Brexit: Británie se dostává do opravdu vážné situace

7. 9. 2017

čas čtení 3 minuty




EU požaduje, aby Británie vyřešila neřešitelný problém severoirské hranice a zákonem zakázala napodobování 3300 specializovaných evropských potravinářských výrobků britskými podniky


Dlouho šířená představa fundamentalistických stoupenců brexitu, že Británie může odejít z EU, ale ponechat si všechny výhody členství, začíná velmi rychle kolabovat. Ve středu zveřejnil deník Guardian drastický, primitivní, ekonomicky i politicky negramotný dokument britského ministerstva vnitra, navrhující vytvoření po brexitu doslova policejního státu, zabraňujícího občanům Evropské unie získat v Británii práci i trvalý pobyt. Dokument, za nějž se ve středu v poledne v parlamentě nepřímo postavila premiérka Mayová, vylučuje jakékoliv rozumné jednání mezi Británií a Evropskou unií o nějaké verzi případného setrvání v bezcelním jednotném evropském trhu

Evropská unie v nadcházejících několika dnech má zveřejnit pět pozičních dokumentů, které budou požadovat od Velké Británie splnění přísných podmínek.



Nejdůležitější z nich je, že Británie má vypracovat řešení, jakou formu má nabýt dosud neexistující hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Dosavadní neexistence této hranice - v rámci dnešní Evropské unie - je součástí mírového narovnání mezi severoirskými katolíky a protestanty. Vznik tvrdé hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem hrozí obnovením teroristického násilí.

Vyjednavač EU Michel Barnier bude požadovat od Británie, aby vypracovala řešení severoirské hranice. Je to neřešitelný úkol.

Další poziční dokumenty EU požadují,

- aby Británie přijala zákony na "pokračující ochranu" speciálních evropských potravinářských výrobků, jako je Parmská šunka, sýr feta, francouzské burgundské a španělská cava. Brusel chce zajistit, aby více než 3300 specializovaných evropských potravinářských výrobků bylo v Británii zákonem chráněno, aby je britští výrobci po brexitu nemohli napodobovat.

- aby Británie zajistila, že  veškeré zboží na cestě z Británie či do Británie v den brexitu bude podrobeno jurisdikci Evropského soudního dvora. Britské firmy a britská vláda budou Evropským soudním dvorem pokutovány, pokud poruší předpisy DPH Evropské unie.

- Britská vláda je též varována, že musí zaručit ochranu dat podle zákonů EU u tajných dokumentů Evropské unie. Pokud to nebude schopna zaručit, Brusel požaduje, aby Británie tyto dokumenty vymazala nebo zničila.

- Británie nesmí diskriminovat podniky z Evropské unie, které realizují státem financované infrastrukturní projekty, které začaly před dnem brexitu.

Hlavním, a neřešitelným problémem je problém severoirské hranice a Brusel dává najevo, že ho má vyřešit Británie, protože ho sama vyvolala brexitem. Dosavadní návrhy v této věci od britského ministra pro brexit Davise byly v Evropě odmítnuty posměšně jako "magické myšlení".

Dokument o Irsku byl v Bruselu vypracován poté, co se Barnier setkal s irským ministrem zahraničí Simonem Coveneyem, který si mu stěžoval, že rozhodnutí Británie odejít z EU má "hluboce záporný dopad na Irskou republiku i na celý irský ostrov".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9511

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2017