Proč by měly kavárenské elity s lidmi mluvit

11. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Když jsem argumentoval, že by kavárenské elity v ČR měly přestat lidem kázat a měly by s nimi mluvit, neměl jsem na mysli, že by je měly přesvědčovat o své pravdě, ale že by jim měly NASLOUCHAT, měly by zjišťovat, co jim chybí, co je zdrojem jejich frustrace, co potřebují a co je zdrojem jejich motivace, že věří nesmyslům.

Je přece naprosto absurdní, že namísto snahy o řešení množství závažných a neřešených problémů si tři čtvrtiny obyvatelstva v České republice myslí, že uprchlíci a migranti zosobňují stejné nebezpečí jako Islámský stát. Kdo v ČR záměrně vytvořil tuto nesmyslnou situaci a za jakým účelem?




Boris Cvek si myslí,
že už víme, co je zdrojem frustrace obyvatelstva a že to stačí jen napravit.

Nejsem si o tom tak stoprocentně jist. Kromě toho v zemi, která trpí zásadním zpotvořením demokracie, jak na to nedávno poukázal Andrew Kinnell, totiž v zemi, kde neexistují politické strany, ale komerční organizace, které prodávají svůj vliv a moc kmotrům, kde to, co předstírá, že je to politickými stranami, nemá žádné politické programy a ty, co má, v krátkodobě fungujících koaličních vládách v žádném případě neplní, v zemi, kde se skoro žádná vláda nedožila dokončení svého plného funkčního období a kdy po jejich předčasných pádech přebírají moc prozatímně jmenovaní "úředníci", asi zásadní reformu očekávat nelze, pokud by nebyla provedena zásadní demokratizující reforma celého politického systému. Kdopak ji ale provede, když lidé, kteří dnes mají moc, mají z toho také finanční a mocenský prospěch?

Daleko vděčnější je přece vyvolávat v médiích strašáky z muslimů a z uprchlíků, nenávist k Evropské unii a požadovat uzavření hranic.

Občané, kteří jsou zhnuseni dnešním zkorumpovaným stavem politiky a demokracie v ČR, tak budou houfně hlasovat pro oligarchu, který je ještě daleko zkorumpovanější a autoritářštější než dnešní systém - protože mačká ty správné manipulativní knoflíky. 

0
Vytisknout
11093

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2017