"Umírněná" členka německé strany AfD označila v rasistickém emailu vládu za prasata

11. 9. 2017

čas čtení 2 minuty
Německo je "zahlceno Araby, Sinty a Romy", tvrdí email, jehož autorkou má být představitelka krajně pravicové strany AfD Alice Weidelová. Pokud se autorství prokáže, vezme za své obraz této političky jako údajně umírněné tváře své strany.


List Welt am Sonntag v sobotu s předstihem informoval o emailu z roku 2013, který zahrnuje rasistická vyjádření a špiní demokracii. Jeho autorkou má být kandidátka ultrapravicové strany AfD Alice Weidelová.

Email z 24. února 2013 byl podle listu odeslán Weidelovou jejímu důvěrníkovi, když žila ve Frankfurtu a pracovala pro společnost Allianz.

"Důvod, proč jsme zahlceni kulturně cizími lidmi jako Arabové, Sintové a Romové spočívá v systematickém ničení občanské společnosti jakožto možné protiváhy nepřáteli ústavy, kteří nám vládnou," cituje list z emailu.

Email označuje vládu kancléřky Angely Merkelové za "prasata", která nejsou ničím víc než "loutky druhoválečných spojenců". Pokračuje tvrzením, že vláda dostala za úkol omezit populaci německého "Volku".

Německý originál dopisu obsahuje řadu výrazů se silnou nacistickou konotací, včetně "Überfremdung", což lze volně přeložit jako "přeplnění státu cizinci". Výraz je používán v ultrapravicových kruzích k vyvolávání xenofobních nálad.

Podle listu Welt am Sonntag se Weidelová pokoušela zabránit zveřejnění článku a redakci kontaktovali její právníci, kteří popírají autorství textu. To je také oficiální stanovisko AfD.

List ovšem tvrdí, že má další svědectví od lidí z blízkosti Weidelové, která prokazují opak.

V závěru emailu odeslaného z iPhonu se autorka podepsala přezdívkou "Lille".

Weidelová se tehdy angažovala ve straně "volební alternativa 2013", z níž se později zrodila AfD.

Ekonomka Weidelová je často považována za umírněnější tvář AfD. Je známa tím, že se vyhýbá otázkám novinářů ohledně rasistických a xenofobních vyjádření členů strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7349

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2017