Kterak Parlamentní listy opět trestuhodně deformují realitu

Vše je opět jinak aneb Barmští muslimové si genocidu patrně zasluhují

11. 9. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Vyvracení největších nesmyslů, jež zveřejní manipulativní web Parlamentní listy, se jeví jako sisyfovská dřina, leč někdy není zbytí. PL při své systematické dezinformační kampani proti muslimům nikdy nešly pro ránu daleko a pravidelně zveřejňují polopravdy a vyložené hoaxy o údajné islámské invazi a krvežíznivosti muslimů. Jakýsi právník Tomáš Tyl na svém facebookovém profilu zveřejnil status, v němž masivní etnickou čistku v Barmě označuje za legitimní obranu barmské vlády proti dobyvačným islámským fundamentalistům. PL Tylův status převzaly a zveřejnily pod názvem Nebohé muslimy vyhánějí z Barmy a terorizují, čtete v novinách. No, ono je to trochu jinak… Dalo by se říci, že čím větší špína, tím lépe pro editory PL; fakta jsou přebytečná zátěž a z kata je rázem oběť. 

  

Podle Tyla se Barma s Rohingyi potýká nějakých 300 nebo 400 let a není to žádný med s tím, že „Rohingyové jsou krystalickou ukázkou neslučitelnosti islámu s jakoukoliv kulturou“. Tato neslučitelnost podle jeho mínění souvisí s migrací Rohingyů do Barmy, kde „buddhističtí Rakhinové žili mírumilovně po tisíce let“, což mají dokládat i zločiny muslimského etnika spáchané na rakhinských buddhistech. Barmská muslimská menšina, jež je v Tylových očích patrně zatížena dědičným hříchem, prý vyznává „wahhábismus alias salafismus“, tedy extrémistickou náboženskou doktrínu Saúdské Arábie. Tyl svou facebookovou filipiku zakončuje tvrzením, podle nějž se buddhistická Barma pouze brání nesmiřitelnému džihádu Rohingyjských, a děsivou etnickou čistku Rangúnu hájí těmito slovy: „No, takže holt - Maďaři staví ploty, Barmánci kladou miny a jen my si myslíme, že "to přece bude dobrý“...“  

A nyní fakta, tedy pokud fakta hrají v dezinformační mašinerii nějakou roli. Perzekuce muslimů v Barmě/Myanmaru má hluboké kořeny sahající až do 11. století, tedy do doby, kdy se datuje příchod prvních muslimů do této země. Oprese, která přetrvala celá staletí, měla různou intenzitu a mnoho podob: od zákazů rituálních porážek dobytka přes zákazy náboženských svátků až po vraždy a masakry obyčejných muslimů.

Pan Tyl se chápe argumentačního štítu v podobě domnělých zlořádů muslimské migrace do Barmy, avšak účelově píše jen o tom, co vyhovuje jeho rasistické zabedněnosti. Ano, je pravda, že se Rohingyové během 2. světové války dopouštěli vážných zločinů na rakhinských buddhistech, ale jak tato skutečnost souvisí s dnešní státně-teroristickou kampaní barmské vlády, to je mi záhadou. Tyl navíc opomíjí skutečnost, že v průběhu 2. světové války uprchlo z Barmy 40 tisíc Rohingyů. K tomu došlo poté, co byli opakovaně masakrováni barmskými a japonskými vojsky.   

Státní útlak, jemuž jsou barmští muslimové vystaveni celá desetiletí, vyvolal zákonitou reakci. Etnické násilnosti v Rakhinském státě, kde většinu obětí tvořili muslimové, v roce 2013 inspirovaly vznik Arakánské armády spásy Rohingyů (ARSA), jejíž bojovníci o tři roky později zahájili koordinované útoky na policejní stanice a vojenské základny. A třebaže existuje podezření, že v řadách ARSA bojují také islamisté, neexistuje žádný důkaz o napojení povstalců na zahraniční islamistické skupiny. Ostatně systematická represe vždy vydatně kypřila půdu pro extrémismus, byť v současnosti žádný „wahhábismus alias salafismus“ barmský buddhismus neohrožuje. Pan Tyl naprosto ignoruje skutečnost, že barmská vláda Rohingyům celá desetiletí upírá státní příslušnost, což provází řada restrikcí a tvrdých opatření, kupříkladu nucené práce, konfiskace orné půdy, omezení svobody pohybu či perzekuce ve vzdělávání. Rangún lapil Rohingye do pasti extrémní chudoby, beznaděje a represe již před řadou let a útlak vyhnal statisíce lidí z domovů. Před vypuknutím nového kola násilností žilo podle odhadů OSN v jihovýchodní Asii 420 tisíc rohingyjských uprchlíků a 120 tisíc dalších bylo registrováno jako vnitřní vysídlenci. 

Vojenskou kampaň, již 25. srpna vyprovokoval útok ARSA na desítky policejních stanic v Rakhinském státě, charakterizovala otřesná zvěrstva: barmská armáda pravděpodobně usmrtila více než tisíc osob a téměř 300 tisíc Rohingyů (skoro 30 procent barmské populace Rohingyů) před terorem uprchlo do Bangladéše.  Mezitím ARSA  vyhlásila jednostranné měsíční příměří, aby humanitární organizace mohly pomoci potřebným. Zkusme si maně představit křiklounství "mluvících hlav" PL, kdyby se třeba íránská vláda tak otřesným způsobem chovala ke své křesťanské menšině...

Tolik fakta, jež si editoři Parlamentních listů mohou snadno dohledat a ověřit. To ale zjevně není náplní jejich práce, neboť fakta jim jednoduše nezapadají do jejich rasistické a dehumanizační kampaně proti muslimům. A jakýkoliv příspěvek na sociálních sítích, jehož vyznění koreluje s paranoidní představou o všudypřítomném muslimském spiknutí, kdy se kat stává obětí, je vřele vítán. Nehledě na absenci věrohodných informací a relevantních odkazů. Vítejte v postfaktickém světě, kde je pravda jen další komoditou na prodej.      

 

1
Vytisknout
14518

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2017