Na uprchlické cestě přes Středozemí do Itálie umírá rekordní počet lidí

11. 9. 2017

čas čtení 3 minuty




Od roku 2014 zemřela většina lidí při pokusech dostat se přes Středozemní moře do Itálie. Dochází k tomu po uzavření balkánské cesty


Od roku 2014 zemřelo nebo zmizelo více než 22 500 migrantů. Více než polovina z nich zahynula při pokusech překročit Středozemní moře. Vyplývá to ze studie Mezinárodní organizace pro migraci.

Uzavření balkánské cesty do Evropy donutilo migranty zvolit si nebezpečnější cestu přes Středozemní moře do Itálie, kde počet mrtvých stále stoupá, navzdory tomu, že celkový počet příchozích do Evropy klesá.



"Zatímco celkové počty migrantů pokoušejících se překročit Středozemní moře východní cestou výrazně po uzavření dohody mezi EU a Tureckem poklesly, počet mrtvých stoupl v roce 2017 na 2,1 na 100 osob, v roce 2016 byl 1,2 na 100 osob.

Cestou přes centrální Středozemní moře, která končí v Lampeduse nebo na hlavní ostrově Sicílii, přišla do Evropy jen asi čtvrtila z více než 1,5 milionu lidí, kteří od roku 2014 všemi cestami přišli do Evropy, avšak došlo na ní k 88 procentům všech úmrtí ve Středozemním moři.

Minulý měsíc kritizovala Amnesty International Itálii, že zavádí opatření, jejichž cílem je zabránit imigrantům, aby dosáhli jejích břehů. Vede to, uvedla, k jejich "svévolnému věznění v centrech, kde jsou ohroženi mučením, znásilňováním i smrtí". Mezinárodní organizace pro migraci také konstatuje, že pašeráci v Libyi a v Itálii používají stále vratčích a nebezpečnějších člunů.

Jean-Guy Vataux, šéf mise Lékařů bez hranic v Libyi, konstatoval, že téměř všichni lidé zachránění ve Středozemním moři před utopením, byli vystaveni "děsivé míře násilí a vykořisťování, únosům za výkupné, nucené práci, sexuálnímu násilí a nucení prostituci, byli svévolně vězněni".

Dodal: "Migranti, kteří procházejí Libyí ve snaze dostat se do Evropy čelí nemožné volbě: dostat se do člunu je velmi riskantní. Mnoho z ních umírá, než se dostanou k evropským břehům nebo na záchrannou loď. Pobyt v Libyi, ať už ve vazebních střediscích řízených vládou či kriminálními organizacemi, je vystavuje neuvěřitelné míře násilí a vykořisťování. Musí existovat jiné možnosti a vytvořit je velmi rychle, aby se lidem dostalo bezpečné cesty do dalších zemí ve Středozemí."

Podrobnosti v angličtině ZDE
https://www.theguardian.com/world/2017/sep/11/migrant-death-toll-rises-after-clampdown-on-east-european-borders

0
Vytisknout
7329

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2017