Gazprom dál nerušeně prodává ruský plyn do Evropy

16. 3. 2022

čas čtení 18 minut

- Ruské síly bombardovaly divadlo, kde se v obklíčeném ukrajinském přístavním městě Mariupol ukrývali civilisté, uvedla městská rada. Mariupolská rada zveřejnila snímek městského divadla, na němž je vidět, že při dnešním útoku utrpělo těžké škody, a uvedla, že počty obětí se potvrzují.

Před budovou divadla i za ní byl na zemi velký nápis DĚTI! Přesto bylo divadlo vybombardováno vysoce ničivou bombou.


- Těla pěti lidí, včetně tří dětí, byla dnes nalezena při prohlídkách obytných domů poškozených ostřelováním v severoukrajinském městě Černihiv, uvedla ukrajinská záchranná služba. Těla byla nalezena v troskách budovy ubytovny.

- Mezinárodní soudní dvůr OSN nařídil Rusku zastavit invazi s tím, že neviděl žádné důkazy, které by podporovaly ospravedlnění války ze strany Kremlu.
Proti příkazu hlasovali pouze ruští a čínští soudci soudu.

- Od začátku invaze došlo k 43 útokům na ukrajinská zdravotnická zařízení, infrastrukturu a pracovníky, uvedl šéf WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Při útocích byli zabiti dva zdravotničtí pracovníci a nejméně osm jich bylo zraněno, uvedla WHO.




- Ruské síly propustily starostu ukrajinského města Melitopol, uvedl poradce ukrajinského prezidenta.
Ukrajinská státní služba pro komunikaci sdílela video, na kterém prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří s Ivanem Fedorovem po jeho propuštění.

- Primabalerína Olga Smirnova, jedna z největších ruských tanečních hvězd, odešla ze souboru Velkého baletu v Moskvě poté, co odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu.
Začátkem tohoto měsíce Smirnova napsala na Telegram, že je proti válce "všemi vlákny své duše".

- Zpráva listu Financial Times o navrhovaném patnáctibodovém mírovém plánu mezi Moskvou a Kyjevem ukazuje pouze "žádoucí postoj ruské strany", uvedl ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak.
FT informovaly o "předběžném" mírovém plánu, který zahrnoval příměří a stažení ruských vojsk, pokud Kyjev vyhlásí neutralitu a přijme omezení svých ozbrojených sil.

- Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že o tom, že by se Ukrajina stala neutrálním státem se statusem srovnatelným s Rakouskem a Švédskem, se jedná na jednáních s Kyjevem a jednalo by se o "kompromis".
Je to možnost, o které se nyní diskutuje a kterou lze považovat za kompromis," řekl ve středu  Peskov novinářům.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačili, že rozhovory pokročily navzdory pokračujícímu krveprolití a obavám některých představitelů EU, že si Kreml s Kyjevem zahrává.

- Joe Biden poprvé od začátku invaze na Ukrajinu označil Putina za "válečného zločince".

- Mluvčí Kremlu prohlásil, že výroky, v nichž USA označily Putina za válečného zločince, jsou "nepřijatelnou" a "neodpustitelnou rétorikou"

- Francie zahájila vyšetřování válečného zločinu v souvislosti se smrtí francouzsko-irského novináře Fox News Pierra Zakrzewského, který byl zastřelen nedaleko Kyjeva při novinářské práci během invaze na Ukrajinu, uvedla agentura France-Presse.

Sonda specializovaných francouzských protiteroristických prokurátorů bude vyšetřovat možná obvinění ze způsobení "úmyslné újmy osobě chráněné mezinárodním právem" a "úmyslného útoku proti civilistovi, který se neúčastnil bojových akcí".

Francouzští prokurátoři běžně zahajují případy násilných úmrtí občanů v zahraničí.


- Zelenskij při svém projevu americkému Kongresu přehrál drastické video ruských útoků na civilisty a civilní cíle:

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij vyzval americký Kongres, aby poskytl více zbraní na pomoc jeho zemi v boji proti ruským leteckým útokům a aby zavedl další sankce proti Rusku, včetně stažení všech amerických podniků.

Ve videoposelství k americkým zákonodárcům řekl: "Rusko proměnilo ukrajinské nebe ve zdroj smrti pro tisíce lidí."

Zelenskyj se řečnicky zeptal, zda je "příliš mnoho žádat" spojence NATO, aby zavedli bezletovou zónu nad Ukrajinou. Pokud je to příliš, pak Ukrajina potřebuje mnohem více protiletadlových systémů ze Západu, řekl.

Ukrajinský vůdce poté přerušil svůj vlastní projev, aby ukázal video z bombardování Ukrajinců.


- Rusové stříleli na frontu na chleba. Nejméně 10 lidí usmrtili:
-  Ruské síly zastřelily 10 lidí stojících ve frontě na chleba v severoukrajinském městě Černihiv, uvedlo velvyslanectví USA v Kyjevě. Videozáznamy geolokalizované televizí CNN potvrdily, že ve středu ráno zasáhl skupinu lidí granát nebo raketa.
 
- Rakousko chce přidat další oligarchy na seznam osob, na které se vztahují sankce Evropské unie kvůli ruské invazi na Ukrajinu, uvedl ve středu úřad kancléře Karla Nehammera a nastínil svůj postoj k pátému kolu sankcí EU.

- Americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan ve středu telefonoval s tajemníkem ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem.

Během hovoru ho Sullivan varoval "před důsledky a dopady případného ruského rozhodnutí použít na Ukrajině chemické nebo biologické zbraně".
Sullivan jasně vyjádřil odhodlání Spojených států pokračovat v uvalování nákladů na Rusko, podporovat obranu svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a posilovat východní křídlo NATO, a to za pokračující plné koordinace s americkýmispojenci a partnery. Sullivan generálu Patruševovi řekl, že pokud Rusko myslí diplomacii vážně, pak by Moskva měla přestat útočit na ukrajinská města a obce.


- Postoj Ukrajiny na mírových jednáních s Ruskem je zcela konkrétní,  mezi požadavky patří příměří a stažení ruských vojsk, které musí být projednány v přímých rozhovorech mezi prezidenty obou zemí,
uvedl ve středu ukrajinský vyjednavač.

- Putin: "Západu se nepodaří dosáhnout globální nadvlády

Ruský prezident Vladimir Putin dnes prohlásil, že Západ "neuspěje" v tom, co označil za jeho snahu dosáhnout globální nadvlády a rozčlenit Rusko.

"Pokud si Západ myslí, že Rusko ustoupí, pak Rusku nerozumí," řekl Putimn v 21. den brutální a krvavé války Ruska na Ukrajině. Putin rovněž prohlásil, že udržování Ruska v šachu je dlouhodobou politikou Západu a že jeho hospodářské sankce proti Rusku jsou "krátkozraké". Dodal, že západní země chtějí sankcemi zasáhnout každou ruskou rodinu, a obvinil je, že proti Rusku vedou bezprecedentní informační kampaň.

Putin prohlásil, že Rusko je připraveno diskutovat o neutrálním statusu Ukrajiny v rozhovorech zaměřených na ukončení tamních nepřátelských akcí, ale že Moskva i tak dosáhne cílů své vojenské operace, která "probíhá podle plánu".

Uvedl také,  že konflikt byl pro Západ pouze záminkou k uvalení sankcí.

"Západ se ani neobtěžuje skrývat, že jeho cílem je poškodit celou ruskou ekonomiku, každého Rusa," řekl.

- Žena, která přerušila živé vysílání ruské státní televize protestem proti válce na Ukrajině, říká, že má "velké obavy" o svou bezpečnost.

"Rozhodně se necítím jako hrdinka... Víte, moc bych chtěl mít pocit, že ta oběť nebyla zbytečná a že lidé otevřou oči."

- Západní filmové a televizní společnosti ruší natáčení ve středovýchodní Evropě, z obavy, že by se tam mohla rozšířit válka z Ukrajiny. Obrovskou měrou vzrostla poptávka po natáčeních lokacích ve Španělsku, píše britský profesní časopis Broadcast.

Premiéři Polska, České republiky a Slovinska se ve středu ráno vrátili do Polska poté, co v úterý odcestovali do Kyjeva, aby vyjádřili solidaritu s Ukrajinou.

Polský premiér Mateusz Morawiecki a jeho čeští a slovinští kolegové Petr Fiala a Janez Janša se v úterý večer v Kyjevě setkali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem Denisem Šmyhalem.

Po návratu do Polska tři premiéři telefonicky hovořili s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem, uvedl mluvčí polské vlády.

Český premiér Petr Fiala po návštěvě Kyjeva uvedl, že Ukrajina potřebuje především větší dodávky zbraní na obranu proti ruské invazi.

Tři premiéři jednali s prezidentem Zelenským o sankcích, zbraních a humanitární pomoci, jakož i o možných budoucích diplomatických krocích, dodal Fiala.

Rusko a Ukrajina jsou "blízko k dohodě" o neutrálním statusu, říká Lavrov

"Jednání nejsou ze zřejmých důvodů snadná," řekl Lavrov v rozhovoru pro RBC news. "Přesto však existuje určitá naděje na dosažení kompromisu.

"Jednání pokračují a podle mých informací už pozice během jednání znějí realističtěji. Je však ještě potřeba čas, aby rozhodnutí byla v zájmu Ukrajiny," řekl Zelenskij.


- Ruský státní energetický gigant Gazprom uvedl, že pokračuje v dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu, přičemž denní objem byl stanoven na 95 milionů metrů krychlových, což je v souladu s požadavky zákazníků, ale o 13 % méně než v úterý, kdy činil 109,6 milionů metrů krychlových.

Ukrajinská armáda uvádí, že od 24. února, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, zemřelo 13 800 ruských vojáků.

Podle zprávy, kterou zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, bylo také zničeno 430 tanků, 1 375 bojových obrněných vozidel, 190 dělostřeleckých systémů a 108 vrtulníků.


- Ukrajinské ozbrojené síly zahajují protiofenzivu, uvádí Zelenského poradce

Ukrajinské ozbrojené síly zahajují protiofenzivu proti ruským silám "v několika operačních oblastech", napsal na Twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

"To radikálně mění dispozice stran," dodal, aniž by uvedl podrobnosti.

- Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu uvedl, že o tom, že by se Ukrajina stala neutrálním státem se statusem srovnatelným s Rakouskem a Švédskem, se jedná na jednáních s Kyjevem a jednalo by se o "kompromis".

"Je to možnost, o které se nyní diskutuje a která může být považována za kompromis," řekl mluvčí Kremlu Peskov novinářům a vyjádřil naději na ukončení největší války v Evropě od druhé světové války.

Hlavní ruský vyjednavač v rozhovorech s Ukrajinou Vladimir Medinskij uvedl, že rakouský a švédský model by znamenal, že si Ukrajina bude moci ponechat svou armádu, ale nebude smět hostit zahraniční základny nebo vojska.

Dříve během dne ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pro ruský zpravodajský web RBC uvedl, že některé části možné mírové dohody s Ukrajinou jsou blízko k dohodě poté, co Kyjev údajně souhlasil s diskusí o neutralitě

"O neutrálním statusu se nyní vážně jedná, samozřejmě spolu s bezpečnostními zárukami," uvedl Lavrov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera připustil, že se Ukrajina nestane členem NATO, což bude považováno za významný ústupek vůči Rusku.
- Ukrajinské ozbrojené síly vedou drobné protiútoky na několika frontách a ruské jednotky se nemohou prosadit kvůli nedostatku zdrojů, uvedl ve středu poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

"Situace ... v hlavních ohniscích se nezměnila a nemá šanci se změnit, protože Rusko vyčerpalo své zdroje," řekl na videobrífinku.

Arestovyč uvedl, že Rusko pokračuje v ostřelování ukrajinských cílů raketami, přičemž přibližně dvě třetiny raket zasáhly civilní budovy a infrastrukturu.

 - Anglikánská církev vyvíjí tlak na francouzského energetického giganta TotalEnergies kvůli jeho rozhodnutí nepřerušit vztahy s Ruskem po invazi Vladimira Putina na Ukrajinu.

Penzijní rada církve a správce jejího investičního fondu uvedli, že přehodnotí svůj podíl ve společnosti.

Ve společném dopise generálnímu řediteli společnosti TotalEnergies Patricku Pouyannému penzijní rada a církevní zmocněnci pro Anglii uvedli, že společnost by měla urychleně přehodnotit svůj postoj.


- Při útoku na Charkov potvrzeni dva mrtví a zničená obytná budova

Druhé největší ukrajinské město Charkov se v noci znovu  stalo terčem útoku, při němž byli potvrzeni dva mrtví a dvě obytné budovy byly zničeny.

"V důsledku dělostřeleckého útoku na vícepodlažní budovy v charkovské čtvrti Nemyšljanskij bylo zničeno několik bytů ve dvou obytných domech," uvve středu ráno ukrajinská státní záchranná služba v aktualizované zprávě.

Záchranáři pracovali na uhašení požáru a zachránili čtyři osoby ze zřícené budovy, ale nepodařilo se jim zachránit další dvě osoby, které při útoku zahynuly, dodala agentura.

Kolem třetí hodiny ranní byla údajně napadena také škola a část budovy byla zničena.

- Nizozemsko a další země NATO budou pokračovat v dodávkách zbraní na Ukrajinu, i když by se tyto dodávky mohly stát terčem ruských útoků, uvedla ve středu nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová.

"Ukrajina má právo se bránit, budeme ji i nadále podporovat."

- Záchranná služba ve východním regionu Ukrajiny, Charkovské oblasti, ve středu uvedla, že od 24. února, kdy Rusko provedlo invazi, bylo zabito nejméně 500 obyvatel města.


- V Kyjevě byla poškozena dvanáctipatrová obytná budova poté, co ji ve středu  ráno zasáhlo ruské ostřelování.
   
- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil pozdě večer s celostátním projevem, v němž potvrdil, že jednání mezi ukrajinskými a ruskými představiteli pokračují, a dodal, že "pozice při jednáních jsou nyní realističtější".

- Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak však uvedl, že v rozhovorech zaměřených na ukončení ruského vojenského útoku existují "zásadní rozpory", ale "určitě existuje prostor pro kompromis".

- V projevu k ruským občanům Zelenskij uvedl, že válka pro ně  skončí "ostudou, chudobou, celoroční izolací [a] brutálním represivním systémem". "Pokud zůstanete na svých postech, pokud se proti válce neozvete, mezinárodní společenství vás připraví o všechno, co jste za ta léta vydělali. Pracují na tom," řekl.

- Zelenskij má ve středu vystoupit v americkém Kongresu a pravděpodobně znovu vyzve k vyhlášení bezletové zóny a požádá o další vojenskou pomoc, včetně stíhaček.

- NATO ve středu sdělí svým vojenským velitelům, aby vypracovali plány nových způsobů odstrašení Ruska po invazi Moskvy na Ukrajinu, včetně většího počtu vojáků a protiraketové obrany ve východní Evropě. Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov požádá o více zbraní od jednotlivých zemí NATO.

-  Očekává se, že americký prezident Joe Biden ve středu oznámí poskytnutí další bezpečnostní pomoci Ukrajině ve výši 800 milionů dolarů.

- Americký Senát v úterý pozdě večer jednomyslně schválil rezoluci odsuzující ruského prezidenta Vladimira Putina jako válečného zločince, což je vzácný projev jednoty v hluboce rozděleném Kongresu.

- Ruské síly   vzaly pacienty a zdravotnický personál nemocnice v obleženém ukrajinském městě Mariupol jako rukojmí. Náměstek starosty města Sergej Orlov podle BBC uvedl, že v nemocnici je 400 lidí a ruská armáda "využívá naše pacienty a lékaře jako rukojmí".

- Podle místních úřadů mohlo Mariupol opustit asi 2 000 aut.

- Žena, která  přerušila živé vysílání ruské státní televize na protest proti válce na Ukrajině, dostala od ruského soudu pokutu 30 000 rublů (215 dolarů). Marina Ovsjanniková, ruská televizní producentka, byla shledána vinnou z nedodržení protestní legislativy, informovala ruská státní tisková agentura RIA.

- Británie  uvalí sankce na dalších 370 ruských osob, včetně více než 50 oligarchů a jejich rodin s celkovým čistým jměním 100 miliard liber. Od invaze na Ukrajinu bylo sankcemi postiženo již více než 1 000 fyzických a právnických osob, přičemž nová opatření byla oznámena proti klíčovým mluvčím Kremlu a Putinovým politickým spojencům, včetně ministra obrany Sergeje Šojgu.

- Boris Johnson ve středu navštíví Saúdskou Arábii a Spojené arabské emiráty, aby požádal státy Perského zálivu o větší těžbu ropy a pomohl Spojenému království snížit závislost na ruské ropě.
   
- Více než 100 000 lidí ve Spojeném království nabídlo domov ukrajinským uprchlíkům během prvních 24 hodin vládního programu, který umožňuje rodinám i jednotlivcům přivést je do Británie.

- Čínský velvyslanec v USA napsal zajímavý článek pro Washington Post, v němž uvedl, že jeho vláda o ruských plánech nic nevěděla, a kdyby ano, snažila by se je zastavit.

-  Čína kritizovala humanitární pomoc Tchaj-wanu pro Ukrajinu a sankce proti Rusku jako "zneužívání cizích potíží" poté, co ostrov oznámil, že posílá další finanční prostředky darované veřejností pro uprchlíky.

0
Vytisknout
8196

Diskuse

Obsah vydání | 18. 3. 2022