Nobelův výbor: Odebrání ceny Aun Schan Su Ťij "není možné"

11. 9. 2017

čas čtení 1 minuta
Tisíce lidí podepsaly petici, která žádá Nobelův výbor o odebrání ceny za mír Aun Schan Su Ťij kvůli chování barmské vlády vůči muslimům z etnické skupiny Rohingja.


Avšak norský Nobelův výbor takový krok vyloučil a tvrdí, že v úvahu lze brát pouze činnost, která vedla k udělení ceny.

Olav Njolstad, šéf Nobelova institutu, tvrdí že je nemožné odebrat laureátovi Nobelovu cenu, jakmile byla udělena.

"Ani závěť Alfreda Nobela, ani stanovy Nobelovy nadace neumožňují, aby Nobelova cena - ať už za fyziku, chemii, medicínu, literaturu nebo mír - byla odebrána," sdělil Njolstad AFP.

"Nobelův výbor hodnotí pouze úsilí laureáta před udělením ceny," dodal.

Petice na stránce Change.org shromáždila přes 365 000 podpisů, které odráží rostoucí rozhořčení nad chováním barmských ozbrojených sil po sérii smrtících léček, které na ně nastražili militanti z etnické skupiny Rohingja.

"Faktická vládkyně Barmy Aun Schan Su Ťij neudělala prakticky nic, aby zastavila tento zločin proti lidskosti ve své zemi," uvádí petice.

Su Ťij získala cenu v roce 1991, když byla v domácím vězení uvaleném barmskou vojenskou juntou. Propuštěna byla v roce 2010. Poté vedla svou stranu do prvních regulérních voleb od vyhlášení nezávislosti.

Avšak její vláda čelí mezinárodnímu odsuzování kvůli reakci armády na krizi, zatímco uprchlíci přicházejí do Bangladéše a hovoří o vraždění, znásilňování a vypálených vesnicích.

OSN minulý čtvrtek oznámila, do Bangladéše během dvou týdnů dorazilo asi 164 000 uprchlíků, většinou Rohingjů. To znamená, že od vypuknutí bojů vloni v říjnu jich už odešlo čtvrt milionu.

Su Ťij tento týden odsoudila to, čemu říká "ohromný ledovec dezinformací" o krizi, "s cílem propagovat zájmy teroristů".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8566

Diskuse

Obsah vydání | 14. 9. 2017