Rusko: V moskevských komunálních volbách zvítězila protiputinovská liberální koalice

11. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Koalice liberálních opozičních stran zvítězila v komunálních volbách v centru Moskvy. Porazila kandidáty z Putinovy vládnoucí strany Jednotné Rusko.

Jednotní demokraté získali 11 z 12 komunálních křesel v Tverském volebním okrsku, což je bohatá čtvrť nedaleko Kremlu. Také získali 12 křesel v Gagarinském okrsku, kde v neděli hlasoval sám Vladimír Putin. Opozice také zvítězila v celé řadě dalších moskevských okrsků v centru Moskvy. 

Normálně nemají možnost kandidáti z liberální opozice vůbec ve volbách kandidovat. Tentokrát však Kreml liberalizoval registrační procedury kandidátů s tím, že se v Moskvě budou konat "nejpoctivější volby v historii". 



Komunální úřady mají minimální moc, ale jejich podpora je životně důležitá pro kohokoliv, kdo chce kandidovat na funkci moskevského primátora. 

Vítězství téměř  200 kandidátů z koalice Jednotných demokratů umožní opozici postavit protikandidáta příští rok ve volbách moskevského primátora proti nynějšímu, Kremlem podporovanmu Sergeji Sobjaninovi, který rozčílil Moskvany neustálými rozkopanými ulicemi. Neustálá výstavba je podle Moskvanů jen nástrojem obohacování vládních úředníků a stavebníků, spojených s Kremlem. 

Zaznamenány byly časté volební podvody ve prospěch Putinovy strany. Na internetu bylo zveřejněno video státního úředníka, který dává pracovníkům u voleb instrukce, jak volby zfalšovat.

Účast v nedělních komunálních volbách byla nízká, jen asi 15 procent, byla to ve srovnání s účastí v loňských všeobecných volbách jen poloviční účast. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
7137

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2017