Rusové utíkají do EU přes Srbsko

12. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
 

Společnost Air Serbia zdvojnásobila počet letů mezi Moskvou a Bělehradem


Rusové používají "srbská zadní vrátka" k útěku do Evropy a obcházení celoevropského zákazu letů do Ruska a z Ruska

Společnost Air Serbia, která je z větší části ve vlastnictví státu, zdvojnásobila počet přímých letů z Moskvy do Bělehradu na 15 týdně, aby uspokojila rychle rostoucí poptávku poté, co EU po invazi Vladimira Putina na Ukrajinu zakázala vstup ruských letadel a leteckých společností do svého vzdušného prostoru. Rusko reagovalo uzavřením svého vzdušného prostoru pro letadla EU a Spojeného království.

 

Srbsko není členem EU a odmítlo zavést sankce proti Rusku, ale jeho letadla mohou volně létat vzdušným prostorem EU. Tím se tato balkánská země stala "jediným evropským leteckým koridorem, který zůstal Rusku otevřený", uvádí analytická společnost ForwardKeys zabývající se cestovním ruchem.


Kapacita míst v letadlech mezi Ruskem a Srbskem se v prvním březnovém týdnu zvýšila o 50 % ve srovnání s týdnem před vjezdem ruských tanků na Ukrajinu, uvedla společnost ForwardKeys. Podle společnosti se kapacita v následujících týdnech ještě zvýší.

"Nejpozoruhodnější je rychlost, s jakou se Srbsko stalo vstupní branou pro cestování mezi Ruskem a Evropou," uvedl Olivier Ponti, viceprezident společnosti ForwardKeys.

Rusové, kteří přijíždějí do Srbska, cestují dále do Evropy, přičemž nejčastějšími cílovými destinacemi jsou Kypr, Francie, Švýcarsko a Itálie. Rusové cestují také do Spojeného království, Slovinska, Rakouska, Německa a Španělska.

V době psaní tohoto článku bylo v letu z Moskvy do Bělehradu, který odlétá v sobotu, volné pouze jedno místo v business třídě za 583 liber (17 500 Kč) a žádné místo v ekonomické třídě.


Zdroj ZDE 
.

0
Vytisknout
6955

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2022