábějící a prodávající alkohol i jejich instituce, podporující "odpovědnou konzumaci alkoholu" popírají, že pití alkoholických nápojů způsobuje rakovinu a je de facto hlavní příčinou rakoviny. Firmy vyrábějící alkohol se snaží mást veřejnost poukazováním na různé vedlejší faktory při vzniku rakoviny.

Jejich "popírání faktů, zkreslování faktů a odvádění pozornosti jinam" je velmi podobnou taktikou, jakou používaly tabákové společnosti ve snaze utajit skutečnost, že tabák je hlavní příčinou rakoviny.

Přehřátá a hladová města: Budoucnost potravinových válek

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Toto století bude definováno dvěma trendy: Jak zvládneme změnu klimatu a růst megaměst, píše Johanna Mendelsonová-Formanová. V příštích 20 letech globální městská populace vzroste z 3,5 miliardy na 5 miliard lidí. Tlak na zdroje a environmentální stresy doprovázející růst měst - zejména v bujících centrech jako Dháka, Lagos a Mexico City - vytvoří ještě více výzev z hlediska přístupu k potravě a čisté vodě. Není divu, že v roce 2015 Národní zpravodajská rada zařadila potravinovou bezpečnost mezi záležitosti týkající se národní bezpečnosti. Země čelící vážnému nedostatku potravin nebo zasažené změnou klimatu jsou také nejzranitelnější vůči destabilizujícím konfliktům.

Má Rusko problém s "pravoslavným Talibánem"?

8. 9. 2017

čas čtení 4 minuty

Po žhářském útoku na kino v Jekatěrinburgu nabyly protesty proti kontroverznímu filmu násilného charakteru. Někteří se obávají vzestupu "pravoslavného extrémismu", ale ruskou vládu to zřejmě neznepokojuje.

Návrat městského státu

8. 9. 2017

čas čtení 4 minuty

Pokud byste se narodili před 1 500 lety v Jižní Evropě, byli byste přesvědčeni, že Římské impérium vydrží napořád. Koneckonců už existovalo tisíc let. A přece se po období ekonomického a vojenského úpadku rozpadlo. V roce 476 bylo pryč. Pro lidi žijící v mocném impériu musely být tyto události nemyslitelné. Stejně na tom museli být ti, kdo zažívali kolaps vlády faraonů nebo křesťanství či starého režimu ve Francii, napsal Jamie Bartlett.

Sedm let v zemi mistrů kulis aneb rukojeť pro imigranty do Spojeného království 1

8. 9. 2017 / Michal Mašín

čas čtení 10 minut



Když jsem se poprvé dostal do Velké Británie -  tedy konkrétně do skotského Glasgow - hned na první pohled mě udivil naprostý nesoulad mezi mou představou moderní země a skutečností. Nejlépe by snad tento stát bylo možné ohodnotit jako zemi, která je jednou nohou stále ještě v osmnáctém století a o té druhé ještě přesně neví, kam jí došlápne. 

Idealistická představa imigranta z bývalého východního bloku, která je pokřivená ročním pobytem v Německu, je pak konfrontována s nepříjemnou pravdou a nově nabité zkušenosti jsou vykoupeny bezesnými nocemi. Rád bych se s těmi, jichž se to může týkat, podělil o získané ponaučení.

Muž, který vyzýval v Británii k "vyvraždění muslimů", byl odsouzen na rok do vězení

7. 9. 2017

čas čtení < 1 minuta



Keegan Jakovlevs (22) z Wrexhamu v Severním Walesu byl ve čtvrtek odsouzen k 12 měsícům nepodmíněně poté, co zveřejnil na sociálních sítích výzvy s cílem vyvolávat náboženskou nenávist.

Po květnovém útoku sebevražedného atentátníka v Manchesteru, při němž zahynulo 22 osob, napsal Jakovlev na Facebooku: "Zabijme všechny muslimy!"

Výrok úřady z Facebooku odstranily.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Pražská kavárna lidem pořád káže - ale oni ji neposlouchají

7. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 8 minut

Argumentuji, že ČR propadá národovectví, tupé frustraci, nadávání u piva, hluboké euroskepsi a xenofobii, protože s normálními lidmi nikdo nehovoří, jen se jim spatra pořád káže

Jiří Pehe a další komentátoři jásají nad "skvělým textem" Tomáše Sedláčka, který varuje, že v nadcházejících volbách se bude rozhodovat, zda se ČR stane aktivním, liberálním a demokratickým členem jádra Evropské unie,  anebo zůstane frustrovaně bloumat kdesi v limbu na pokraji EU, případně se vrátí do ruské sféry vlivu:



Je ohromující a alarmující, jak pražská kavárna pořád nechápe nic. Svým způsobem je to paralelou k situaci ve Spojených státech, kde washingtonští liberálové a deníky New York Times a Washington Post sice systematicky a věcně poukazují na idiocii Donalda Trumpa, nikdo se ale nepokusil jít mezi jejich stoupence a ptát se jich, CO JE MOTIVUJE K PODPOŘE TOHOTO BLBA, a co vlastně potřebují a chtějí a jak by se jejich problémy daly vyřešit.

Brexit: Británie se dostává do opravdu vážné situace

7. 9. 2017

čas čtení 3 minuty




EU požaduje, aby Británie vyřešila neřešitelný problém severoirské hranice a zákonem zakázala napodobování 3300 specializovaných evropských potravinářských výrobků britskými podniky


Dlouho šířená představa fundamentalistických stoupenců brexitu, že Británie může odejít z EU, ale ponechat si všechny výhody členství, začíná velmi rychle kolabovat. Ve středu zveřejnil deník Guardian drastický, primitivní, ekonomicky i politicky negramotný dokument britského ministerstva vnitra, navrhující vytvoření po brexitu doslova policejního státu, zabraňujícího občanům Evropské unie získat v Británii práci i trvalý pobyt. Dokument, za nějž se ve středu v poledne v parlamentě nepřímo postavila premiérka Mayová, vylučuje jakékoliv rozumné jednání mezi Británií a Evropskou unií o nějaké verzi případného setrvání v bezcelním jednotném evropském trhu

Evropská unie v nadcházejících několika dnech má zveřejnit pět pozičních dokumentů, které budou požadovat od Velké Británie splnění přísných podmínek.

17950

Obsahuje postup i kompletní argumentaci včetně zdrojů, k volnému šíření

Návod, jak můžete i vy pomoci učitelům k vyšším platům a této společnosti k prosperitě

7. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Když jsem publikoval na Facebooku výzvu k tomu, aby občané ČR začali jednat proti ostudnému zanedbávání českého vzdělávacího systému, který mimo jiné nutí učitele shánět si přivýdělek jako nekvalifikovaná pracovní síla, vyvolalo to několik reakcí typu "a co máme tedy dělat". Je to vcelku prosté, je třeba vzbudit politickou objednávku, a to nejlépe přímým oslovením lidí, kteří kandidují ve volbách. Nabízím jednoduchý návod o třech krocích s připraveným obsahem. Tohle může udělat skutečně každý. Zabere Vám to asi 2 hodiny vašeho času práce na počítači. Pokud to udělá jen 100 tisíc lidí, pravděpodobně můžete vyvolat hnutí, které by mohlo pomoci napravit desítky let trvající ignoranci.

Kterak politická moc korumpuje ideály

7. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ilustrační foto. Zdroj: Compfight

Nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij podle očekávání popírá otřesné zločiny páchané barmskou armádou na muslimském etniku Rohingyů, a to následujícími slovy: „Vláda již začala chránit všechny obyvatele Rakhinského státu tím nejlepším možným způsobem“. Mnozí z nás se s údivem ptají, proč bývalá politická vězeňkyně, jejíž odpor proti vojenské juntě se stal odvážným inspirujícím aktem, nyní odmítá zvěsti o masakrech v Barmě, za něž navíc nese politickou odpovědnost? Lavíruje snad obezřetně mezi buddhistickými nacionalisty a armádními špičkami, či se stala jen dalším zkorumpovaným politikem, jemuž moc zatemnila úsudek?      

29735

Ojedinělá reflexe doby v popmusic

Kapela Chinaski zpívá o společenském rozpadu a psychopatech, kteří z toho těží

7. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

"Je šedivé sychravo, údolí tiše zalehl chlad, po zemi táhne se lezavá zima." Část z refrénu písničky Venku je na nule od vpravdě mainstreamové kapely Chinaski. Celá titulní píseň z posledního alba je velmi trefnou reflexí současné atmosféry. "Venku je na nule, milujem minulé, tak nějak zdánlivě tady žijem," je srozumitelnou interpretací baumanovské retrotopie spočívající v sentimentu vůči neexistujícímu zlatému věku i rozpadu diskursu do podoby alternativních realit stále více "zdánlivého" světa. Vše úhledně zabaleno pro masové publikum. Je otázka, kolik lidí to skutečně pochopilo, jakkoliv je text i videoklip k písničce metaforicky návodný. Posluchač je evidentně často zmaten, jak naznačuje diskuse pod videoklipem. Možná proto, že se jedná o výjimku z pravidla. Není zvykem, aby česká popmusic hlavního proudu poskytovala lidem více než utěšitelskou levnou drogu, která více či méně podporuje establishment bez ohledu na to, jaký je.  

29734

Hypotetických možností je řada, ohební jsou takřka všichni, pokud jen trochu mohou...

S kým bude vládnout Andrej Babiš

7. 9. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Pokud se nestane nic mimořádně mimořádného, Andrej Babiš vyhraje říjnové volby. Věci pouze mimořádné se už odehrály, aniž by to mělo nějaký zásadní dopad na Babišovy šance získat v dalších parlamentních volbách dominantní postavení. Ani vydání Babiše k trestnímu stíhání není mimořádně mimořádné, jde o eskalaci předchozího. Muselo by vyjít najevo něco jako vraždění nevinných štěňátek, něco, co by ani Babišův volič nedokázal při své takřka bezbřehé toleranci překousnout. Babiš tedy bude pravděpodobně sestavovat vládu a jde o to, s kým. Z českého politického harému může vybírat dle libosti a zdá se, že následná politická swingers party bude zcela v režii antiintelektuálního oligarchy, který si plete demokracii s autokracií. Aniž by tzv. demokratickým stranám dělalo viditelnější potíže se takového večírku zúčastnit...

Vedení ÚSTR se ohrazuje vůči kampani vedené proti historičce Blaive

6. 9. 2017

čas čtení 3 minuty


V Praze 6. 9. 2017 – Už více než dva týdny s úžasem sledujeme smršť v médiích a na sociálních sítích, která se spustila na naši historičku Muriel Blaive. Odstartoval ji server Echo24 větami, ve kterých překroutil výroky Muriel Blaive, citované v rozhovoru na A2larmu. Z původního sdělení „čím širší výzkumy proběhly, tím více archivy zdokumentovaly absenci odporu, a naopak rozsah spolupráce /…/. Za minulého režimu bylo mnohem více vyjednávání na individuální i kolektivní úrovni, než jsme předpokládali“ Echo24 pořídilo větu „Podle poradkyně ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Muriel Blaive z výzkumu archivů bezpečnostních složek vyplývá, že v komunistickém režimu nebyl odpor, naopak neustálé vyjednávání a dialog.“ K této větě, samozřejmě zcela ignorující kontext, pak server přidal své hodnocení typu „Vymývání mozků a přepisování dějin?“ Odstartoval tím řadu nenávistných reakcí (např. na „Svobodném fóru“), jejichž leitmotivem je, že Muriel Blaive (a nejlépe celý ÚSTR) relativizuje zlo komunismu.

Monitor Jana Paula:

Neporušuje BigMedia masivním umístěním vlajek podél dálnic zákon? Co třeba prohlásit tuto akci za umělecký čin?

6. 9. 2017 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty

Jsem netečný vůči jakékoliv reklamě, k té vlezlé - a u nás ani žádná jiná neexistuje - určitě nejvíc. Reklamní bilboardy téměř nevnímám, ale teprve vylepením státního symbolu v podobě vlajky podél dálnic jsem si uvědomil, jak brutálně drze vstupuje reklama či její vizuální podoba do krajinného prostředí, a jakým způsobem ho hyzdí. Teprve nyní jsem si uvědomil masivnost a zbytečnost rozsahu, v jakém jsou bilboardy a jeho nosiče u nás rozmístěny. To se největšímu provozovateli venkovní reklamy BigMedia povedlo skvěle.

Včera zadělali na Babiše a zítra zadělají na Hitlera

6. 9. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Velice se mi líbí jasná proevropská orientace, kterou dává nyní před volbami najevo TOP09 jako snad asi jediná z parlamentních stran. A myslím, že je to zcela uvěřitelné. Nicméně právě politika této strany v rámci tzv. Nečasovy vlády přispěla k nástupu Andreje Babiše ve volbách 2013. Pro ODS platí stejný problém bez bonusu proevropské orientace.

Podpora pro Evropskou unii je stále velmi silná

6. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Němci pohlížejí nesmírně optimisticky na budoucnost své země. Zdá se, že politický střed je v Německu daleko silnější než v mnoha jiných zemích EU. 59 procent Němců je s vývojem ve své zemi spokojeno a 63 procent Němců je spokojeno se stavem německé demokracie. 

Nejnespokojenější ze zkoumaných šesti zemí EU jsou Italové. Jen 13 procent Italů zastává názor, že jejich země jde správným směrem.  Ve Francii si to nyní myslí 36 procent občanů, po zvolení Emmanuela Macrona jejich počet výrazně vzrostl. 

Nespokojenci v celé Evropské unii jsou většinou pravičáci. V Německu se považuje za pravičáky 7 procent obyvatelstva a z nich je 63 procent nespokojeno se stavem demokracie v zemi a 65 procent je nespokojeno se stavem demokracie v EU. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v srpnu 2017

4. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

V srpnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 56 189,86.     Výdaje na provoz Britských listů byly 73 439,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem srpna 2017 143 995,56 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

26491