Rusové nepodporují válku, protože nemají informace. Podporují ji, protože se naučili informace odmítat

17. 3. 2022

čas čtení 1 minuta
  • Mnoho ruských Putinových oponentů a také mnoho lidí na Západě věří, že Rusové podporují válku na Ukrajině, protože nemají dost informací. A věří také, že kdyby tito Rusové informace měli, přišli by k rozumu a stali by se oponenty Putinovy agrese, napsal Vladimir Pastuchov.

To je však omyl. Problém nespočívá v tom, že by existoval nedostatek informací, ale ve způsobu, jakým Kreml naučil Rusy uvažovat o veškeré kritice. Jakákoliv kritika nemá být brána vážně, ale má se na ni odpovědět obviněním na adresu protistrany a tvrzením, že ona je ještě horší.

Pokud se kdokoliv zeptá průměrného Rusa, jestli podporuje vojenskou operaci na Ukrajině, a pak mu ukáže snímky zničených ukrajinských měst, nebude tento důkaz vzat v úvahu, ale místo toho se ozve něco jako "proč nacionalisté vyhazují do vzduchu vlastní ženy a děti".

To samé platí pro takřka všechna ostatní témata. Pokud Rusům předložíte důkazy o omylech nebo dokonce zločinech Kremlu, Rusové nereagují na kritiku, ale začnou tvrdit, že jiní dělají ještě horší věci. A obrátí kritiku režimu zpátky proti kritikovi.

Problémem není, že obyvatelstvo nemá informace, ale že si je nepřeje mít. Masy byly indoktrinovány způsobem, díky němuž jakákoliv informace, která nezapadá do jejich komfortní zóny, vyvolá reakci zaměřenou proti kritikovi, místo aby reagovala na předložené důkazy.

Celý text v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
6984

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2022