Ukrajinská válka: Putin nařídil "cíleně útočit" na civilisty - a může dokonce provést omezený jaderný úder, říká britská velvyslankyně

11. 3. 2022

čas čtení 3 minuty
  • Ruská vojenská doktrína umožňuje použití taktické jaderné zbraně v rámci konvenční války a britská velvyslankyně na Ukrajině Melinda Simmonsová sdělila Sky News, že pokračující eskalace na Ukrajině je "neuvěřitelně znepokojující", informuje Deborah Haynesová.

Ruské jednotky se "cíleně zaměřují" na civilisty, prohlásila velvyslankyně. Stupňují úroveň násilí pokaždé, když jim ukrajinské ozbrojené síly úspěšně odolají. Taková situace je "neuvěřitelně znepokojující".

Diplomatka sdělila Sky News, že je možné, aby se Moskva rozhodla eskalovat s použitím chemických zbraní, nebo dokonce k omezenému jadernému úderu.

Avšak tým Simmonsové se ve svém dočasném působišti v Polsku se nyní soustředí především na pomoc Ukrajincům.

Na otázku, zda se domnívá, že by se krize mohla rozšířit za ukrajinské hranice a dokonce vést ke 3. světové válce, Simmonsová uvedla, že "je příliš brzy říci" a nehodlá pronášet "apokalyptická proroctví".

Dodala, že i když je to "naprosto možné", myšlenky na tento typ eskalace jsou součástí narativu Vladimira Putina. Ten se snaží tvrdit, že jakmile se Západ zapojí do konfliktu, znamená to automaticky jadernou apokalypsu.

Jedním z významných způsobů zapojení Západu do války je poskytování zbraní Ukrajině, které jí pomáhá bojovat s Rusy.

Avšak Západ se snaží balancovat pomoc tak, aby zajistil, že nepovede k přímému vojenskému střetu s Ruskem.

"Vojenská pomoc, kterou poskytujeme Ukrajině, se celá týká pomoci, která jim umožňuje, aby se sami bránili," prohlásila britská velvyslankyně.

"Probíhá samozřejmě debata, když Rusko posílí svůj tlak jakoukoliv dodatečnou schopností přivedenou na bojiště, ukrajinští partneři musejí pak přemýšlet o tom, jak by se měla vyvíjet pomoc, aby umožnila pokračovat Ukrajině v sebeobraně."

Podle Simmonsové je požadavek Ukrajiny na zřízení bezletové zóny "vysoce emotivním tématem".

Dilema pro světové lídry podle ní spočívá v tom, že vytvoření bezletové zóny by "přivedlo další země, včetně jaderných, do konfliktu" s Ruskem.

Na dotaz, zda s pokračováním války bude růst riziko, že spojenci budou nuceni vytvořit bezletovou zónu a riskovat přímou vojenskou konfrontaci s Ruskem, velvyslankyně řekla: "Je to možné, samozřejmě, je to možné."

Avšak zdůraznila, že je také možné, že Ukrajinci budou dál bojovat sami a dokonce i kdyby Rusko dokázalo zemi nějak okupovat, bylo by zataženo do dlouhodobého konfliktu s Ukrajinci, "kteří by nesouhlasili s vnucenou vládou a vnucenou ruskou invazí."

Na dotaz ohledně středečního náletu na porodnici v Mariupolu diplomatka řekla, že jde o záměrný útok na civilisty, "který je cynický, neexistuje způsob, jak to omluvit jako nehodu".

Konflikt podle ní bude pokračovat a přinese další násilí. Ruská vojenská doktrína umožňuje i použití taktické jaderné zbraně v konvenční válce.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5759

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2022