Firmy vyrábějící alkohol utajují spotřebitelům, že alkohol způsobuje rakovinu

8. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Průmysl obchodující s alkoholickými nápoji manipuluje veřejnost tím, že záměrně potlačuje informace o tom, že alkohol způsobuje rakovinu, především rakovinu prsu a rakovinu tlustého střeva, ve snaze ochránit své zisky.

Firmy vyrábějící a prodávající alkohol i jejich instituce, podporující "odpovědnou konzumaci alkoholu" popírají, že pití alkoholických nápojů způsobuje rakovinu a je de facto hlavní příčinou rakoviny. Firmy vyrábějící alkohol se snaží mást veřejnost poukazováním na různé vedlejší faktory při vzniku rakoviny.

Jejich "popírání faktů, zkreslování faktů a odvádění pozornosti jinam" je velmi podobnou taktikou, jakou používaly tabákové společnosti ve snaze utajit skutečnost, že tabák je hlavní příčinou rakoviny.



Více než 100 studií od roku 2007 dokázalo, že alkohol, i ve velmi mírných dávkách, zvyšuje riziko rakoviny prsu. Společnosti vyrábějící a prodávající alkohol to utajují a snaží se přimět ženy, v zájmu svých zisků, aby konzumovaly více alkoholu.

IARC, pobočka Světové zdravotnické organizace pro rakoviny, a britský vládní výbor pro příčiny rakoviny zdůrazňují, že alkohol zvyšuje riziko rakoviny úst, hrdla, hrtanu, jícnu,  hrtanu, horního dýchacího a zažívacího ústropjí, prsou, jater, tlustého střeva, slinivky břišní a konečníku.

Alkoholové společnosti matou veřejnost tím, že se snaží tvrdit, že rakovinu způsobuje pouze přehnaná konzumace alkoholu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11456

Diskuse

Obsah vydání | 13. 9. 2017