Jak svět zřejmě skončí

11. 9. 2017

čas čtení 3 minuty
Lesní požár způsobený vedry v Kalifornii


Kdyby lidstvo spálilo veškeré své rezervy fosilního paliva, planeta by se oteplila až o 18 stupňů Celsia a mořská hladina by se zvedla o desítky metrů. Paleoklimatolog Matthew Huber z University of New Hampshire studoval období v dávné minulosti, kdy byla průměrná teplota na Zemi o 4 stupně Celsia vyšší než dnes, na pólech nebyl žádný led a mořská hladina byla o 80 metrů výše než dnes. Studuje život raných savců v tomto horku a usuzuje, že se Země pomalu znovu chystá vrátit do této situace, která na Zemi vládla před 50 miliony let.

"V moderním světě se bude daleko více zabíjet," říká. "Fragmentace habitatu bude znamenat, že bude daleko obtížnější migrovat. Ale pokud se nám podaří omezit zvýšení teploty na méně než o 10 stupňů Celsia, alespoň lidstvo nezahyne uvařením."




V roce 2010 vydali Huber a jeho spoluautor Steven Sherwood jeden z nejděsivějších vědeckých článků současnosti, "Hranice adaptability vůči klimatu v důsledku stresu z horka".

"Ještěrky a ptáci přežijí," říká Huber.

V roce 2012, kdy se v Indii nedostavily monzúnové deště (což bude dít v teplejším světě), 670 milionů lidí zůstalo bez elektřiny, protože elektrická rozvodná síť zkolabovala v důsledku nezvykle vysokého odběru elektřiny farmáři, kteří se zoufale snažili zavodňovat svá pole. V důsledku vysokých teplot také Indové začali používat daleko více elektřiny pro klimatizaci.

"Problém je, že lidé nedokážou zvládnout ani dnes ani týden horka, aniž by z toho nezkolabovala elektrárenská síť," říká. V roce 2050 bude nesnesitelné horko. Zároveň bude pět miliard lidí žít v oblastech trpících nedostatkem vody.

"Od třiceti do padesáti let od nynějška začnou války o vodu," varuje Huber.

Huber a kolegové také zjistili, že člověk nebude schopen žít ve vyšších teplotách. Problémem je vlhkost.

V intenzivně vlhkém prostředí tzv. "mokrého teploměru" se lidské tělo nedokáže ochladit. V současnosti je pro lidské tělo horní hranicí tepla v prostředí "mokrého teploměru" 26 - 27 stupňů Celsia. Nad 35 stupňů Celsia lidské tělo v intenzivně vlhkém prostředí nedokáže přežít déle než pár hodin - prostě se uvaří.

Toto prostředí podle Hubera postihne americký Středozápad v letech 2050-2070. Také Čínu, Brazílii a Afriku.

První známky tohoto kolapsu už jsou tu: evropská uprchlická krize z r. 2015. Revoluce v Sýrii vznikla v důsledku čtyři roky trvajícího sucha, kdy Asadova vláda vůbec nepomohla krachujícím farmářům.

Pokud by došlo k zvýšení průměrné teploty na Zemi o 10 stupňů Celsia, lidstvo by muselo opustit většinu Zeměkoule, protože by v důsledku nízké fyziologické schopnosti přežít ve vlhkém a teplém prostředí byla její většina neobyvatelná. "Pokud dojde v nadcházejících třech stoletích skutečně ke zvýšení teploty o 10 C, rozsah neobyvatelného území by byl daleko větší než rozsah území zaplaveného stoupajícími moři."

"Chtěl jste vědět, jak společnosti zkolabují?" ptá se Huber. "Takhle." 

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
16203

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2017