Včera zadělali na Babiše a zítra zadělají na Hitlera

6. 9. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Velice se mi líbí jasná proevropská orientace, kterou dává nyní před volbami najevo TOP09 jako snad asi jediná z parlamentních stran. A myslím, že je to zcela uvěřitelné. Nicméně právě politika této strany v rámci tzv. Nečasovy vlády přispěla k nástupu Andreje Babiše ve volbách 2013. Pro ODS platí stejný problém bez bonusu proevropské orientace.



Ani sebevíce proevropská vláda, pokud bude asociální a bude podporovat rozklad veřejného sektoru ve prospěch pochybného byznysu, např. hazardu, byznysu s chudobou apod., nás do západní Evropy nemůže dostat. Naopak nás dostane k ještě hlubšímu a primitivnějšímu populismu, než jaký zosobňuje Hnutí ANO.

Pravice za celé čtyři roky v opozici nebyla schopna poskytnout nějakou reflexi krachu vlády Petra Nečase, která by byla společensky užitečná a mohla nás posunout dále. A samozřejmě nejde jen o zlořečený policejní zásah na úřadu vlády (který se nyní s vývojem případu Čapí hnízdo jeví už v jiném světle, téměř ve světle zásady „padni, komu padni“, což bylo heslo ODS z voleb 2010), nýbrž o všechny podivné tahanice kolem Věci veřejných a jejich nástupnické strany LIDEM, o Nečasův podpis na Klausově amnestii/abolici, o podivné tzv. církevní restituce atd. Tato politika je přímo zodpovědná za nástup ANO.

Poněkud směšně tedy působí Miroslav Kalousek, když říká, že TOP09 Babišovi neuhne. Včera zadělali na Babiše a zítra mohou zadělat na Hitlera.

1
Vytisknout
11490

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2017