Má Rusko problém s "pravoslavným Talibánem"?

8. 9. 2017

čas čtení 4 minuty
Po žhářském útoku na kino v Jekatěrinburgu nabyly protesty proti kontroverznímu filmu násilného charakteru. Někteří se obávají vzestupu "pravoslavného extrémismu", ale ruskou vládu to zřejmě neznepokojuje.


Konstantin Dobrynin si servítky nebere. "Před našima očima se formuje fundamentalistická náboženská teroristická organizace. Tato skupina nemá nic společného ani s ruskými tradicemi, ani s pravoslavím," napsal právník režiséra Alexeje Učitěle (na snímku). Vyzývá stát a pravoslavnou církev, aby tuto "extrémistickou frontu" odsoudili.

Toto vyjádření vyvolal incident, k němuž došlo počátkem týdne ve čtvrtém největším ruském městě Jekatěrinburgu. Záznamy z videokamer ukazují, jak dodávka naráží do vstupních dveří kina Kosmos. Řidič vystupuje a zdá se že záměrně vozidlo podpálí. Podle zpráv měly být v autě kanystry s benzínem, ale nevybuchly, ani požár nezpůsobil žádná vážná zranění.

Údajným žhářem je mentálně nemocný muž z nedalekého města. Pokud by byl usvědčen, hrozí mu pět let vězení. Nejsou k dispozici žádné detaily ohledně vyšetřování extrémistického pozadí údajného pachatele.

Incident připomíná smrtící události vyvolané džihádisty v Evropě. Primátor Jekatěrinburgu Leonid Rojsman ho označil za "teroristický útok" a naznačil, že by mohl souviset s protesty proti novému filmu režiséra Učitěle Matilda. Tento snímek zachycuje románek mezi posledním ruským carem Mikulášem II. a mladou baletkou. Místní média zveřejnila videozáznam údajného žháře, který se jednoho z takových protestů účastnil.

Matilda nebude promítána dříve než koncem října, ale již měsíce se proti filmu protestuje. Neoficiální šéfkou protestního hnutí je poslankyně Natalija Poklonskaja. Tvrdí že film je urážkou cara, kterého pravoslavná církev považuje za svatého. Kino Kosmos se nachází nedaleko pravoslavné katedrály vybudované na místě, kde v roce 1918 bolševici zavraždili carskou rodinu.

K požáru v Jekatěrinburgu došlo několik dní poté, co neznámý pachatel zaútočil na režisérův ateliér Molotovovými koktejly. Pachatel dosud nebyl zatčen.

Někteří Rusové označují incidenty kolem Učitělova filmu za dílo "pravoslavného Talibánu". Již v roce 2014 ale jekatěrinburské noviny varovaly před sílící náboženskou cenzurou. Reagovaly na zrušené koncerty západní heavymetalových skupin a protesty proti hrám či výstavám spojeným s Ježíšem. Tyto incidenty se objevily po schválení zákona o "urážce náboženského cítění" v roce 2013.

Rok 2015 přinesl nárůst podobných incidentů. Ministr kultury vyhodil ředitele sibiřského divadla, jehož inscenace Wagnerova Tannhäusera údajně urazila pravoslavnou církev. V Moskvě členové pravoslavné skupinky jménem Boží vůle zničili sochy na moderní výstavě. A v Petrohradě byla zdemolována socha Mefista na fasádě historického domu.

Nikolaj Mitrochin, expert na pravoslaví na brémské univerzitě, tvrdí že spor kolem filmu Matilda je součástí širšího trendu. "Je to pokračování toho, co se dělo v Rusku posledních 20 let při imunitě akcí extrémistů, kteří používají pravoslavnou víru k ospravedlnění svých činů," tvrdí Mitrochin. Odhaduje, že v zemi působí několik tisíc pravoslavných extrémistů organizovaných v různých skupinách.

Film Matilda "urazil velkou skupinu monarchistů," vysvětluje Mitrochin. "Dělají z carské rodiny idol a jsou velmi citliví i na pouhý náznak hanobení."

Ale tvrdí, že srovnání s Talibánem je nemístné, protože zmíněné skupiny jsou v ruské společnosti marginální a chybí jim výrazný lídr.

Joachim Willems, expert na náboženství v Rusku z univerzity v Oldenburgu, s Mitrochinem nesouhlasí. "Problém je v tom, že vedení církve se na jedné straně distancuje od násilí, ale na druhé náboženští a političtí lídři dávají jasně najevo, že myšlenky které nabývají formy násilného protestu jsou ve skutečnosti v jejich zájmu," vysvětluje.

Mitrochin označuje za příčinu rostoucího násilí beztrestnost, která byla dlouho zaručována takzvaným pravoslavným aktivistům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9326

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2017